Hrvatska
Milačić ostaje u Alkaru, predstavljen i novi voditelj omladinskog pogona Alen Koludrović

Milačić ostaje u Alkaru, predstavljen i novi voditelj omladinskog pogona Alen Koludrović

Autor: Ferata.hr - Mišo Gulić Photo: Ferata.hr

Planovi za budućnost: ostanak djece u Sinju i povratak u staru dvoranu

U hotelu Alkar danas je održana konferencija za medije Košarkaškog kluba Alkar na kojoj je potvrđen novi/stari trener Damir Milačić, ali i predstavljen novi voditelj omladinskog pogona Alen Koludrović, javlja Ferata.hr

U uvodu se v.d. predsjednika kluba Petar Župić osvrnuo na prošlu sezonu u kojoj je naveo svu težinu rada s kojom se klub susretao, ali i koju je uspješno zaključio opstankom u ligi. Također se pritom zahvalio svim trenerima koji su vodili klub – Tihomiru Mustapiću, Dinu Ercegu, Josipu Blajiću te na kraju Damiru Milačiću.

“Prošlu sezonu smo sjajno otvorili u Dubravi, ali na kraju se ona pokazala kao puna turbulencija i problema, pogotovo nakon poraza od Bosca koji nas je potpuno destabilizirao. Međutim, nismo odustajali, tražili smo rješenja i na kraju došli do Damira Milačića koji nam je došao kao božićni poklon. Važno je za naglasiti da je nas u ranijem dijelu prvenstva, prije nego je Milačić postao slobodan, odbilo nekoliko poznatih trenerskih imena, jer nitko nije htio doći u lošu situaciju koja je tada bila. Stoga koristim priliku da zahvalim Damiru Milačiću koji je prihvatio ovaj izazov, ali i Luki Žitku koji je bio njegov pomoćnik. Na kraju smo pet kola prije kraja osigurali opstanak.”

Potom se v.d. predsjednika osvrnuo na razdoblje koje je pred nama i pritom predstavio Damira Milačića kao novog/starog trenera, ali i Alena Koludrovića kao voditelja omladinskog pogona:

“Čeka nas sezona koja će biti puno neizvjesnija i kvalitetnija samom činjenicom što su u ligu ušli Kvarner i Vrijednosnice Osijek koji su dva potentna, dobro organizirana i financijski stabilna kluba. Naša želja u klubu je bila nastavak suradnje s trenerom Milačićem i iskreno rečeno nismo ni razmišljali o nekoj drugoj opciji. On je trener po mjeri za Alkar. Njegov pomoćnik i u narednoj sezoni bit će Luka Žitko.”

Mikrofoni su tada okrenuti prema Damiru Milačiću koji nije krio zadovoljstvo novim angažmanom u Sinju:

“Ja sam prvotno imao u planu uzeti jedan period odmora, ali situacija u ligi je iziskivala da se neke stvari odrade brže. Ja sam dosta puta rekao da mogu trenirati bilo koga, ali da ću uvijek navijati za Alkar. Nisam se uopće dvoumio, bili smo stalno u kontaktu i jedva čekam da sve to ponovno počne.”

Riječ je tada ponovno uzeo Petar Župić kako bi predstavio novog voditelja omladinske škole, bivšeg igrača Alkara iz 90-ih, Alena Koludrovića:

“Druga stvar zbog koje smo ovdje jest da još više unaprijedimo i posložimo rad s mladim selekcijama Alkara. Alkar mora proizvoditi igrače, to je osnova svega, a želja nam je da ozbiljnim radom privučemo djecu iz drugih krajeva i da tako spriječimo odlazak naših talenata u druge klubove. Korak prema tom cilju je angažman Alena Koludrovića kojeg ne treba posebno predstavljati, jer je svojevremeno i branio boje našeg kluba. Imat će potpunu podršku svih u klubu kako bi unaprijedio rad s mladima. To je dug put koji je pred nama, ali on nema alternativu, jer nama su djeca na prvom mjestu. Alkar dugoročno neće opstati ako u rosteru ne bude što više igrača iz Sinja.”

Tada se nazočnima obratio i Alen Koludrović:

“Meni je malo emotivan trenutak jer sam 90-ih godina bio u onoj sjajnoj generaciji Alkara, stoga zahvaljujem predsjedniku Petru i mom prijatelju Damiru Milačiću koji su me prepoznali kao trenera. Imam tu emociju prema Sinju, igrao sam tu dvije-tri sezone dok je trener bio Mišo Poljak i moji suigrači Blajić, Nikolić, Videka, Sobin, Vujanović i ostali. Dat ću sve od sebe da Alkar bude bolji. Već od današnjeg dana ću povući neke poteze, konkretno, nastojat ću vratiti što više igrača koji su napustili Sinj prema Splitu i drugim sredinama.”

“Cilj je da se to u budućnosti više ne događa, ali mi ćemo uvjeriti i roditelje i djecu da im je najbolje u Alkaru, konkretno kroz program i rad. Želim donijet jednu novu energiju i nove nove ideje. Primarni cilj je stvoriti igrače za prvu momčad, a sekundarni je da Alkar bude zastupljen na državnim prvenstvima, da bude više vidljiv i prisutan na višoj košarkaškoj sceni. Djeci treba pružiti ozbiljnost, jer iskustva me uče da djeca vole red, rad i disciplinu. Ne vole nered. I kad se uvede red, onda se to i čuje i onda kreće i želja da se novi mladi momci priključe. Klub mora raditi na marketingu i naći način da bude vidljiv i zanimljiv djeci u tom segmentu.”, naglasio je Koludrović.

Pitali smo predsjednika kluba o trenutnom igračkom kadru i planovima za naredni prijelazni rok:

“Mi imamo pod ugovorom pet igrača. To su Ivan Pavela, Mirko Jukić, Max Matulina, Mladen Tomašević i Ante Nazor. Prošle sezone smo kasno krenuli u sezonu i poučeni tim iskustvom smo sada taj proces pomaknuli za mjesec dana ranije, dakle već smo u njemu i radimo na svim poljima. Već imamo kontakte na vrlo visokoj razini s nekim igračima, ali o imena za sada ne možemo. U svakom slučaju javnost će biti obaviještena navrijeme. Svjesni smo težine sljedeće sezone i činimo sve da se što bolje pripremimo i da sastavimo momčad koja će biti konkurentna. Mi želimo napraviti iskorak i nije nam cilj samo suhoparan ostanak u ligi.”

Trener Milačić je svjestan da Alkar mora biti i brz i mudar kako bi se na tržištu pored bogatijih klubova izborio za svoj status:

“Uvijek sam u tom kontekstu nastojao biti brži od drugih, jer nismo mogli pratiti neke novčane trendove koje su druge momčadi mogle. Na isti način idemo i sada, ali mi i da smo prije 15 dana pokušali potpisivati neke igrače teško da bi bilo što tada realizirali, jer malo igrača potpisuje ugovore u šestom mjesecu, osim onih koji ga produžuju. Mislim da s ničim ne zaostajemo, čak smo i brzi u nekim stvarima, ali uvijek imam A, B i C varijantu. Ambicije će ovisiti o tome koga dovedemo, ali ako to bude ova A varijanta, onda bi mogli donijeti dosta nereda u ligu.”

Na samom kraju Župić je istaknuo još neke stvari, pri čemu je zahvalio svim navijačima, Maliganima i ljudima koji pomažu u radu kluba:

“Nije tajna da je glavni financijer Grad Sinj, ali mi kao uprava ne sjedimo skrštenih ruku čekajući samo na ta sredstva nego aktivno radimo na privlačenju sponzora, Moram posebno pohvaliti rad člana Uprave Petra Kliškinića koji je na tragu europskih fondova i tu isto vidimo priliku za napredak. Nismo i nećemo biti pasivni, ali želimo imati stabilnu financijsku godinu. Cijene svega su porasle, svi troškovi su porasli i to je veliki izazov. Imam garanciju Grada i Gradonačelnika da će u svakom trenutku stati iza kluba.”

“Apeliram ovim putem i na Županiju vezano uz obnovu strane dvorane. Alkar će prodisati punim plućima tek kada se vrati u svoju staru dvoranu. Inicijativa iz Grada postoji, ali Sinj nije vlasnik dvorane. Županija je ta koja mora pokrenuti stvari, a Sinj je spreman i na sufinanciranje projekta. Sve najbolje uspomene se vežu uz tu dvoranu i ona se mora obnoviti što prije. Sadašnja dvorana jednostavno ne zadovoljava uvjete nastupanja u najvišem rangu.”

“Također, zahvaljujem i najboljim dvoranskim navijačima u Hrvatskoj, Maliganima, na podršci tijekom cijele sezone i pozivam ih da nastave i dalje glasno navijati za svoj klub. Pozivam sve koji su u mogućnosti da se priključe u rad kluba na bilo koji način. Mi smo svi volonteri i nitko ovdje nema nikakve naknade za rad, ali radimo predano jer volimo svoj klub i svoj grad.”, na kraju je kazao Župić.