Hrvatska
Milačić na Baldekinu: Ova sredina ima tradiciju i emociju, nisam patetičan - samo sam iskren!

Milačić na Baldekinu: Ova sredina ima tradiciju i emociju, nisam patetičan - samo sam iskren!

Autor: Saša Ćirić

Predsjednik kluba Ante Nakić je bio pun riječi hvale za novog trenera Šibenke.

Objava imena novog trenera Šibenke Damira Milačića došla je u rano predvečerje pretposljednjeg srpanjskog ponedjeljka, gdješto temperaturno ugodnijeg od onih na kakve smo navikli. Vruće je zato bilo današnje jutro na Baldekinu, ali samo meteorološki. Na Milačićevom predstavljanju na Baldekinu glave nisu bile vruće, novi šef struke šibenskog kluba zajedno s također friškim predsjednikom Antom Nakićem slao je odmjerene izjave, u skladu s trenutnom situacijom u košarci, sportu i životu općenito.

Na samom početku, predsjednik Nakić je priznao da je izrazito zadovoljan ovakvim raspletom situacije:

"Napokon je došao dan u kojem predstavljamo novog trenera, moram reći, nakon dugih pregovora. Bili smo u razgovoru s mnogim kandidatima, od već poznate priče sa Slavenom Rimcem, pa do mnogih drugih. Iznimno smo zadovoljni što smo uspjeli sklopiti suradnju s Damirom, on nam je bio velika želja. Ja kao predsjednik, zajedno s ostalim ljudima iz kluba, vjerujem da je on prava osoba za ono što mi želimo postići. Više puta u ova dva mjeseca smo istaknuli, to je orijentacija na mlade igrače i želimo da naša momčad bude sačinjena mahom od domaćih mladih igrača, naravno, ciljano pojačana s nekoliko igrača sa strane koji bi također trebali biti mladi i potentni. U treneru Milačiću vidimo prvenstveno kvalitetnu ljudsku osobinu, a usto vidimo i sve kvalitete koje bi jedan relativno mlad trener trebao imati za jednu takvu priču. Još jednom mu se zahvaljujem što je pristao doći u Šibenik i želim mu puno profesionalnog uspjeha."

Milačić se zahvalio predsjedniku na lijepim riječima i u kratkim crtama prezentirao svoju viziju kluba s Baldekina u vremenu koje je pred nama:

"Zahvaljujem se predsjedniku Nakiću na komplimentima i moram reći, ako netko nije upoznat, ovo je treći put da sam bio u kontaktu sa Šibenkom, pa možemo reći da je zbilja bila treća sreća. Znam da je klub razgovarao sa Slavenom (Rimcem) prije nego sam ja ušao u priču i zato je sve skupa potrajalo malo duže, jer i ja sam imao svojih kombinacija i obaveza koje sam morao odraditi da bismo ušli u kvalitetan razgovor o ustroju i planovima kako što napraviti. Drago mi je da sam tu, drago mi je da ću raditi u sredini koja ima veliku košarkašku tradiciju i emociju, i to je nešto što me čini jako sretnim. Nisam patetičan, samo sam iskren."

Dugogodišnji strateg Alkara naviknut je na temperamentne sredine, u takvim situacijama se (sam je to priznao u više navrata) najbolje snalazi. Ovo mu je drugi susret s gradom Šibenikom, prije nekoliko godina bio je kratko na klupi nekadašnjeg Jollya. Različiti klubovi, drugačiji tip upravljanja, ali pritisak uvijek postoji. Milačić je potpisao ugovor na dvije sezone.

"Što se šibenskog mentaliteta tiče, prilično sam upoznat s njim od malih nogu. Kao mladić sam ljetovao ovdje i često sam dolazio s društvom. Imam puno prijatelja iz mladih dana ovdje, tako da mi ništa nije nepoznato. Boravak u Jollyu je bio dodatno iskustvo koje je poboljšalo moje poznavanje šibenskog mentaliteta i na tome sam zahvalan. Što se tiče svih ambicija u budućnosti, one još nisu stavljene na pravi kolosijek jer još nismo u potpunosti formirali momčad. Neki igrači su pod ugovorom, nekima su ugovori istekli, a mi idemo smjerom koji je predsjednik predstavio, koji je ujedno i moj nekakav trenerski smjer. Ako budžet nije velik, okrećemo se situaciji da iznjedrimo nekoliko mlađih igrača koji bi mogli participirati "bez izgaranja", a pozicije koje bismo dovodili sa strane bi bile nužno zlo i pokrivanje rupa dok ne stasaju domaći klinci."


Nakić i Milačić ističu da su mladi igrači temelj kluba s Baldekina (Foto: Saša Ćirić / Basketball.hr)

O novim imenima sa strane zasad nema više informacija. No, Nakić tvrdi da će se sve uskoro saznati.

"Ne bih o konkretnim imenima. Na pragu smo nekih potpisa, bit će to u narednim danima, pa kad obavimo sve formalnosti onda će se izaći s imenima."

Odlaskom sportskog direktora Filipa Vukičevića ostalo je u zraku pitanje hoće li klub tražiti novog čovjeka za tu poziciju. Predsjednik Nakić je odbacio takvu mogućnost, bar što se tiče sezone koja je pred nama.

"Ove sezone sigurno nećemo imati sportskog direktora, tu ulogu će na sebe preuzeti trener u kombinaciji i komunikaciji s upravom kluba."

Bivši predsjednik kluba Ante Burić je na jednoj od posljednjih tiskovnih konferencija u svom mandatu naznačio mogućnost da Šibenka u bližoj budućnosti participira u nekakvom regionalnom natjecanju. Kakav je stav nove uprave po tom pitanju? 

"Za ovu sezonu nije realno da izađemo u neko drugo natjecanje, ali u onoj iza ćemo svakako težiti takvoj opciji. U ovoj sezoni pred trenera nismo stavili nikakav rezultatski imperativ, najvažnija nam je konsolidacija, ponajprije financijska. Zatekli smo nekakva dugovanja i plan je da kroz godinu dana to djelomično saniramo, tako da ponavljam, nikakvog rezultatskog imperativa neće biti. Naravno, nećemo ispasti iz lige (smijeh), naša momčad će po mom mišljenju izgledati dobro. Bit će mlada i potentna, koja će iz mjeseca u mjesec biti sve bolja, tako da u doba idućih ljetnih priprema bude bolja za otprilike 40-50%." - odgovara Nakić.

Jedan od igrača koji je prošle sezone na svojim leđima nosio veliki teret je domaći dečko, Domagoj Šarić. Njegov ugovor je istekao, ali postoje određeni problemi oko želje za nastavkom suradnje. O čemu se tu zapravo radi pojasnio je predsjednik kluba.

"Razgovarao sam s Domagojem i mogu ovako slobodno reći, moja velika želja je da on ostane dio ovog kluba, a i trener se složio s tim. Kod njega je došlo do određenog zasićenja i čak je spomenuo u razgovoru da bi volio promijeniti sredinu, ali ja sam mu ostavio nekakvih desetak dana vremena da se predomisli, pa ćemo vidjeti. Od tog našeg razgovora je prošlo pet-šest dana, pa ćemo u narednim danima ponoviti razgovor i nadam se da ćemo se uspjeti dogovoriti za daljnju suradnju."

Najkorisniji igrač HT Premijer lige Henrik Širko još nema riješen status. Hoće li klub njemu ponuditi novi ugovor?

"Sa Širkom još nismo razgovarali, ali smo u svakom slučaju otvoreni za njegov ostanak. Ipak, tu ćemo malo morati poraditi na financijskom planu jer je on imao relativno visok ugovor i to bi trebalo ići u smjeru eventualnog konsolidiranja odnosno smanjenja. Ponavljam, otvoreni smo za nastavak suradnje i svakako ćemo i s njim u narednim danima otvoriti rundu razgovora." - tvrdi Nakić.

Jedan od nositelja igre u prošloj sezoni bio je Amerikanac Trey Freeman, koji je vrhunski ispunio svoje zadatke na poziciji organizatora igre. Hoće li klub u novoj sezoni tražiti nekog "novog Freemana", ili će se okrenuti isključivo hrvatskom tržištu?

"Kako trenutno stvari stoje i kako bismo u narednim danima trebali definirati, smatram da to nije realna opcija. Mislim da ćemo se uspjeti posložiti iz nekakvog bazena mladih hrvatskih igrača i na taj način zatvoriti roster." - odgovara predsjednik.

Član stručnog stožera Petar Maleš je dobio angažman u reprezentaciji Danske. On će ostati pod ugovorom sa Šibenkom, no postavlja se pitanje tko će popuniti njegovu poziciju u trenucima kad on bude u reprezentativnim akcijama.

"Pero je otišao kao pomoćnik, ali to je samo privremeno, on se vraća 18. kolovoza. Smatrali smo da je to nekakvo priznanje njegovom radu i s obzirom da se radi o početku pripremnog perioda da bi bilo korektno da mu izađemo u susret i omogućimo mu da ode za svojim obavezama, tako da se on vraća na vrijeme. Što se tiče ostalih pozicija u kadrovskoj strukturi kao što je pitanje pomoćnih trenera, trenera juniora i kadeta, to će sve odrediti prvi čovjek struke kad za to dođe vrijeme." odgovara Nakić, a trener Milačić se nadovezao: 

"Imali smo jako korektne pregovore, s tim da sam ja više razgovarao s novim dopredsjednikom Baranovićem koji je bio na liniji s predsjednikom Nakićem, tako da smo se u tom dijelu više bavili s tim kako da ja riješim neke svoje stvari a istovremeno da me nagovore kako da prihvatim ovu ponudu. Tek sad, nakon potpisa, krenut ćemo u ove neke dogovore oko stožera i svega i javnost će o svemu biti na vrijeme obaviještena."

Nova sezona počinje 18. rujna, a pripreme drugog dana kolovoza. Ponovno je aktualan dvokružni sustav natjecanja s podjelom na lige za prvaka odnosno ostanak, a dva kluba ispadaju direktno iz lige.

"Mi kao klub smo se tu opredijelili, moram reći, za trokružni sustav. Smatrali smo da na taj način imamo više jakih utakmica i to smo naznačili u dopisu kojeg smo poslali HKS-u, i publika više voli vidjeti jače protivnike, ali se očito većina klubova odlučila za dvokružni sustav. Nadamo se da ćemo se uspjeti ugurati u ligu za prvaka." - zaključio je na kraju tiskovne konferencije predsjednik Nakić.