Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
VIDEO: Marić nastavlja „trpati“ europske prvake

VIDEO: Marić nastavlja „trpati“ europske prvake

Autor: Paulo Sarić

Kontrola reketa presudila Cibosima.

Hrvatski su klubovi ostvarili polovičan učinak drugoga dana HEP turnira europskih prvaka. Cibona je poražena u prvom susretu večeri od juniora Maccabija rezultatom 78-90, dok je domaćin Split bez većih poteškoća svladao Partizan 85-69.

Vukovi su nakon velike borbe s dalmatinskim sastavom u srijedu, danas poraženi od Maccabija iz Tel Aviva. Momčad Ante Samca držala se u susretu tek početnih nekoliko minuta, a onda je do izražaja došla razlika pod koševima. Lišena pomoći dvojice ponajboljih igrača s nedavno održano juniorskog turnira ABA lige, Roka Prkačina i Mateja Rudana, Cibona nije mogla parirati Izraelcima pod obručima što je postalo očito već u prvoj četvrtini. Ponos Izraela se nakon šest minuta košem Denija Avdije odvojio na prvu dvoznamenkastu prednost i nagovijestio u kojem će smjeru susret ići. Cibosi su tricom Luke Cvitanovića prišli na minus tri na otvaranju druge dionice (23-26), no bio je to tek kratkotrajan povratak u utakmicu. Momčad s obala Sredozemnog mora potom je ubacila u brzinu više te se, prvenstveno zahvaljujući prevlasti u skoku i poenima iz reketa, ubrzo odvojila na dvoznamenkastu razliku. Na poluvrijeme se otišlo s 33-49 za momčad iz Tel Aviva. Zagrepčani su boljim otvaranjem nastavka još jednom uspjeli prići na jednoznamenkasti zaostatak (44-51), no s obzirom na deficit pod koševima nisu mogli ozbiljnije priprijetiti. Uslijedila je serija 3-16 koja je prelomila dvoboj i odvela Maccabija do druge pobjede u Splitu.


Izraelce je predvodio Eidan Alber s 23 koša, 12 skokova i pet asistencija, a treba istaknuti i svestranu partiju sina nekadašnjeg igrača Crvene zvezde Zufera Avdije. Mladi je Deni Avdija utakmicu završio nadomak trostruko-dvocifrenog učinka s 19 poena, deset skokova i devet asistencija. Najbolji u redovima hrvatske momčadi bili su Dino Bistrović s 22 koša i 11 uhvaćenih lopti te Antonio Jularić s 18 poena, sedam skokova i šest asistencija.

FOTO: Luka Mladinić - KK Split

U drugom su dvoboju dana snage odmjerili domaćin i momčad Partizana. Za razliku od popodnevne utakmice koju je presudio skok, najveća je razlika u večernjem susretu bila u šutu za tri poena. Dok su Splićani tricu gađali dobrih 35 posto (6-17), Beograđani su ubacili samo jednu iz 12 pokušaja. Nakon izjednačenog otvaranja, gosti su bolje zatvorili prvu četvrtinu te se u drugu dionicu ušlo s plus četiri za Partizan (18-22). Izjednačena je igra potrajala sve do 17. minute, a tada Dalmatinci na krilima Ivana Vrgoča i Bruna Rebića rade seriju 10-2, pa se na odmor odlazi s dvoznamenkastom prednošću momčadi Milana Karakaša (46-36). U drugom se poluvremenu nastavilo sa sličnom igrom. Partizan se pokušao vratiti u susret, no kvaliteta je bila na strani Splićana koji su održavali prednost. Raspoložen je bio Gabriel Marić koji je sredinom trećeg perioda odveo svoju momčad na plus 16 (61-45), a isti je igrač prekinuo posljednji pokušaj povratka srbijanskog sastava kada su na otvaranju posljednje četvrtine serijom 0-7 prišli na minus 11 (70-59). Nakon što je Ante Kokan košem i dodatnim slobodnim bacanjem odveo Žute na plus 20 pet minuta prije kraja (80-60), pitanje pobjednika je bilo riješeno.


Kao i jučer, najefikasniji u redovima pobjednika bio je Gabriel Marić s 18 koševa, čemu je dodao po tri skoka i asistencije, dok je poen manje ubacio njegov kolega iz seniorske momčadi Ivan Vrgoč. Najbolji u redovima Partizana bio je Dušan Tanasković s 15 koševa i devet skokova.

Sutra je na rasporedu posljednji dan turnira. U 16 sati susreću se Cibona i Partizan, a nakon natjecanja u tricama i zakucavanjima posljednje će na parket istrčati dvije neporažene momčadi Split i Maccabi koje će se u međusobnom susretu boriti za trofej.