Europa i Svijet
Hrvatska
Mazalin i Slavica se povukli, Božić ostao

Mazalin i Slavica se povukli, Božić ostao

Autor: Paulo Sarić

Ima li Bjelovarac obećanje NBA momčadi?

Nakon što je svoju prijavu za sudjelovanjem na ovogodišnjem NBA draftu povukao Splićanin Leo Čižmić, to su napravili i druga dvojica mladih hrvatskih košarkaša - Lovro Mazalin i Nik Slavica. Dok povlačenje prijave u slučaju talentiranog igrača Cedevite koji u aktualnom hrvatskom prvaku nije dobio pravu priliku, pa je minutažu tražio na prošlosezonskoj posudbi u redovima Zadra gdje je pružao nekonzistentne partije, nije začudilo nikog, ono je u slučaju Nika Slavice ipak došlo kao iznenađenje.


Mladi se Šibenčanin i lani prijavio za draft da bi u posljednji trenutak povukao svoju prijavu, a isto je ponovio i ove godine. Povlačenje s drafta je došlo kao tim veće iznenađenje ako znamo da su u njegovom slučaju dolazile vijesti o interesu nekolicine NBA klubova, prvenstveno Atlanta Hawksa i Utah Jazza, koji su sposobnosti bivšeg igrača Cibone provjerili i na treninzima. No, izgleda da bivši Vuk nije dobio obećanje niti jedne momčadi da će biti odabran u drugoj rundi, čak ni na temelju svojih, za Europu vrhunskih, atletskih predispozicija.


Za razliku od dvojice igrača koji su prošlu sezonu započeli u redovima abaligaša, na NBA draftu je ostao mladi košarkaš Zagreba Luka Božić. Svakako najkompletniji i igrački najiskusniji od trojice, lanjski je Mrav, za razliku od Slavice i Čižmića, u tišini odrađivao svoje pripreme za NBA ligu. Prije nekoliko dana je kao jedini Hrvat u najstarijoj dobnoj skupini sudjelovao na Adidasovu kampu u Trevisu gdje je samo prvoga dana participirao u natjecateljskim utakmicama, što mu je prema pisanju medija, bilo dovoljno da ostvari vrlo dobar dojam na okupljene stručnjake.


Od igrača koji nastupaju u regionalnim klubovima prije isteka roka svoje su prijave povukli Aleksa Ilić iz Budućnosti, Kostja Mushidi iz Mega Leksa, te Boriša Simanić iz Crvene zvezde. Uz Božića u konkurenciji za odabir ostala su dvojica mladih igrača Mege Vlatko Čančar i Alpha Kaba.

Je li ostanak mladoga Bjelovarca na draftu uvjetovan konkretnim interesom nekog NBA kluba saznat ćemo vrlo skoro, već 23. lipnja u ranim jutarnjim satima.