Europa i Svijet
Milanska Olimpia dolazi na ZDBT kao novi talijanski prvak!

Milanska Olimpia dolazi na ZDBT kao novi talijanski prvak!

Autor: Saša Ćirić

Spektakularan kraj sezone za talijanskog euroligaša!

EA7 Emporio Armani Milano je novi prvak Italije! 

Odluka je pala u šestoj utakmici finala, u kojoj su na gostujućem terenu u Trentu svladali domaću Dolomiti Energiu. I to na kakav način! 

Od samog starta su crveno-bijeli kontrolirali utakmicu. Već u trećoj minuti su, nakon trice Mindaugasa Kuzminskasa, vodili s 10-2. Domaći su se tada malo pribrali, pa su sredinom dionice čak i prešli u vodstvo (15-12). Ipak, gosti ponovno rade seriju i na prvi odmor odlaze s +5 (20-25). Druga četvrtina počinje strašnim naletom Milana, pa u nekoliko minuta serijom 17-3 odlaze na velikih +19 (23-42). Na poluvrijeme se otišlo s +15 za goste, a domaći su na velikom odmoru izvukli snagu i motivaciju za nastavak, pa krenuli puno odlučnije i u obrani i u napadu. Rezultat toga je smanjenje zaostatka na osam poena u jednom trenutku (54-62), da bi se u četvrtu četvrtinu ušlo s deset razlike za Olimpiju (56-66).

Premda su domaći navijači očekivali potpuni preokret, njihovi igrači su na terenu bivali doslovno pometeni od strane gostiju. Čak 30 postignutih poena Milana, uz samo 15 primljenih, značilo je da smo nakon 40 minuta igre dobili novog talijanskog prvaka. S konačnim rezultatom 96-71 momčad Simonea Piangiania je mogla početi slavlje, te primiti pehar i zlatne medalje.

U redovima domaćina najefikasniji je bio Dominique Sutton (15 poena i 5 skokova), dok je balansirani napad Milana s čak šest dvocifrenih igrača predvodio Andrew Goudelock (21 poen), a u stopu su ga pratili Kuzminskas (15 poena i 5 skokova) te Dairis Bertans (15 poena, trice 4-7) i Arturas Gudaitis (14 poena, 9 skokova).