Europa i Svijet
Maestralni Sergio Rodriguez predvodio CSKA do druge pobjede protiv Khimkija

Maestralni Sergio Rodriguez predvodio CSKA do druge pobjede protiv Khimkija

Autor: Saša Ćirić

Kao i u prvoj utakmici, pokazalo se da je razlika u kvaliteti između ove dvije momčadi upravo u najboljem igraču crvenih. Popularni El Chacho je uskočio u njegove cipele i postao prvi igrač u povijesti doigravanja Eurolige s 20+ poena i 10+ asistencija na jednoj utakmici. Usput, postavio je novi rekord karijere s 26 poena.

Nakon teško izvojevane pobjede u prvom susretu, Dimitris Itoudis je znao da će u ostatku serije biti prisiljen kreirati taktiku bez svog najboljeg igrača. Nando De Colo ima iznimno neugodnu ozljedu zadnje lože i očekuje se da će se oporavljati tri do četiri tjedna. Jasno je bilo da će ostatak momčadi, ukoliko misle proći dalje, morati igrati na gornjim granicama svojih mogućnosti.

I napravili su to, zbilja su uspjeli u tome. Sergio Rodriguez je u maniri najvećih lidera u povijesti prigrlio datu mu odgovornost i poveo CSKA do druge pobjede u seriji.

Početna faza susreta je prošla u ispitivanju snaga s nekoliko izmjena vodstva, a prva veća razlika se stvara na isteku šeste minute, nakon Rodriguezove trice domaći vode 16-10. Gosti se ne daju pokolebati, pa do kraja četvrtine smanjuju na -2 (24-22). Španjolac u redovima CSKA je bio uvjerljivo najbolji pojedinac na terenu (9 poena i 3 asistencije), dok je Alexey Shved imao sporiji start - u prvih devet minuta nije postigao niti jedan poen, ali je u zadnjoj pogodio prvo dvicu, a nakon toga i tricu.


Drugi dio se nastavlja u istom tonu, a gosti ponovno dolaze u prednost sredinom perioda nakon dva uzastopna ubačaja Stefana Markovića (30-31) te prisiljavaju domaćeg trenera na minutu odmora. Ipak, u dvoboju grčkih stratega nema previše tajni s obzirom da se dobro poznaju, pa je Georgios Bartzokas dobro predvidio Itoudisove poteze. Posljedica toga je dodatno povećanje prednosti Khimkija, koji tricom Jamesa Andersona 2:40 prije velikog odmora odlazi na pet poena razlike (34-39), da bi domaći do poluvremena to smanjili na -2 (43-45).

Španjolac s višestrukim iskustvom igranja u NBA ligi je u treći period odlučio ući koncentrirano, a to dokazuje činjenica da je Rodiguez u početnoj minuti upisao asistenciju, ukradenu loptu, skok u napadu te iznuđeni prekršaj!  U narednim minutama upisuje još dvije asistencije te vodi svoju momčad do serije 8-0 kojom dolaze u prednost 51-45. Izgledalo je u tim trenucima da Itoudisovi dečki prelamaju utakmicu, međutim, u gostujućim redovima se budi Anthony Gill i preuzima dobar dio odgovornosti u ofanzivnom dijelu na sebe. Malo-pomalo su igrači u žutim dresovima rezuckali prednost domaćih, te nakratko (posljednji put na utakmici, ispostavit će se) opet poveli 35 sekundi prije kraja četvrtine rezultatom 65-66. Ipak, sjajni Rodriguez tricom s istekom vremena osigurava prednost Moskovljanima na ulazu u posljednju dionicu utakmice (68-66).

Premda je Marković još jednom poravnao rezultat, CSKA ubacuje u višu brzinu te se počinju polako odvajati. Gill je izgubio inspiraciju iz treće četvrtine, a Shved se nikako nije mogao sastaviti sa šutom, pa je Bartzokas polako počeo gubiti živce. Kap koja je prelila čašu je bila osobna pogreška danas potpuno izgubljenom Thomasu Robinsonu, na koju je burno reagirao i bio nagrađen tehničkom greškom. Othello Hunter s dva i Rodriguez s jednim slobodnim bacanjem odvode domaću momčad na 79-70 manje od pet minuta do kraja, što je u utakmici ovakvog tipa i više no velika prednost. S jednakom razlikom se ulazi u završnih dvije minute, ali gosti jednostavno nisu mogli probiti čvrstu domaću obranu. Ratom živaca preko slobodnih bacanja su do kraja uspjeli tek ublažiti poraz, te je konačni rezultat na kraju 89-84 za CSKA.

Maestralni Rodriguez je utakmicu završio s učinkom od 26 poena (4 trice) i 10 asistencija, a od velike pomoći su mu bili Higgins (19 poena), Clyburn (16 poena, 7 skokova) i Hunter (14 poena, 7 skokova). Kod gostiju uvjerljivo najbolji bio je Gill (24 poena i 5 skokova), dok je Shved za 12 poena i 7 asistencija potrošio previše lopti (šut iz igre 4-13, 5 izgubljenih lopti).

Khimki će provesti idućih nekoliko dana u smišljanju taktike koja će produžiti njihovu euroligašku sezonu, a (prvu) priliku za to imaju pred svojim gledateljima u srijedu (25. travnja) u 19:00 CET.