Hrvatska
Marsonia šokirala Hermes Analiticu

Marsonia šokirala Hermes Analiticu

Autor: Josip Šebalj Photo: KK Marsonia

Utakmica rezultatskih amplituda

Do vrlo važne pobjede došli su košarkaši Marsonije koji su u 10. kolu Prve lige na domaćem terenu bili bolji od Hermes Analitice iz Zagreba. Nekada su se Brođani i analitičari međusobno sastajali u Premijer ligi, dok je i ovoga puta pobjeda ostala na Vijušu. Bila je to zanimljiva i učinkovita utakmica na obje strane u kojoj su obrane bile slabiji dio. Za domaće je najvažniji uspjeh koji ih gura prema sigurnoj zoni ostanka udrugom rangu natjecanja.

Nakon Crikvenice košarkaši Marsonije protiv zagrebačke Hermes Analitice upisali su svoju drugu domaću pobjedu u drugoligaškoj sezoni koja je ukupno treća. Ovo je ujedno i prva pobjeda momčadi Igora Kovačevića izborena u dvorani Vijuš budući je Crikvenica svladana u dvorani Brod, dok je prvi uspjeh stigao još u 2. kolu na gostovanju u Omišu. Do prije nekoliko sezona analitičari su bili u Premijer ligi te su na Vijuš došli kao šestoplasirana momčad prvenstva s 5 pobjeda i 4 poraza. Samim time gosti su imali blagu ulogu favorita, dok su obje ekipe u svojoj igri imale uspone i padove. Na kraju su se Brođani u takvom odnosu snaga bolje snašli te su uspjeli zaostatak od 17 koševa iz prvog poluvremena u nastavku okrenuti u svoju pobjedu s 95:91.

Utakmicu su bolje otvorili košarkaši Marsonije koji su krenuli sa 6:0, pa 8:3 da bi prva četvrtna završila s 23:20 u njihovu korist. Drugi period u potpunosti je pripao Hermes Analitici koja je imala raspoloženog Ivana Milekovića koji je u prvom poluvremenu pogodio 6 trica iz 7 pokušaja. Njemu se pridružio Josip Škara te su Zagrepčani na poluvremenu imali vodstvo s 50:40 koje su Brođani još i ublažili. Naime, u završnici prvog poluvremena s tricom Milekovića gosti imali najveću prednost od +17 za 48:31. U drugom poluvremenu Marsonia je popravila obranu, a pogotovo napad, dok je Hermes Analiticu stao šut. To se vrlo brzo za samo 5 minuta odrazilo na igri domaćih koji su stigli 10 koševa zaostatka s poluvremena te su koševima odličnog Darija Cvitkovića na kraju treće dionice imai vodstvo sa 72:67. Nošeni dobrom igrom s kraja treće četvrtine Brođani dobro igraju i u posljednjoj u kojoj su otišli na 77:70. Međutim, Zagrepčani su se vratili te se u posljednje dvije minute ušlo s 84:82 za Marsoniju. U tom periodu ključne koševe za momčad Igora Kovačevića postigao je razigrani Vlado Zadro kojem su se uz Darija Cvitkovića priključili standardno i uvijek dobri Amerikanac Kemon Bassett i Osječanin Franco Filipović koji su u završnici bili mirni i precizni sa crte slobodnih bacanja. Domaći su bez većih poteškoća i bez velikih stresova priveli kraju za konačnih 95:91. Kod Marsonije su najučinkovitiji bili Bassett s 26 i Zadro s 25 koševa, dok su po 16 poena ubacili Franco Filipović i Dario Cvitković koji je imao i 8 skokova te je odigrao svoju najbolju utakmicu u sezoni.

U sastavu Hermes Analitice je Josip Škara postigao 26, Ivan Mileković 23, a Sebastian Luciano Tomasevich 20 koševa. Za Brođane je bilo ključno u drugom poluvremenu zaustaviti Milekovića koji je za prvih 20 minuta postigao 20 koševa te su sada Zagrepčani na polovičnom učinku od 5 pobjeda i isto toliko poraza.

S ovom 3. pobjedom u prvenstvu košarkaši Marsonije ostali su na 10. mjestu od 14 klubova, međutim, sada su jednu pobjedu pobjegli klubovima koji imaju 2 uspjeha u ovoj sezoni, a to su: pulska Stoja, Crikvenica, Podstrana i zagrebačka Mladost s kojom se Brođani sastaju u slijedećem kolu.