Intervjui
Luka Barišić: Uvjeren sam da ću kroz godinu dvije naći svoj put i etablirati se kao igrač

Luka Barišić: Uvjeren sam da ću kroz godinu dvije naći svoj put i etablirati se kao igrač

Autor: Teo Cilar Photo: Privatni album

Osječanin Luka Barišić završio je svoju američku priču na koledžu i sada se želi probiti u profesionalnoj košarci.

Pet godina studija i sveučilišne košarke u Americi iza su Luke Barišića. Sada je ispred njega novo poglavlje, a to je profesionalna karijera u košarci. U sezoni koja je iza njega na sveučilištu Western Illinois University bila mu je statistički najbolja s 14 poena i 6 skokova po susretu. 

Luka je bio član mladih reprezentativnih selekcija Hrvatske, košarkaški put počeo je u Vrijednosnicama Osijek gdje je odradio kadetski staž nakon čega prelazi u Cedevitu skojoj postaje juniorski prvak Hrvatske i gdje je bio jedan od najboljih igrača. Nakon toga, put ga je odveo "preko bare".

Za početak, prisjetimo se kako je na samom početku sezone na gostovanju kod BIG 10 ekipe Nebraske utišao 15 000 navijača pobjedničkom tricom pred sam kraj utakmice.



Za početak razgovora, Luka nam je rekao koliko je zadovoljan pruženim igrama u prošloj sezoni te nam je malo opisao svoj američki put.

- Povratak u Ameriku i peta godina studiranja bili su pun pogodak za mene. Prvenstveno stoga što sam puno igrao, trener i suigrači imali su povjerenje u mene, a kada imate takvu ekipu i podršku doista je užitak i igrati i zabijati i asistirati. Uz to, ovo ću ljeto završiti MBA (magisteriji) studij u Business Managementu pa sam i s te obrazovne strane dobio nemjerljivo puno povratkom u Ameriku prošlog ljeta.Uvjeren sam da je Amerika za mene bila dobra odluka nakon juniorskog staža u Cedeviti prije pet godina i siguran sam da ništa nebi mijenjao u svojoj odluci!

Spomenuo nam je i koji je motiv imao da se odlučio otići u Ameriku i zašto je napravio taj korak.

- Kada sam završio srednju školu želio sam upisati fakultet i studirati, a to je gotovo nemoguće u Hrvatskoj. Amerika se otvorila kao opcija gdje je to normalno, studirati i igrati košarku te sam tu priliku ugrabio.

Američke ciljeve je ispunio i ostvario, a sada su na rasporedu neki novi planovi.

- Da, nakon pet godina u Americi, moja priča na collegu je gotova i sada se okrećem profesionalnoj karijeri u košarci. Ciljevi i planovi su vrlo jasni, želja mi je igrati košarku u sredini koja će mi omogućiti da se nastavim košarkaški razvijati. Svjestan sam da se u Hrvatsku vraćam kao “rookie”, ali san uvjeren da ću kroz godinu-dvije naći svoj put i etablirati se kao igrač.

Osvrnuo se i na ispadanje svojih Vrijednosnica Osijek iz HT Premijer lige.

- Iskreno, nisam gledao utakmice jer nisam imao vremena. Kad si u Americi nemaš puno vremena, zauzet si ili košarkom ili treninzima, utakmicama, putovanjima, školom, predavanjima, ispitima, učenjem... Žao mi je zbog ispadanja Vrijednosnica Osijek, ali se nadam da će se brzo vratiti u najviši rang Hrvatske košarke.

Za kraj smo ga upitali što misli koliko je napredovao u košarkaškom smislu igrajući i trenirajući tamo?

- Ja mislim da sam jako puno napredovao trenirajući i igrajući u Americi. Imao sam sreću da sam radio s trenerom Jeterom i pomoćnikom Boudreauom koji dolaze sa Wisonsina te igraju “europski” stil košarke, a ja sam se jako dobro snašao u tom sistemu. Također bi želio naglasiti da su oni za mene i sve druge igrače imali individualne planove, te je svaki igrač znao kroz šta će proći u tom individualnom procesu od dvije, tri, četiri godine i kako će svaki dan napredovati i biti bolji.

Sada mu preostaje potraga za klubom u kojem će dobiti priliku i započeti svoju profesionalnu priču te se i dalje razvijati u još kvalitetnijeg košarkaša.