Europa i Svijet
FOTO: Luis Scola je Superman! Argentina razbila Francusku za veliko finale

FOTO: Luis Scola je Superman! Argentina razbila Francusku za veliko finale

Autor: Teo Cilar

Najboljeg obrambenog igrača NBA lige danas je potpuno izdominirao "starac" od skoro 40 godina, veličanstveni Luis Scola!

Bajka Argentine traje i dalje. Momčad koja igra najljepšu košarku na ovom Svjetskom prvenstvu došla je do finala poslije uvjerljive pobjede nad Francuskom 80:66 (21:18, 18:14, 21:16, 20:18). Francuzi su danas bili nedorasli protivnik sjajnoj Argentini. Razlog, možda istrošenost u utakmici protiv SAD-a i jedan dan odmora manje nego Argentina, ali prije svega Argentina je opet odigrala vrhunsku utakmicu, obrambeno i napadački pa je sada bez i jednog NBA igrača u finalu Svjetskog prvenstva!

Frank Ntilikina je postigao prve poene na susretu Francuske i Argentine, a odgovor "Gaučosa" bio je silovit. Krenuo je legendarni Luis Scola s pet poena u nizu, nadovezao se Facundo Campazzo tricom, a seriju 10:0 zaključio je a tko drugi nego Scola. Gotovo pet minuta bilo je potrebno Francuskoj da dođu do novih poena, a zabio ih je Louis Labeyrie. Argentina je nešto kasnije imala vodstvo 21:14, ali četvrtinu zaključuje Francuska serijom 4:0 za 21:18 na kraju prvih deset minuta. 

Početak drugog perioda na strani Francuza koji serijom 6:2 dolaze do vodstva 24:23. Marcos Delia vratio je vodstvo Argentini, a Nicolas Laprovitola, Gabriel Deck i Scola ga povećali na plus sedam. Francuska je preko Ntilikine smanjila na minus dva 57 sekundi do kraja poluvremena. Delia tada pogađa za plus četiri, Nicolas Batum promašuje tricu, a Campazzo u posljednjim trenucima prvog poluvremena pogađa tricu za plus sedam Argentine. Spomenimo kako je Scola već u prvom poluvremenu imao double-double s 13 poena i 10 skokova.

Argentina je odlično otvorila drugo poluvrijeme, točnije otvorio ga je Luca Vildoza koji je ubacio 7 od 10 početnih poena Argentine u trećoj četvrtini i odveo ih na plus 12. Deck je tada stavio tricu za najviših plus 15 do tog trenutka utakmice. Jedino što je Francuska uspjela do kraja tog perioda je smanjiti razliku na minus 12. 

Francuska je početkom posljednje četvrtine došla na minus osam, nešto kasnije, kod plus 9 za Argentinu, tricu za minus šest je promašio Andrew Albicy. Ntilikina je malo poslije bio precizan jednom s linije bacanja za minus osam, a to je bilo najbliže što je Francuska mogla doći odličnoj Argentini danas. Campazzo s jednim pogođenim bacanjem, a zatim Deck polaganjem na 4:27 do kraja vraćaju na plus 11, a susret tada riješava doktor Scola koji pogađa tricu, a nakon dvice Ntilikine, stavlja još jednu za 74:59 na 3:12 do kraja i riješava pitanje pobjednika. Upravo je Scola doveo Argentinu do najviše prednosti na susretu od plus 16 nakon što je zabio oba bacanja na 1:57 do kraja. Izvadio ga je tada izbornik na klupu gdje ga je s ovacijama ispratila cijela dvorana. 

 

Scola je bio prvo ime susreta s 28 poena i 13 skokova, Deck je ubacio 13, Campazzo 12 uz 7 skokova i 6 asistencija, a Vildoza 10 uz 4 skoka i 3 asistencije. Kod Francuske su potpuno zakazali Batum (3 poena, 1/6 iz igre) i Rudy Gobert (3 poena, 1/3 iz igre, 1/4 slobodna bacanja) uz 11 skokova. Fournier je zabio 16 poena ali uz šut 6/17 iz igre od čega je tricu gađao 1/6. De Colo je zabio 11 (trica 0/3), a najbolji je bio Ntilikina s 16 poena (7/12 iz igre, trica 1/5). Uz ovakvu igru najboljih igrača, nije niti čudno što nisu imali šansu protiv Argentine danas.