Hrvatska
Marko Banić: Lijepo je vratiti se kući

Marko Banić: Lijepo je vratiti se kući

Autor: KK Cedevita

U Domu košarke Cedevita na Zagrebačkom velesajmu Cedevita je predstavila svoja najnovija pojačanja, centra Marka Banića i beka Jakova Mustapića.

U svojem prvom obraćanju javnosti otkad je postao sportski direktor Cedevite prvi je na konferenciji za novinare riječ dobio Veljko Mršić: "Predstavljamo dvojicu novih igrača, pojačanja za našu prvu momčad. Ne trebam ih puno predstavljati. Jako nam je drago da će činiti dio momčadi u daljnjem dijelu sezone i očekujem da će nam puno pomoći da ostvarimo naše ciljeve i očekivanja koje imamo."

Banića i Mustapića Mršić nije odlučio dovesti bez razgovora s trenerom.

"Slaven je tu bio uključen u cijelu priču jer da ja sam dovodim igrače na uštrb trenera nema smisla. Vidjeli smo gdje su problemi u momčadi, gdje bi se mogli najbolje pojačati i tu je Marko bio prva opcija za poziciju unutarnjeg igrača koji može pokriti poziciju pet i četiri. Osim svog iskustva i karakteristika koje ima, važan je i njegov karakter i sve što je prošao u životu kako bi ga mladi igrači slijedili, da bude primjer, ali i strani igrači koji znaju da je prošao sve nivoe natjecanja u Europi će ga respektirati. Siguran sam da smo u Marku to dobili."

Mršić se zatim osvrnuo na Mustapića: "Jakov je otišao iz kluba kao mladi reprezentativac i vraća se kao seniorski reprezentativac. Svojim radom i svojim igrama u posljednje vrijeme je zaslužio da dobije naš poziv i da bude dio naše momčadi. Ja ga poznajem jer sam ga trenirao i sigurno ćemo dobiti igrača koji obranu može igrati na pozicijama jedan do tri, u napadu može igrati jedan i dva. Tako da će biti dobar komplement momčadi koju sada imamo na raspolaganju."

Marko Banić vraća se u Hrvatsku nakon duge internacionalne karijere: "Prije svega, hvala na toploj dobrodošlici. Posebice hvala Veljku na njegovoj želji da dođem u Cedevitu te treneru Rimcu i cijeloj organizaciji. Nakon dugog niza godina izbivanja iz hrvatske košarke, shvatiš da je došlo vrijeme da se vratiš doma i lijepo se vratiti kući. Želim biti dio jedne lijepe priče. Cedevita se trenutno ne nalazi u najboljem trenutku, ali nadam se da ću svojim iskustvom pomoći da se situacija stabilizira. Sretan sam. Lijepo je biti kod kuće. Lijep je osjećaj znati da sam blizu svojih najmilijih i to je prevagnulo u cijeloj situaciji."

Kad je Banić još igrao u Zadru, Cedevita je kao klub ipak bila na dosta nižoj razini nego danas. Kroz godine se situacija znatno promijenila…

"Progres Cedevite je impresivan. Košarkaški svijet je jako mali i čuo sam samo pozitivne stvari za klub. To je olakšalo moju odluku da se vratim u Hrvatsku i budem član Cedevite. Prije svega, ovo je zdrava košarkaška sredina, što je meni potrebno", dodao je Banić.

Može li Cedevita do naslova pobjednika Eurokupa?

"Ja sam pobornik toga da treba sanjati neke stvari. Mi smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da je trofej daleko. No, trebamo rasti iz dana u dan, raditi i ići iz utakmice u utakmicu. Kola su krenula nizbrdo i treba tu situaciju popraviti", rekao je Banić.

Mustapić je dijete Cedevite i u klubu je bio uvijek rado viđen čak i kad je igrao za druge momčadi.

"Zahvalio bih se sportskom direktoru Mršiću i treneru Rimcu što su mi dozvolili da se vratim u klub koji oduvijek smatram svojim i u kojem sam odrastao. Nisam puno dvojio kad je stigla ponuda. Ne mogu dočekati prve utakmice, prve treninge s ekipom i upoznavanje novih suigrača. Mislim da nas čekaju samo svijetle stvari u budućnosti", izjavio je novi bek Cedevite.

Mustapić je proteklih godina promijenio više klubova, a igrao je i u inozemstvu.

"Bio je jedan inozemni izlet u Poljsku i tu sam malo više sazrio mentalno nego igrači. Shvatio sam što je biti stranac u ekipi, kad te se gleda drugim očima. Tu sam dobio puno saznanja šta znači biti profesionalni košarkaš."

U novoj sredini Mustapić želi što prije početi s radom: "Primaran cilj mi je pohvatati sisteme trenera te obrambeno i napadački što prije uloviti njegove ideje kako bi se mogao prilagoditi i pomoći ekipi. U natjecateljskom sam ritmu, nemam sitnih ni većih ozljeda, tako da se veselim treninzima da što prije krenem upoznavati suigrače i sisteme trenera."