Europa i Svijet
Madriđani uzvratili Atenjanima za težak poraz - doajen Reyes je bio neočekivani junak s klupe

Madriđani uzvratili Atenjanima za težak poraz - doajen Reyes je bio neočekivani junak s klupe

Autor: Saša Ćirić

Prepuna Oaka je iščekivala nastavak bajke iz prve utakmice. Na njihovu žalost, dobili su triler koji se s vremenom pretvorio u noćnu moru.

Pablo Laso je netom nakon završetka prve utakmice istaknuo da je ona iza njega i njegove momčadi i da su potpuno koncentrirani na sljedeću. Često se događa da treneri izgovaraju takve rečenice, ali kao floskule u koje ni sami ne vjeruju. Međutim, trener Reala je odista vjerovao u svoje riječi. I ono što je najbitnije, uspio je tu vjeru prenijeti na momčad.

Osim na terenu, Panathinaikos je vodio bitke i van njega. Nestašni vlasnik kluba, DImitris Giannakopoulos, je kažnjen od strane uprave Eurolige s vrtoglavih 120 000 eura zbog kršenja zabrane posjete dvoranama u kojima se igraju utakmice ovog natjecanja. Giannakopoulos je viđen na tribinama Oake za vrijeme prve utakmice dogiravanja.

Sudačka trojka dobro poznata našim pratiteljima (Sreten Radović, Ilija Belošević i Matej Boltauzer) je dobila zadatak dijeljenja pravde na ovoj utakmici, i započeli su ga na način da su maksimalno zaštitili prvu zvijezdu gostiju, mladog Luku Dončića - u prvih šezdeset sekundi sviraju dva prekršaja na njemu. S obzirom da je Panathinaikosu na taj način oduzeta mogućnost agresivnijeg presinga, ne čudi da početak utakmice nije nimalo sličio onom iz prve, kada je domaća momčad otvorila rezultatom 20-0. Sjajnim zakucavanjem na drugi obruč Jefferya Taylora gosti pokazuju da nisu došli u ovaj dvoboj goloruki, a domaći shvaćaju tu skrivenu poruku. Ipak, zakucavanjem i dodatnim slobodnim bacanjem Jamesa Gista nakon prekršaja Dončića domaća momčad odlazi na 15-7. Gosti ne odustaju, pa preko Rudya Fernandeza i Gustava Ayona dolaze do zaostatka od dva poena (18-16). Sa zvukom sirene Chris Singleton zabija tricu za 21-16, rezultat s kojim se otišlo na prvi predah.

Drugu četvrtinu ponovno bolje otvaraju gosti. Anthony Randolph u ovaj susret ulazi bolje nego u prošli, a priključuje mu se Jaycee Carroll svojom prvom tricom na utakmici. U igru u tom trenutku ulazi i čovjek koji će promijeniti odnos snaga na terenu, legenda madridskog kluba, Felipe Reyes. Svojim dobrim reakcijama održava goste u egalu, a tek pred kraj poluvremena domaći opet prelaze u trajnije vodstvo. Na veliki odmor se odlazi s rezultatom 40-36.

Domaći trener, Xavi Pascual, u treću četvrtinu ulazi s petorkom Calathes - James - Antetonkoumpo - Singleton - Gist. Na krilima bekovskog para postižu neke lake poene i nakon nepunih devedeset sekundi igre semafor pokazuje +7 (46-39) za domaće. Vrijeme će pokazati da je to posljednje osjetnije vodstvo zelenih, jer je Real dodao gas. U narednih pet minuta gosti rade seriju 18-5 te sami odlaze na šest poena razlike. U tom razdoblju briljiraju Reyes, koji pogađa dvije trice iz isto toliko pokušaja, te Carroll s 14 poena u četvrtini. Na krilima iskusnog dvojca Madriđani odlaze na predah prije posljednjeg perioda s ugodnih 68-61.


Mike James otvara posljednji dio susreta s dva uzastopna ubačaja, a uz tricu Marcusa Denmona domaći dolaze u egal. Laso poziva minutu odmora i crta akciju za Fernandeza. Dončić ga uspješno pronalazi pa zločesti dečko španjolske košarke postiže tricu nakon svega desetak sekundi. Uto se budi Calathes iz zimskog sna, ali kratkog je to maha - nije to bila niti sjena onog Calathesa iz prve utakmice. Real potpuno preuzima kontrolu nad utakmicom i drži razliku između 3 i 6 poena prednosti, te se u zadnje dvije minute ulazi s rezultatom 78-83. James postiže poen minutu i pol prije kraja za 80-83, a Calathes radi brzi faul na Dončiću. Slovenski reprezentativac je miran sa slobodnih bacanja, kao i James odmah potom. U završnicu ulazimo s vrlo čistom situacijom. Vrijeme je isticalo, domaći su promašivali šuteve a gosti pogađali slobodna bacanja. Na kraju, kad se činilo da je sve riješeno, Thanasis Antetonkoumpo i Rudy Fernandez šest sekundi prije kraja ulaze u sukob. Epilog? Nesportska (ujedno i peta) pogreška za Španjolca, dok se Grk izvukao samo s tehničkom. Utakmica završava rezultatom 82-89 i Madriđani slave iznimno važnu pobjedu kojom su preuzeli prednost domaćeg terena.


Kod domaćih se opet istaknuo James s 20 poena, a Calathes je bio tek dobar s 12 poena i 5 asistencija. Kod gostiju su najbolji bili već spomenuti Reyes (18 poena) i Carroll (17 poena, 4 trice). Luka Dončić je bio dobro zatvoren te je promašio sva tri šuta iz igre. Međutim bio je precizan sa slobodnih bacanja (8-8).

Treća utakmica se igra u Madridu, 25. travnja u 18:45 po srednjoeuropskom vremenu.