Regija
Marko Kešelj se vratio u Crvenu zvezdu

Marko Kešelj se vratio u Crvenu zvezdu

Autor: Paulo Sarić

Nakon sedam godina izbivanja bivši srbijanski reprezentativac ponovno u crveno-bijelom dresu.

Posljednjih je tjedana sve bilo u znaku sportskog raspada KK Crvena zvezda. Aktualni regionalni i srbijanski prvak izgubio je trenera i skoro sve igrače koje je izgubiti mogao. U klubu je ostao tek Branko Lazić i, makar zasad, Milko Bjelica. Lista onih koji su otišli isuviše je duga da bi ih nabrajali, ali dovoljno je reći da je beogradski klub napustila čitava petorka, svi Amerikanci, i vjerojatno najveći talent Marko Gudurić.

Lakše je nabrojati one koji su ostali. Uz prije spomenute, to su mladi Nemanja Dangubić, Ognjen Dobrić i Boriša Simanić, uz nekolicinu mladića koji i nisu previše participirali prošle sezone. Ipak, nakon serije odlazaka koji su za cilj, makar jednim djelom, očito imali i skupiti dovoljnu količinu novca za skidanje blokade FIBA-e, došao je red i na dolaske.

Prvi je u redove Crveno-bijelih došao, tj. bolje rečeno vratio se, 29-godišnji Marko Kešelj. Bivši srbijanski reprezentativac karijeru je započeo u Megi, da bi već s 18 godina prešao u ACB ligu u redove Girone. Ipak, mlad se nije uspio naviknuti na tempo igre u španjolskoj košarci pa se preko Köelna vratio u Srbiju propisavši za Crvenu zvezdu. U Beogradu se etablirao i potvrdio igračko ime, što mu je donijelo transferu u grčkog giganta Olympiakos. Pod paskom Dude Ivkovića služio je većinom kao obrambeni specijalac s klupe, a u toj je ulozi došao i do svoj prvog, i jedinog, trofeja pobjednika Eurolige.

Uslijedilo je nekoliko sezona ispod Kešeljeva renomea, pa se 2014. odlučio vratiti tamo gdje je sve započelo, u Megu, ne bi li vratio izgubljenu formu. Potez je urodio plodom, makar na kratki rok, pa je preklani odradio solidnu sezonu u Grčkoj. No, prošle je sezone podbacio u momčadi Darija Gjergje. U Belgiju je došao kao zamjena za ozlijeđenog bosanskohercegovačkog reprezentativca Nedima Buzu, ali se u Oostendeu nije snašao. Na terenu je provodio tek 14.5 minuta te bilježio 4.2 koša uz 2.2 skoka u prosjeku, uz vrlo loše postotke šuta.

Za reprezentaciju je igrao nekoliko godina, a posebno je u sjećanju ostao njegov nastup na Svjetskom prvenstvu 2010. u Turskoj kada je Srbija, nakon što je s pola koša svladala Hrvatsku u susretu u kojemu je Marko Popović umalo sam pobijedio naše istočne susjede, u četvrtfinalu nadvisila Španjolsku. U tom je meču briljirao Marko Kešelj koji je tricu gađao 5-6. Ipak u polufinalu su čekali Turci koji su igrali s osam igrača, pa je Srbija bila primorana boriti se za broncu gdje su na koncu poražena od Litve.


U Crvenoj zvezdi očekuju da svojim igračkim i ljudskim iskustvom pomogne momčadi, a s Beograđanima je potpisao ugovor na dvije godine.