Hrvatska
Memorijalni turnir Tomislav Knežević: Zadar uvjerljiv protiv Sonika

Memorijalni turnir Tomislav Knežević: Zadar uvjerljiv protiv Sonika

Autor: KK Sonik Puntamika Photo: KK Zadar - Šime Zelić

Gradski susret u Jazinama.

Košarkaši Sonik Puntamike poraženi su u prvoj utakmici memorijalnog turnira Tomislav Knežević. Bolji od njih bio je KK Zadar rezultatom 42:88. „Stariji brat“ s Višnjika od prve do posljednje minute je kontrolirao tempo susreta i na koncu s uvjerljivih 46 poena razlike izborio finalni okršaj protiv boljeg iz dvoboja Oostendea i Šibenke, dok će Puntamičani sutra s počekom u 18 sati s poraženim iz drugog večerašnjeg dvoboja igrati za treće mjesto.Bila je to ujedno i prva pripremna utakmica Sonika pred nadolazeću sezonu i prva prilika da novi trener Stipe Kuliš provjeri od kakvog će materijala krojiti novo zeleno ruho. U odnosu na prošlu sezonu Puntamika je ostala bez osmorice bitnih igrača u rotaciji, dok je Zadar izuzev Chinanua Onuakua i Kodija Justicea zadržao okosnicu momčadi, što je došlo do izražaja već na samom otvaranju. 

Igrači Ivana Perinčića sipali su tricu za tricom pa je semafor već na početku druge dionice pokazivao neugodnih minus 17 iz perspektive Sonika (11:28). Tek su Gabriel i Petar Marić nešto pokazali u prvim minutama, pa je za kakav-takav povratak zelenih trebalo sačekati veće rotacije u redovima momčadi s Višnjika. Dalekometni ubačaji Luke Tomasa i Marka Prskala primakli su Kuliševe momke u 16. minuti na deset poena zaostatka, no Zadar je do odlaska na veliki odmor uzvratio serijom 0:10 za okruglih 32:52. Puntamičani su čitavo prvo poluvrijeme igrali samo s dvojicom visokih igrača u rotaciji, što su iskusniji, fizički snažniji i viši košarkaši Zadra vješto koristili i u potpunosti zagospodarili reketom, ostvarivši devet skokova više (13-22).

Nastavak nije donio veće promjene. Dobra obrana Zadra u potpunosti je ukočila napad „Soniksa“, pa je razlika nastavila rasti praktički iz minute u minutu. Početkom četvrte četvrtine pitanje pobjednika je već poodavno bilo riješeno pa su oba trenera dala priliku mladim snagama te smo u završnici na parketu vidjeli gotovo juniorsku petorku Zadra (Filip Paponja, Antonio Sikirić, Duje Brala i Tomislav Buljan), dok su s druge strane priliku dobili najbolji igrač hrvatske reprezentacije do 16 godina s nedavno završenog FIBA European Challengera - David Pavin, te mladi Dominik Zelanto, Niko Manojlović i Šime Keserović.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Antonio Jordano s 12  poena (trice 4/4), dok je Puntamičane predvodio Luka Tomas s 11 koševa.