Europa i Svijet
Luigi Lamonica odlučuje o smjeru u kojem će košarka ići

Luigi Lamonica odlučuje o smjeru u kojem će košarka ići

Autor: Paulo Sarić

Članovi Moćne gomilice su i Željko Obradović, Aito Garcia Renenes, Paulius Motiejunas i Paul Gils.

Euroliga je osnovala stručnu radnu skupinu kojoj je zadatak promišljati o smjeru u kojemu košarka i sport idu, te o načinu kako ih najbolje primijeniti na dva elitna klupska natjecanja u Europi.

U četvrtak je u Barceloni održan inauguralni sastanak skupine s ciljem poboljšanja igre, kako na terenu, tako i izvan njega. U vijeću mudraca nalaze se dva iskusna i renomirana trenera, Željko Obradović i Aito Garcia Renenes, iskusni sudac Luigi Lamonica, predsjednik Žalgirisa Paulius Motiejunas te Paul Gils koji se bavi sportskim marketingom i menadžmentom.

- Ne možemo prestati razmišljati kako da unaprijedimo svoje natjecanje. Tijekom svih ovih godina naučili smo koliko je kompleksna sportska industrija. Posebno su bitne mlade generacije, milenijalci, čiju pažnju moramo zadobiti. Područje kojim se bavimo je vrlo kompetitivno i kompleksno, a sve se svodi na to kakvo iskustvo možemo priuštiti navijačima, unutar i izvan arene – kazao je glavni čovjek Eurolige Jordi Bertomeu.

Razlog osnivanju tako raznolike skupine stručnjaka jest potreba da se promisli o svakom aspektu igre. Interdisciplinarnost je danas u košarci, kao i u većini sfera društva, conditio sine qua non. Između ostaloga u Barceloni se razgovaralo i o konkretnim stvarima poput proširenja terena kako bi se dobilo više mjesta ne samo za šutere sa strana, već i za igru općenito, o povratku sudačkog podbacivanja te o uvođenju defanzivne tri sekunde kao i o brojnim drugim stvarima.

- Mislim da je ovo velik korak naprijed. Izvrsna je stvar okupiti se ovdje, čuti nove ideje i vidjeti kako možemo unaprijediti igru i učiniti stvari boljima za navijače, igrače, trenere i suce – kazao je predsjednik Žalgirisa Paulius Motiejunas.

 Što je kazao svima nam dragi Luigi Lamonica, pogledajte u videu.