Kolumne
Luka 'čudni' momče, pjevaj nam svoju pjesmu...

Luka 'čudni' momče, pjevaj nam svoju pjesmu...

Autor: Branko Tabak Photo: KK Zadar

Totalno neuklopljen i totalno drukčiji od drugih

Ovaj je tekst bio spreman za objavu još prije utakmice Zadar - Dinamo na kojoj se Luka Božić 'nije pojavio'. No, pala je odluka da sačuvamo materijal do završetka SuperSport Kupa Krešimir Ćosić jer smo vjerovali da će Božić imati ključnu ulogu u igri Zadra. Nismo znali da će odvesti svoju momčad do trofeja, ali da će dominirati, bili smo prilično sigurni. Nažalost, već na toj utakmici Zadra s Dinamom započela su događanja zbog kojih su mediji, koji inače košarci daju mrvice, nanjušili klikove pa onda dalje razvili priču do 'skandala i 'rata' te je i ovaj naš tekst usklađen s vremenom, ali ni milimetra nije odstupio od poruke koju je želio poslati. Dakle, krenimo...

Luka Božić je na završnici SuperSport Kupa Krešimir Ćosić još jednom pokazao svoju klasu. S naramkom pehara vratio se u Zadar, odveo je momčad do novog trofeja i ostvario triple-double u finalu protiv Cibone. Prvi u povijesti završnih utakmica ovog natjecanja. 

Luka je osam puta ove sezone bio MVP kola ABA lige. Igrač koji se nije uklapao u koncepciju bivšeg izbornika i sportskog direktora HKS-a Ace Petrovića, rastura po dubini i širini.

Istina, nakon medijske prašine koja se podignula Aco je promptno revidirao mišljenje, ali šteta je tada već bila počinjena. Nepopravljiva za Petrovićev imidž, što je najmanji problem, ali i za povjerenje Božića prema košarkaškim institucijama i pravičnosti. A to je već problem.

U novijoj hrvatskoj povijesti desetine je igrača otkazivalo nastupe u reprezentaciji. I to višekratno. Evo, ovih dana to je učinio Ante Toni Žižić, a onda i Marko Ramljak. Ali, problem je što je to učinio Božić, čovjek zbog čijih je igara košarka konačno dogurala do dnevnika nacionalnih televizija i mainstream medija.

'Promijenio je klub i izrazio želju da preskoči ovaj ciklus jer mu treba vremena za adaptaciju’, rekao je izbornik Josip Sesar o razlozima izostanka Ante Tonija Žižića. Ramljak je ozlijeđen i nije na 100 posto, ali uhvatilo se na zub Božića. Zbog umnjaka. Izbornik, kako kaže, s tim nema problema, ali sezona lova na Luku je otvorena i prije ove njegove izjave.

Božića je, kako se pohvalio izbornik nakon poraza Dinama od Zadra na Višnjiku, njegova ekipa zaustavila i ostavila bez poena. Pa kad može četa igrača na zalasku karijere uštopati Božića, što bi li mu tek Francuzi radili? I sad se za njegovu ulogu u reprezentaciji brinu i raspituju oni koji su javno rekli da taj 'čudni svat' može igrati dobro samo pod Jusupom i da na tom mjestu imamo Marija Hezonju. Kad smo kod Hezonje koliko se on puta odazvao ili preciznije - nije odazvao reprezentaciji? I uvijek smo bili na njegovoj strani, jer smo znali da ima svoje razloge. Sada kada je sve posložio Super Mario je tu i spreman je voditi reprezentaciju do visina koje svi sanjamo. 

Davno je počelo rušenje kulta reprezentacije. Recimo dok se Luka Božić uklapao i osvajao medalje na velikim natjecanjima mlađih selekcija, a njegov suigrač Dragan Bender zbog sponzorskih tenisica, mlad i neiskusan, odbio nositi one tehničkog sponzora reprezentacije i propustio s Božićem uzeti svjetsko srebro na U-19 prvenstvu 2015. godine. 

Luka Božić je fenomen koje trpi nepravdu odavno. Sjećate li se kako mu je titula MVP igrača ABA lige 'oduzeta' još u sezoni 2018/19? Baš tada je promjenom pravilnika određivanja najboljeg igrača lige učinjena usluga centru Budućnosti. Goga Bitadze počašćen je nagradom iako su brojke bile na Božićevoj strani. Naime, počeo se bodovati i rezultat ekipe, jer valjalo je i Gogu dobro utopiti. 


Prošle sezone Božiću je ugrabio nagradu, a ove nastavio gdje je lani stao. No, njegove su košarkaške izvedbe i dalje pod povećalom jer, eto, nisu dovoljno lijepe, a i on je, kažu sveznadari, malo čudan. Tih njegovih sedam trica koje je zabio Cedeviti Junior su nekako nekošarkaške, a onih sedam koje je zabio Sandro Rašić baš moćne, taman za opalit jedan tvit. 

A Luka i dalje rastura. Po dubini i širini. Neuklopljen i totalno drukčiji od drugih. Miševi u rupama samo čekaju da se posklizne.

A to se već dogodilo i dogodit će se opet. Jer svi imamo dobre i loše dane, više ili manje sreće, limite i mane kojih smo svjesni, kutnjake, sjekutiće i umnjake. Samo nemamo svi rupe u koje ćemo se sakriti niti postolara da nam postavi đonove na obraze. 

Pa za nas s čistim obrazima, dobrim vidom i istančanim sluhom za košarkašku pjesmu - Luka 'čudni' momče, pokaži svima zube, pjevaj nam svoju pjesmu - Singing that Rock'n'Roll...