Kolumne
Made in China

Made in China

Jesu, oni su reprezentacija, zvati će se ih u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta "Hrvatska", iako će svatko od u njih u dubini duše znati kako su tu samo na promatranju.

Kad ih je okupio u Svetom Martinu, Aco Petrović se sjetio Darka Planinića. Došao je kao zamjena lani na pripreme, izborio Torino, kasnije i Rio, a danas, reći će Aco, "ne mogu bez Planinića zamisliti reprezentaciju".

Dok je to govorio, ispred njega se poredalo 12 ljudi koji žele ugrabiti priliku. Koji su se u ovo vrijeme mogli negdje izležavati na plažama, čekati klupske angažmane, mogli su pronaći, na kraju, tisuću u jedan razloga da ne budu u tom zrakoplovu koji ih je preko Dohe odveo za Kinu, na drugi kraj svijeta.

Jesu, oni su reprezentacija, zvati će se ih u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta "Hrvatska", iako će svatko od u njih u dubini duše znati kako su tu samo na promatranju, na svojevrsnom testu koji će reći ima li tu materijala za biti dio onoga što ćemo svi skupa zvati "Hrvatskom".

Iako, prilika je tu. Kako je Petrović već objavio 11 imena koja će se spremati za Eurobasket od 27. srpnja, jasno je kako će barem jedan od ovih 12 "Kineza" ishoditi vizu za najsvetiji dres, barem jedan od njih vidjeti će Cluj, a nadamo se svi i Istanbul. Barem jedan...

Što se tu skriva i tko će to biti Hrvatska u četiri utakmice na Stankovićevom kupu i konačno, što to Petrović traži u Kini?

Kako malo toga ostane skriveno kad izbornik govori, tako smo i uoči početka mini-priprema, zapravo, uoči deset odrađenih treninga u Svetom Martinu doznali kako će pozive za završne pripreme za Eurobasket ishoditi četiri igrača od onih koji su bili u Kini. Petrović je podvukao kako traži playmakera, kako traži dva igrača na pozicijama "dva" i "tri" te kako traži jednog visokog igrača.

Kad bi se poigrali onime što stoji na popisu za A vrstu, onda su tu na poziciji playmakera Roko Ukić i Marko Popović. Realno, obojica su u tridesetima, a kako je Eurobasket natjecanje u kojemu se nadamo da ćemo odigrati svih devet mogućih utakmica, snašao bi nas veliki problem ukoliko bi se ozlijedio jedan od ove dvojice. Mudrost nalaže otići na EP s trećim čovjekom koji je u stanju postaviti akciju, ili barem prenijeti loptu. Usput, tu treba podvući i da je zbog ozljede otpao Luka Babić, s kojim smo se lani krpali u toj ulozi. A nije pozvan niti Rok Stipčević.

Sve to otvara veliku priliku Dominiku Mavri, koji je, uz Ivana Buvu, odigrao i najpristojniju sezonu od svih putnika u Kinu. Mavri je na ovoj poziciji samo jedan konkurent u Kini, a to je Martin Junaković, koji je ovdje došao kao zamjena, jer su se ozlijedili Toni Katić i Goran Filipović, a Toni Prostran se zahvalio na pozivu.

Mavra, realno, ima četiri utakmice ispred sebe u kojima mora potvrditi "velike" pripreme, ali ne samo pripreme, već i Eurobasket.

Dominik Mavra

Kad smo kod igrača na poziciji "dva" i "tri", takva će dvojica završiti na pripremama od 27. srpnja. Petrović tu može tražiti igrača koji je jači na lopti, na comba, kao što su Domagoj Bošnjak, Jakov Mustapić ili Josip Bilinovac, a može se odlučiti i na nešto drugo, poput Ivana Ramljaka ili Luke Božića. Ukupno, od ove petorice - doduše tu je i također kasnije uvršteni Henrik Širko - na pripremama bi mogla završiti dvojica.

Luka Božić

Konačno, iz visoke linije se traži jedan čovjek i tu bi bitka mogla biti najžešća. Jer, Ivan Buva igra već treću ozbiljnu sezonu, nakon onih u Cantuu i Avellinu, ovaj nekadašnji Cedevitin junior igrao je jako dobro i u Bilbau. Tu je i Tomislav Zubčić, koji je nabacio u Rusiji nekoliko kilograma mišićne mase i može ga se koristiti na obje centarske pozicije. Naknadno je pozvan Marjan Čakarun i njega treba provjeriti, jer on je od svih nabrojanih najmanje participirao i u mlađim selekcijama. Doduše, manja je nepoznanica od studenta Dukea, Antonia Vrankovića koji je svakako zanimljiv za provjeru.

Usput, čak i oni koji se ne budu našli na pripremama 27. srpnja, bit će pod povećalom zbog kvalifikacija za SP koje startaju u studenom, a na kojima neće moći igrati NBA igrači, a kako stvari stoje - niti euroligaški igrači. Znači, bit će prostora za sva ova imena.

A od kakvog su ga materijala sastavljeni pokazat će i ova kratka turneja. Kina, Njemačka, Egipat su protivnici po mjeri za ovu vrstu, igrat će se četiri utakmice, dovoljno da Petrović provjeri svakog od 12 igrača koje je poveo.

I da od njih napravi barem jednog koji će ponijeti dres na Eurobasketu. Made in China. Ili tako nekako.