Europa i Svijet
Hrvatska
Menalo u utakmici na refule povukao Tomasovu Hrvatsku do 7. mjesta. Hrvatskih refula bilo je više...

Menalo u utakmici na refule povukao Tomasovu Hrvatsku do 7. mjesta. Hrvatskih refula bilo je više...

Autor: Branko Tabak Photo: Krešimir Galić

EP mlađih seniora

Hrvatska U20 muška košarkaška reprezentacija osvojila je sedmo mjesto na Europskom prvenstvu u Podgorici. Igrači trenera Ivana Tomasa u borbi za plasman su se revanširali Belgijancima za minimalan poraz u skupini (75-76) i slavili s uvjerljivih 93-77.

Bila je to nevjerojatna utakmica u koju su Hrvati krenuli furiozno i poveli još u prvoj četvrtini nestvarnih 22 poena razlike (30-8). Belgijanci su nakon toga  konsolidirali svoje redove te do kraja ove dionice spustili zaostatak na 34-21, a do poluvremena ga potpuno neutralizirali (52-52). Štoviše početkom drugog poluvremena su i poveli 52-54, a onda tricom fantastično raspoloženog Lea Menala kreće novi hrvatski udar.  Pogodio je najbolji hrvatski igrač na ovoj utakmici još jednu tricu, pa je isto učinio i Ante Perkušić, dvicom se nadovezao Matej Bošnjak i Hrvatska je ponovno bila na pristojnoj udaljenosti (63-54) koju je  sačuvala do kraja treće četvrtine (73-65).

Posljednju dionicu tricom pod prekršajem za četiri poena u jednom napadu otvorio je Krševan Klarica što je uz doprinos Menala s crte slobodnih bacanja Hrvatsku brzo dovelo do 15 poena viška (80-65). Povratka za Belgijance više nije bilo.

Menalo je predvodio Hrvatsku do pobjede s 28 poena i 8 skokova, Bošnjak je uz 19 poena imao 5 skokova i 4 asistencije, a Tomislav Mihael Buljan uz 13 poena 6 skokova. Odlično je svoje vrijeme na parketu iskoristio Klarica koji je uz 10 poena imao 5 skokova i 4 asistencije, dok je Vito Kučić uz 6 poena imao 10 asistencija.