Intervjui
Luka Babić: Ozljeda je prošlost, vjerujem u dobre rezultate s reprezentacijom

Luka Babić: Ozljeda je prošlost, vjerujem u dobre rezultate s reprezentacijom

Autor: Teo Cilar

Igrač kojega bi svaki trener volio imati u svojoj momčadi vratio se nakon ozljede i sada s Hrvatskom ganja Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

Nakon duže pauze zbog problema s ozljedama koljena, Luka Babić vratio se ove sezone na košarkaške terene. Krajem siječnja potpisao je ugovor do kraja sezone s njemačkim bundesligašem Rathiopharm Ulmom. Problemi sa ozljedom su prošlost, a krilni reprezentativac sada je usredotočen na reprezentaciju i dvije ključne utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. 

Poduža pauza ostavila je traga na Luki koji je unatoč tome odigrao jednu solidnu sezonu za Rathiopharm Ulm tražeći formu u kojoj je prije toga igrao za Cedevitu. U prvih sedam utakmica tražio je pravi ritam te je bio na prosjeku od 2.42 poena, a u posljednjih deset utakmica taj prosjek gotovo utrostručio i podigao brojke na 6.4 poena uz 3.7 skokova i 2.1 asistencija te je počeo podsjećati na formu po kojoj ga pamtimo iz prošlih sezona.

- Ono što mi je bio cilj ove sezone je da se vratim, da je ozljeda prošlost, da je sve na svojem mjestu. Rekao bih da je to stvarno prošlo, a što se tiče igre, možda je moglo biti i bolje. Prvenstveno kao ekipa nismo igrali dobro, bili smo totalno ispod očekivanja, nismo se niti plasirali u doigravanje pa je bila to jedna kraća sezona za mene, ali rekao bih solidna.

Iako je Luka imao opciju produljenja ugovora na još jednu sezonu s Ulmom, tamo se vjerojatno neće vraćati u novoj sezoni.

- Vjerojatno ne ostajem u Njemačkoj, vjerojatno ću potražiti novi klub. Još uvijek ne znam gdje ću i što ću jer je još dosta rano. Stat ću na loptu i dopro pogledati gdje ću i što ću i što je najbolje za mene.

Želju ima, a to je kao i za mnoge košarkaše, najjača liga na svijetu iza NBA lige, Španjolska Endesa liga.   

- Htio bih u Španjolsku, mislim da je to liga koja meni najviše odgovara, gdje je puno trčanja, nije toliko fizički jaka. To je nekakav moj stil igre.

Pripreme za dvije odlučujuće utakmice protiv Italije i Rumunjske odrađuju se punom parom. Naš krilni košarkaš odigrao je posljednje dvije u kojima je Hrvatska ostvarila jedinu pobjedu kvalifikacija protiv Nizozemske i doživjela šokantan poraz od Rumunjske. Hrvatska će nadolazeće dvije utakmice odigrati s tri NBA igrača pa možemo reći da u njih ulazimo kao favoriti.

- Vidjelo se u prve četiri utakmice koliko nam fale ti NBA igrači, koja je razlika u kvaliteti kada su oni s nama i kada smo bez njih. Trebamo što bolje iskoristiti njihovu prisutnost da ove dvije utakmice dobijemo i kada su još dvije utakmice u devetom mjesecu tu da ih dobijemo i olakšamo sebi put za Kinu.

 Luka Babić je bio vrlo važan kotačić Hrvatske na prošlim velikim natjecanjima, sada je tu novi izbornik Dražen Anzulović čiji bi mu stil igre mogao odgovarati jako dobro. Koliko ti osobno odgovara košarka i stil koji gaji novi izbornik?

- Poznajem ga jako dobro još od kada je bio trener Cedevite i pomoćnik Aci tako da se poznajemo međusobno i ono što smo pričali i ono što je rekao individualno i timski prije svega, da je ono što je najvažnije dobra atmosfera. Da je ona pokretač reprezentacije gdje bi se složio s njim. Znam i kroz iskustvo iz prošlih godina da je ta atmosfera jednostavno ključ. Mi imamo kvalitetne igrače, sada samo da se situacija posloži dobro, a on je dobar trener i odgovara nam njegov stil igre gdje se igra brzo i agresivno tako da vjerujem da ćemo imati dobre rezultate.

Slobodno vrijeme u reprezentaciji Luka provodi odmarajući, igrajući Play Station, ali odmor je na prvome mjestu zbog dva treninga dnevno i malo slobodnog vremena, a za kraj smo se dotakli pitanja Olympiacosa. Mnogi mediji spominjali su u ono vrijeme, nakon dobre euroligaške sezone s Cedevitom na meti jednog od najboljih europskih klubova.

- Imao sam dosta dobru sezonu te godine, te godine ušli smo i u Top 16. Bilo je nekih nagađanja, ali nije bilo nikakvih ozbiljnih kontakata. Ne znam ni točno što je bilo, ali ništa ozbiljno, rekao je reprezentativac Hrvatske za kraj.

Mi mu možemo samo zaželjeti da se čim prije vrati u formu koju je imao prije ozljede koljena te da s Hrvatskom ostvari obje pobjede u utakmicama protiv Italije i Rumunjske.