Europa i Svijet
Maskirani osvetnik s ledom u žilama

Maskirani osvetnik s ledom u žilama

Nakon provokativnog uzvika navijača Sixersa: 'Gdje ti je LeBron', Irving je opsovao i poveo Boston do serije 16-0.

Košarkaši Boston Celticsa sa skorom 16-2 i 16 pobjeda u nizu najugodnije su iznenađenje dosadašnjeg dijela NBA sezone.

Iako su jedna od najmlađih momčadi lige, iako su od prošlosezonske momčadi zadržali samo četiri igrača te iako su nakon samo pet minuta nove sezone zbog teške ozljede izgubili all-star igrača Gordona Haywarda.

Svladali su Thunderse i Hornetse nakon što su gubili 18 razlike. Svladali su aktualne prvake Warriorse i Hawkse nakon što su gubili 17 razlike. Jučer su svladali Mavse nakon što su samo sedam minuta prije kraja gubili 13 razlike.

Tri su glavna razloga za veliki niz pobjeda Celticsa. Genijalni mladi strateg Brad Stevens, daleko najbolja obrana lige i briljantna igra Kyrie Irvinga u završnicama utakmica.

Amerikanci imaju izraz „clutch time“ za pet posljednjih minuta utakmica u kojima je razlika unutar pet koševa. A Irvingova statistika u tom „clutch timeu“ je briljantna, nevjerojatna. Uvjerite se i sami.

U 38 minuta neizvjesnih završnica, znači u trenucima kad je svaki napad, svaki posjed lopte vrlo bitan Irvingova statistika je: 65 koševa, 10 asistencija i 0 izgubljenih lopti. Uz šut 24/39 iz igre i 13/16 slobodna bacanja. U tih 38 minuta njegovi Celticsi su zabili 40 koševa više od protivnika.

To su brojke zbog kojih neki Kyrie Irvinga smatraju legitimnim MVP kandidatom, a legendarni igrač, trener i komentator Celticsa Tommy Heinsohn nedavno ga nazvao najboljim „closerom“ u povijesti Celticsa što bi donedavno bilo nazvano bogohuljenjem s obzirom da je dres Celticsa nosio „ubojica“ Larry Bird.

Celticsi su dobili tri utakmice zaredom u kojima su gubili dvocifrenom razlikom. U te tri utakmice u tom „clutch timeu“ Irving je sam nadigrao protivnike zabivši 36 koševa uz šut 11/15 dok su čitave protivničke momčadi imale 34 koša uz šut 11/36.

Kyrie Irving je ovog ljeta tražio od Cleveland Cavsa da ga mijenjaju. Nije želio više biti u sjeni LeBrona Jamesa i smatrao je da ga trener Cavsa Tyrone Lue ne koristi na pravi način. Trejd u Boston Celticse (u kojem su u Cleveland otišli all-star Isaiah Thomas, Jae Crowder i naš Ante Žižić uz par izbora na draftu) pokazao se kao pun pogodak kako za Celticse tako i za Irvinga.

Zasad je najveći momenat Irvingove karijere bio u dresu Cavsa kad je u odlučujućoj sedmoj utakmici NBA finala zabio odlučujuću tricu i donio Clevelandu prvi i zasad jedini naslov.

S obzirom na činjenicu da ima samo 25 godina i da su Celticsi momčad budućnosti, čini nam se da će biti još ovakvih trenutaka, no u zelenom dresu. Njegove utakmice je gušt gledati. Fenomenalan je dribler i nezaustavljiv u igri jedan na jedan. Evo i videa kako je na jednom treningu reprezentacije SAD-a smiješnim napravio i velikog Kobea Bryanta.

Još jedna zanimljivost. Nakon Haywardove ozljede Celticsi su izgubili prve dvije utakmice sezone. Tad su gostovali u Philadelphiji i na ulasku u tunel jedan igrač Sixersa podrugljivo mu je dobacio: „Kyrie, gdje ti je LeBron?“. Kyrie je uzvratio „suck my dick“ (ovo nećemo prevoditi). Zbog te rečenice kažnjen je od strane lige sa 25 tisuća dolara, no isto tako od te rečenice Celticsi ne znaju za poraz.