Intervjui
Mijolović: Blokadu ćemo riješiti, ciljevi su domaće finale, ostanak u ABA ligi i napredak KK Zadar

Mijolović: Blokadu ćemo riješiti, ciljevi su domaće finale, ostanak u ABA ligi i napredak KK Zadar

Autor: Branko Tabak

Godinu dana nakon imenovanja za predsjednika NO KK Zadar za Basketball.hr. progovara Ivan Mijolović.

Prošlo je otprilike godinu dana od kad je KK Zadar dobio novi Nadzorni odbor čiji je predsjednik postao Ivan Mijolović, gradski pročelnik za financije koji na toj poziciji zastupa Grad Zadar kao najvećeg većinskog vlasnika. Vrlo brzo su u klubu iz grada košarke zapuhali novi vjetrovi koji su doveli novog direktora i sportskog direktora, ali i neke nove sponzore koji su poboljšali 'krvnu sliku' klupskih financija. Klub se popunio i u stručnom smislu dovođenjem Jure Ružića u omladinski pogon, a u tijeku je odabir najboljeg kandidata za poziciju voditelja marketinga i odnosa s javnošću. Sve u svemu, idealna prilika za razgovor Basketball.hr-a s prvim čovjekom Nadzornog odbora…

Koji su sportski i poslovni ciljevi kluba u novoj sezoni?

- Sportski ciljevi u narednoj sezoni su igrati jedno finale nacionalnog natjecanja te siguran ostanak u natjecanju ABA lige, uz promociju mladih igrača. Isto tako nužan je iskorak u omladinskom pogonu. Cilj je svake godine stvaranje igrača za seniorski pogon. Što se tiče marketinga, u tijeku je natječaj za zapošljavanje voditelja marketinga i odnose s javnošću. Želimo klub dodatno približiti sponzorima i navijačima, te prema javnosti još više podignuti nivo transparentnosti. I na kraju, ali ne manje bitno, nakon ovogodišnjeg rasta prihoda od ulaznica od oko 30 %, cilj nam je nastaviti pozitivan trend dodatnim porastom gledanosti. Prihodi od ulaznica nisu jedini pozitivan faktor rasta gledanosti, već i odraz zadovoljstva navijača i javnosti, zbog čega je tijekom sezone bilo zadovoljstvo biti dijelom kluba.

Foto: 057info

Napisali smo u uvodu da je dolaskom novih sponzora popravljena financijska situacija u klubu. Uspijeva li klub redovito pratiti obveze iz predstečajne nagodbe?

- Na početku protekle sezone platili smo oko tri milijuna kuna obveza iz prethodnih sezona, koje su bile mahom postupci prisilne naplate i plaćanje dospjelih obveza radnoj zajednici i igračima. Unatoč tome, tijekom sezone redovno smo ispunjavali obveze prema radnoj zajednici i igračima, osim posljednje plaće igračima. Što se tiče predstečajne nagodbe, maksimalno se trudimo podmirivati naše obveze sukladno trenutnim financijskim mogućnostima. Zbog već navedenih postupaka prisilne naplate, nismo bili u mogućnosti otplatiti obveza koliko smo planirali, ali će u narednom razdoblju prioritet biti otplata obveza po predstečajnoj nagodbi.

Nedavno je na stranicama FIBA-e objavljeno da je Zadar blokiran zbog duga prema dvojici igrača. Hoće li se to riješiti da klub uspije registrirati sve igrače za novu sezonu I da se izbjegne 'trakavica' od prije dvije sezone s registracijom Igora Marića i Maja Kovačevića?

- Istina je da su pri HKS-u zaštitu svojih prava zatražila dva domaća igrača zbog neisplate posljednje plaće. Isplata će biti na vrijeme da se mogu registrirati novi igrači.

Klub će uskoro zaposliti novu osobu na poziciji voditelja marketinga i odnosa s javnošću. Što se očekuje od te osobe i zašto su dva odgovorna posla fuzirana u jedno radno mjesto?

- Što se tiče zaposlenja novog djelatnika, očekujemo proaktivnu osobu, velikog radnog elana, budući da će pokrivati široko područje marketinga i odnosa sa javnošću. Isto tako očekujemo uspostavljanje pravila i procedura, te donošenje strateških dokumenata u sklopu obima djelovanja. Idealno bi bilo zaposliti dvije osobe, ali zbog ograničenih financija to u ovom trenutku nismo u mogućnosti.

Prošlosezonski trener Aramis Naglić te igrači Ive Ivanov i Jakov Vladović napustili su klub nezadovoljni, ali i uz simpatije navijača. Kako Vi gledate na razlaz s njima i je li odlazak dvojice zadarskih igrača rezultat okretanja prema mlađim igračima (Bašić, Planinić…)?

Jakov Vladović - Foto: Šime Zelić (Šime Zelić - Basketball.hr)

- Za svu trojicu navedenih nužno je istaknuti da zaslužuju maksimalni respekt za sve što su dali klubu. Za trenera Naglića i Ivanova nije postignut dogovor oko uvjeta novog ugovora, dok je za Vladovića procjena struke da se ne ide u produženje ugovora. Želimo im puno uspjeha i sreće u daljnjem radu. Što se tiče mladih igrača, cilj nam je njihov razvoj, a isto tako da postanemo prepoznatljiva destinacija za napredovanje mladih talentiranih igrača.

I za kraj ovog razgovora, kako biste ocijenili prvu godinu rada aktualne uprave i Nadzornog odbora?

- Za ocjenu prve godine mandata uprave nužno je spomenuti neke činjenice. Početkom kolovoza kad je došao sportski direktor Branimir Longin pod ugovorom su bila tri seniorska igrača i nismo imali trenera. Za usporedbu, konkurentske ekipe su u tom razdoblju počele s pripremama. Velikim trudom sportskog direktora Longina i tadašnjeg trenera Naglića okupila se ekipa koja je tijekom sezone ostvarila sportske uspjehe iznad očekivanja i tek je jedno finale nacionalnog natjecanja nedostajalo da se sezona ocijeni rezultatski odličnom.

U omladinskom pogonu ove godine smo klubu priključili selekciju pretkadeta i nadopunili kadar visokim igračima. U uzrastima pretkadeta pobjednici smo državnog prvenstva. Međutim, najbitnija stvar koja se očekuje iz omladinskog pogona je stvaranje igrača za seniorsku momčad. Konkretni potezi su učinjeni sudjelovanjem najboljih juniora u seniorskoj natjecanju druge lige jug, rotacijom trenera i promjenom načina rada, ali za konkretne rezultate je nužno vrijeme. Cilj je svake godine priključivati igrače u prvu ekipu.

U poslovnom aspektu bitno je napomenuti da klub u sezoni 2017/2018. nije bio u financijskoj blokadi. Budući da postoje velike obveze iz prethodnog razdoblja, može se reći da je to rezultat racionalnog poslovanja i aktiviranja novih velikih sponzora. Naime, nakon OTP banke, u ovoj sezoni u klub su kao veliki sponzori ušli Crodux i Tommy.

Na kraju sezone Nadzorni odbor je usvojio novu sistematizaciju radnih mjesta, poslovni plan i financijski plan za narednu sezonu, a sve u cilju dugoročnog racionalnog i strateškog djelovanja kluba. Generalno gledajući, imali smo dobru i stabilnu sezonu, a u idućim sezonama očekujemo novi korak naprijed u svim segmentima poslovanja.

Foto: Zadarski list