Hrvatska
Regija
Majstorica: učitelj ili učenik, Jasko ili Riki?

Majstorica: učitelj ili učenik, Jasko ili Riki?

Autor: KK Cedevita

Sretno Cedevita!

Nijedna utakmica ove sezone za Cedevitu nije bila važnija od one koju će igrati u nedjelju u 19:00h u Košarkaškom centru Dražen Petrović. Bit će to treća utakmica polufinalne serije doigravanja ABA lige, u kojoj će Cedevita dočekati euroligaša Budućnost VOLI. Pobjednik tog susreta proći će u finale, do kojeg Cedevita prošle sezone nije stigla jer je u polufinalnoj seriji izgubila upravo od Budućnosti, koja je tada u seriji imala prednost domaćeg terena i u majstorici u Podgorici slavila je 72:57.

Domaći teren sada je na strani Cedevite, a ulaznice za utakmicu po cijenama od 15 do 50kn mogu se kupiti preko sustava Eventim.hr, na prodajnim mjestima Eventima, kao i na blagajni dvorane prije utakmice.

U najavi utakmice novinarima su se obratili playmaker Cedevite Toni Katić i trener Slaven Rimac, a prvi je riječ dobio Katić.

"Ozračje u svlačionici je super. Jedva čekamo utakmicu. Mislim da smo se dobro pripremili kroz ovaj tjedan i očekuje nas još jedna zahtjevna, fizički teška utakmica protiv jako dobre ekipe i ja se nadam da ćemo uspjeti izvršiti sve što je trener postavio pred nas", izjavio je razigravač Cedevite.

U prvoj utakmici serije Draženov dom je bio dobro popunjen…

"Atmosfera je bila odlična i ja bih iskoristio priliku i pozvao bih navijače da dođu u još većem broju jer stvarno nam je potrebna svaka njihova pomoć. Igramo izuzetno tešku utakmicu, to je biti ili ne biti za finale, i ja se nadam da će napuniti Draženov dom."

Što će biti presudno za pobjedu?

"Mislim da će pobijediti ona ekipa koja bude duže fokusirana ne detalje jer će obje ekipe sigurno igrati na najvišoj granici svojoj mogućnosti, ali tko će biti pametniji i donositi bolje odluke u utakmici, taj će odnijeti i pobjedu."

Katić i Rimac sezonu su počeli s momčadi Cedevite koja nastupa u HT Premijer ligi. Rimac je potom preuzeo mjesto trenera prve momčadi od Sita Alonsa, a sa sobom je doveo i Katića. Puno toga promijenilo se od tada.

"U onom trenutku kad smo se trener i ja priključili ovoj momčadi nismo ni razmišljali o polufinalu ABA lige, ali poklopili su se rezultati, s tim da smo i mi odigrali stvarno odličnu sezonu poslije toga, tako da smo zasluženo tu i nadam se da ćemo to pokazati na terenu i proći u finale."

Tko je sada favorit?

"Mislim da u trećoj utakmici više nema favorita. I mi i oni imamo igrače koji mogu u jednoj utakmici praktički u par napada odlučiti i prelomiti utakmicu. Onaj tko  bude fokusiraniji, tko bude bolje pripremljen i pametniji, taj će dobiti utakmicu."

Katić je iz momčadi Budućnosti izdvojio dvojicu igrača: "Sigurno da tu prednjači Cole, koji je tu ekstra kvaliteta, ali izdvojio bih i Gordića, koji je odlučio lanjsku seriju i praktički su oni, rekao bih, zbog njega i prošli vanjsku seriju."

Slaven Rimac složio se da je ovo neki šlag na torti što se tiče Cedevitine sezone: "Definitivno. Prije svega  za igrače koji su glavni protagonisti utakmice. Sigurno da će oni biti na nekom svojem maksimumu, barem što se tiče motivacije. Nadamo se da će, što se tiče naše ekipe, to ići u pozitivnom smjeru. Logično da je pritisak na jednu i drugu ekipu velik, no mislim da to igrači s obje strane vole. Stvarno očekujem odličnu atmosferu, dobru utakmicu i,rekao sam to već ranije, neka pobijedi bolji."

Cedevita se tijekom tjedna potpuno koncentrirala na Budućnost (u HT Premijer ligi protiv Zadra je nastupila momčad koju vodi trener Dražen Orešković), dok su Podgoričani u četvrtak gostovali u Ateni protiv Panathinaikosa, gdje su poraženi 87:67.

Jasmin Repeša u tom susretu nije se odlučio odmarati svoje glavne igrače.

"Jako je to teško. Mi smo imali s tim problema jako puno prošle godine, kad smo igrali tri utakmice tjedno pa onda hoćeš nekoga odmoriti i, bez obzira što si u početku utakmice mislio nekog odmarati, dogodi se nešto nepredviđeno, krene loše rezultat i jednostavno moraš posezati za stvarima koje su logične i koje si radio tokom cijele sezone. Pogotovo u Euroligi je jako teško kalkulirati. Uđeš u kalkulaciju i izgubiš 40 razlike i onda si po meni napravio još veći problem nego da, hajmo reći, malo paziš. Jako je teško odmoriti ekipu protiv takvog protivnika, gotovo nemoguće", istaknuo je Rimac.

Majstorice su uvijek bile posebne utakmice i pritisak puno utječe na igrače.

"Ima igrača koji su igrači za takve utakmice, a ima i igrača koji nisu. Nije to slučajno. Vidjet ćemo u nedjelju. Igrači su ti koji daju sve odgovore. Sigurno da je veliki pritisak i za utakmicu je bitno što rade i treneri, no u određenom trenutku na utakmici je sam igrač taj koji preuzima odgovornost i onda ili je heroj ili ga svi vrijeđaju."

Nakon svega što je momčad Cedevita prošla ove sezone, Rimac je istaknuo povjerenje u svoje igrače: "Kad se mi okrenemo gdje smo sada i gdje smo bili na početku sezone mislim da jedna takva utakmica u nama mora pobuditi hrabrost, da ekipa da sve od sebe i da odigramo najbolju utakmicu sezone. Po treningu vidim da su igrači ekstra motivirani i raspoloženi. Iskreno, imam jako puno povjerenja u njih i s optimizmom gledam na utakmicu."

Budućnost VOLI ima skuplju momčad pa bi prema toj logici veći pritisak za prolaz u finale trebao biti na njima.

"Kad  čovjek pogleda sve skupa, za što su oni programirani i što se od njih očekuje, sigurno da je sam pritisak više na njima. Međutim, to ništa ne znači ukoliko u ekipi postoje pojedinci koji puno bolje funkcioniraju pod velikim pritiskom. Igrao sam s puno takvih igrača, a i sam sam puno bolje funkcionirao kad je bio veći pritisak nego kad su bile utakmice koje nikog nisu zanimale. Kad imaš karakterne igrače onda su to dobre stvari. Pritisak je dobar jer onda igrač sam sebe motivira, puno je koncentriraniji i boljeg fokusa, tako da je pritisak utakmice, ako se znaš nositi s njime i ako te natjera da budeš najbolji to gdana, jako dobra stvar", izjavio je Rimac.