Kolumne
Mamba out!

Mamba out!

Autor: Teo Cilar

Cijeli svijet je u šoku, a od Kobea Bryanta, njegove kćeri Gianne Marie i preostalih sedam osoba stradalih u nesreći oprašta se cijela kugla zemaljska.

Još uvijek nestvarno zvuči da Kobe Bryant više nije među nama. Do dugo u noć pratio sam NBA TV i vijesti o stravičnoj nesreći koja je našoj košarkaškoj obitelji uzela jednog od najboljih košarkaša svih vremena. Nakon što sam se probudio ujutro, morao sam još jednom provjeriti da li je to istina ili sam samo sanjao ružan san… Na žalost, nije bio san.

Valja se podsjetiti što sve je Kobe Bryant osvojio i postigao u karijeri. Pet puta je osvajao naslov NBA prvaka s LA Lakersima. Dva puta bio je MVP NBA finala, a ima i jednu MVP nagradu regularnog dijela sezone.

Dva puta je bio najbolji strijelac NBA lige, nalazi se na četvrtom mjestu najboljih strijelaca NBA lige u povijesti s ubačenih 33 643 poena nakon što ga je dan prije njegove smrti s trećeg mjesta skinuo LeBron James. All Star je bio 18 puta, četiri je puta bio odabran za MVP-a All Star utakmice, a jednom je pobjedio u zakucavanjima. U prvu petorku NBA lige biran je 11 puta te po dva puta u najbolju drugu i najbolju treću petorku lige. U najboljoj obrambenoj petorci lige bio je 9 puta, dok je tri puta biran u najbolju drugu obrambenu petorku. Ima dvije ESPY nagrade za najboljeg igrača NBA lige, a osvojio je i dvije zlatne Olimpijske medalje.

Najviše poena na jednoj utakmici mu je 81 što ga svrstava na drugo mjesto u povijesti iza Wilta Chamberlayna koji je zabio 100 poena na utakmici, rekord koji će teško biti srušen. Šest je puta odigrao utakmice s 60 ili više poena, u 26 utakmica ubacivao je 50 ili više poena, a u njih 134 postigao je 40 ili više. Najstariji je igrač lige koji je na jednoj NBA utakmici uspio ubaciti 60 poena, to je učinio u svojoj posljednjoj utakmici 13. travnja 2016. godine s 37 na leđima.  

Nakon košarkaške mirovine posvetio se obitelji, svojoj ženi Vannesi i kćerima Gianni Mariji-Onori, Nataliji Diamante, Bianki Belli i Capri Kobe kao i njegovoj Mamba Sport Agenciji u kojoj je između ostalih svako ljeto trenira naš Mario Hezonja. Bio je trener svojoj kćeri Gianni koja je bila talentirana mlada košarkašica i vrlo vjerojatno buduća WNBA zvijezda, ali to na žalost nikada nećemo saznati.

Iako nas je napustio, Kobe i njegova dostignuća živjeti će zauvijek u srcima svih košarkaških fanova. Kao košarkaška ikona on je besmrtan. Njegove nezaboravne košarkaške partije i potezi živjeti će zauvijek, a on, on je već sada tamo negdje gore u društvu našeg Dražena. Što rade? A što bi mogli? Igraju 1 na 1 uz sočan “Trash talk“ i bez popusta jednog prema drugome.

Mamba Out!