Europa i Svijet
Hrvatska
Marko Banić napustio Unics

Marko Banić napustio Unics

Autor: Paulo Sarić

Nekada najbolji igrač EuroCupa nakon dvije godine je otišao iz Rusije.

Iskusni Zadranin i bivši hrvatski reprezentativac Marko Banić napustio je redove Unicsa iz Kazana, potvrđeno je od strane ruskog kluba. Iskusnom centru na kraju sezone je istekao dvogodišnji ugovor potpisan 2015., a vodstvo ruskog kluba nije ga odlučilo produžiti.

Banić je karijeru započeo u Zadru još početkom stoljeća, a prvu pravu sezonu imao je u godini kada je dalmatinski klub osvojio regionalnu ligu, tada zvanu Goodyear liga. U rodnome se gradu zadržao do 2005., a Zadar je napustio nakon što je s njim osvojio prvi naslov prvaka države nakon 19 godina potpisavši višegodišnji ugovor s španjolskim Bilbaom. Nakon dvije sezone prilagođavanja na najjaču ligu u Europi polako je počeo izrastati u jednog od ključnih igrača svoga sastava, a kvalitetne je igre okrunio izborom u najbolju petorku EuroCupa 2009. godine kada je njegov klub na završnom turniru u Torinu izbacio upravo Zadra. Ipak, do titule nije došao jer je bolji od njih bio Himki. Nesklon mijenjanju klubova, u Baskiji se zadržao do 2012. kada prvi puta odlazi u Rusiju. Nažalost, već nakon pet minuta prve utakmice se teško ozlijedio i bio je primoran propustiti čitavu sezonu. Košarci se vratio naredne godine u Madridu, u dresu Estudiantesa, gdje je ponovno pružao kvalitetne igre koje su mu donijele poziv tadašnjeg euroligaša berlinske ALBA-e. Pretprošlo se ljeto vratio u Unics i odlučio odraditi ono u čemu ga je u prethodnom mandatu spriječila ozljeda. Interes je bio obostran je je Banić time lakše došao do novca zajamčenog prvotnim ugovorom, a ruski je klub dobio kvalitetnog igrača ponešto ispod cijene.


No, nakon isteka dvogodišnje suradnje dvije strane su se razišle te će uskoro 33-godišnji Zadranin potražiti novi klub. Prošle je sezone većinom ulazio s klupe i mijenjao Bjelorusa Artjoma Parahovskog te je za nešto više od 16 minuta po susretu zabijao približno pet koševa uz 2.2 skoka po susretu.