Intervjui
Mavra: Čast mi je što sam dobio priliku biti kapetanom Hrvatske

Mavra: Čast mi je što sam dobio priliku biti kapetanom Hrvatske

Autor: Teo Cilar Photo: FIBA

Dominik Mavra povest će Hrvatsku reprezentaciju kao kapetan u utakmicama protiv Austrije i Poljske.

Hrvatsku reprezentaciju očekuju nove dvije utakmice u pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025. Prva je na redu Austrija gdje će naši reprezentativci u dvorani Raiffeisen Sportpark u Grazu tražiti i treću pobjedu iz isto toliko susreta da bi 13. studenog u Zagrebu u puno bitnijoj utakmici dočekali Poljsku. U te će dvije utakmicu Hrvatsku reprezentaciju povesti novi kapetan, a riječ je o zadarskom košarkašu Dominiku Mavri s kojim smo razgovarali prilikom dolaska u hotel u Grazu.

- Kada se krene igrati košarka to je jedan od životnih ciljeva, biti kapetan reprezentacije Hrvatske i baš mi je drago i čast što sam dobio tu priliku. 

Hrvatska će prvo na teren protiv Austrije, a zatim nam u nedjelju u Draženovom domu slijedi puno ozbiljniji protivnik Poljska u susretu koji će odlučiti o prvom mjestu koje donosi šansu za igrati kvalifikacija za Olimpijske igre 2024. 

-  Trenutno smo stvarno mlada momčad. Bundović i ja smo najstariji s 28 godina. Iskreno, između sebe nismo pričali o nikakvim ciljevima, da mi sad moramo to pobijediti. Samo želimo biti što bolji, atmosfera je stvarno super, djelujemo neopterećeni. Došli smo se nadigravati i mislim da je to najbitnije, a rezultat će doći.

Dominik je nakon Eurobasketa nešto lošije ušao u sezonu, nije ga služio šut, ali kako sezona ide dalje pruža sve bolje igre u dresu Splita. Koliko je utjecao nastup na Eurobasketu na nešto sporiji start u sezonu? 

- Čudno je malo, drugačije je kad odradiš s klubom cijele pripreme pa uđeš u sezonu. Mi smo malo ranije krenuli s reprezentacijom, pa onda veliki broj utakmica. Ruku na srce nije to bila neka prevelika minutaža, a praktički, tjedan dana prije Eurobasketa i tijekom Eura, tu nema treninga i onda imaš neku pauzu nakon Eurobasketa, mislim da je to prvenstveno bilo dok malo uhvatiš ritam igranja opet. Više je čudno nego kad si cijelo vrijeme s klubom. Sada to ide na bolje.

Split je domaćem prvenstvu krenuo dobro, ali u ABA ligi su krenuli s četiri uvodna poraza, ali su zatim stigle dvije pobjede za redom, protiv Zadra i Cibone. 

- Rezultat je po meni sasvim solidan, ova četiri poraza koja smo imali su od klubova koji su u top šest. S obzirom na ove dvije ozljede Vuka i Đoge, roster nam je stvarno kratak i u ovom ritmu sa sedam igrača je stvarno jako teško igrati i zato mislim da je rezultat sasvim dobar za sada, 2-4, slijedi nam Partizan, a onda imamo ovih pet uvjetno rečeno malih utakmica gdje ćemo tražiti sve pobjede.

Prvu pobjedu ste ostvarili protiv tvojeg bivšeg kluba, Zadra. da li je bilo motiva više?

- Ne bi ja to nazvao motivom više. jako je bilo čudno igrati tu utakmicu. Dolazio sam i ranije na Višnjik s drugim klubovima, ali prije toga ja nisam igrao za seniorsku momčad Zadra, a sad nakon ove tri godine u Zadru i povratka nazad, baš je bilo čudno. Vjerojatno najčudnija utakmica u mojoj karijeri. 

Mavra je ugovor sa Splitom potpisao prije Eurobasketa na kojem je odigrao jako dobro, a tu nas je zanimalo da li možda misli da je požurio jer je nakon igara na Eurobasketu možda mogao dobiti bolji i unosniji ugovor negdje drugdje.

- Jedne godine kada sam bio u Krki, sam se opekao s tim dugim čekanjem i ne volim ponavljati takve stvari. Split je u tom trenutku bio najbolja opcija na stolu i to je to. Što se tiče nakon Eurobasketa, ne znam, ne volim razmišljati na taj način, mislim da je sve u životu s nekim razlogom i nije kasno za ništa još je duga karijera ispred mene. 

Dominik je na Eurobasketu odlično igrao u paru s Karlom Matkovićem kojeg nema u ovoj reprezentativnoj akciji zbog ozljede, a tamo su na terenu izgledali kao da već dugo igraju skupa iako nisu bili suigrači prije. 

- On je po meni stvarno vrhunska petica i kao što nekim centrima bekovi olakšavaju posao, tako je iskreno i on meni olakšavao posao. To je takav letač i toliko brz na podu u smislu kad dolazi u taj pick i kad se rola da je baš jednostavno igrati s njim. Tako da je on mene pravio boljim. 


Sa Zadrom si osvojio tri trofeja, od toga dva kao kapetan.

- To je najveći trenutak u mojoj karijeri, možda se jedino medalja s reprezentacijom može mjeriti s tim. u nekim objektivnim okolnostima hrvatsko prvenstvo ili kup nije nešto najviše što možeš osvojiti u životu, ali meni je to nešto najvrjednije što sam postigao u životu. 

Primijetili smo u dvorani Krešimira Ćosića na svakoj domaćoj utakmici navijači uz klupu Zadra imaju obješen tvoj i Junakovićev dres.

- To je naših par prijatelja koji su jedni od najvećih navijača Zadra tako da vjerojatno još ne mogu prežaliti što mi nismo tamo, uz osmijeh će Dominik za kraj.