Intervjui
Mirko Hržnjak - 20 godina na klupi KK Podravac

Mirko Hržnjak - 20 godina na klupi KK Podravac

Autor: Branko Tabak

U sjeni početka Premijer lige, sljedećeg vikenda kreće premijerno izdanje Prve hrvatske košarkaške lige koja broji 12 klubova.

Osim Gorice i Kvarnera, momčadi koji su prošle sezone ispali iz elitnog društva, većina momčadi je nepoznanica košarkaškoj publici. Svoje mjesto u ligi zaslužile su najbolje momčadi u pet hrvatskih regija, kroz natjecanje u prošlogodišnjoj A2 košarkaškoj ligi.

Među tim klubovima našao se i KK Podravac iz Virja, malog mjesta smještenog u srcu Podravine, između rijeke Drave i bilogorskih brežuljaka. Podravac nije nepoznat košarkaškoj publici. Malo bolji poznavatelji košarke sigurno se sjećaju da je klub iz Virja jednom nastupao u ondašnjoj A1 ligi. Istina, to je bilo prije skoro 20 godina, ali za tako malo mjesto to je bio veliki uspjeh.

Tada, kao i danas, trener momčadi bio je Mirko Hrženjak, čovjek koji je kako igrački, tako i trenerski potpisao sve uspjehe kluba.

- U sezoni 1997/98 nastupali smo u A1 ligi, nažalost, samo jednu sezonu. Tada sam nakon 6. kola prvenstva preuzeo momčad od trenera Marina Zirduma koji je i uveo momčad u A1 ligu, ali nismo uspjeli ostvariti ostanak u ligi. Za nas, to je tada ipak bio preveliki zalogaj, ističe Hrženjak.

Ime Podravca i Mirka Hrženjaka ne idu jedan bez drugoga. Klub je osnovan 1975. godine, a Hrženjak je klubu kao igrač pristupio već kao osnovnoškolac, negdje 1978. godine.

- U klubu sam takoreći od kad znam za sebe. Kao igrač sam odradio 17 sezona, a ovo mi je jubilarna dvadeseta sezona kao trener. Trener sam prve momčadi od kad sam preuzeo seniorsku klupu u toj prvoligaškoj sezoni, s tim da usporedno radim i pomažem u omladinskom pogonu. Trenutno uz seniore vodim i juniore, dok u klubu pored mene radi i trener Mirko Slamić.

U regiji sjever Podravac je poznat kao stabilan klub, koji je imao uspona i padova, a posljednjih se godina nametnuo kao glavni klub u regiji. U zadnje četiri sezone dva puta je osvojena A2 liga te je momčad dva puta igrala kvalifikacije za ulazak u A1 ligu, gdje se nikada nisu pokazali kao autsajderi.

- U klubu težimo dobrom radu, stvaranju svojih igrača te nam i u seniorskoj momčadi igra većina igrača iz regije. Imamo dobru generaciju juniora koju smo prijavili za natjecanje u A2 ligi, kako bi skupljali iskustvo i kako bi imali što veći broj jakih utakmica.

Očekivanja od ove sezone nisu velika. Cilj je ostanak u ligi i stabiliziranje momčadi.

- Mogu reći da je ova sezona jedna prekretnica u djelovanju našeg kluba. Događa se smjena generacija, pokušavamo stvarati momčad za budućnost. Naš najbolji igrač i kapetan Ivan Šiprak napunio je 40 godina, zdravstveno stanje mu nije baš najbolje te je pitanje koliko će moći participirati. On je ikona našeg kluba te je u klubu već dugi niz godina. Također, imamo problem i s ozljedom Stefana Zadravca, uz Šipraka našeg najboljeg igrača. On bi trebao biti spreman za nekih mjesec dana. Kenđelić je operirao koljeno te na njega ne možemo računati. Krajinović se ostavio aktivnog igranja, dok u momčadi više nema Ferenčevića i Matoića. Nikolić će zbog poslovnih obaveza teško moći pomoći u ovoj, zahtjevnijoj ligi od one u kojoj smo nastupali.

S obzirom na stanje, trener i Uprava morali su reagirati.

- Tako je. Klubu su pristupili Tomislav Maslić koji se vratio iz Njemačke i živi u Križevcima te Danijel Katavić, dva iskusna igrača koji bi trebali Šipraku pomoći na tim visokim pozicijama. Također, kao igrača za budućnost doveli smo Martina Vedriša iz Koprivnice, koji je još uvijek junior, a kao zamjenu za Stefana Zadravca smo doveli Hrvoja Sertića koji će igrati kod nas na otvoreni ugovor dok ne pronađe bolji angažman. Tko zna, možda ostane i cijelu sezonu. Vidjet ćemo. Od prošle sezone uz Šipraka i Stefana Zadravca u klubu su ostali Marko Hrženjak, Nikola Šestak, Marko Baruškin, Bruno Kodba te Julijan Zadravec. Prvom su sastavu također pridruženi juniori Balatinec, Križić, Cestar, Odobašić i Ratković.

U 1.kolu Podravac je gost Boscu u Zagrebu.

- S obzirom na stanje u momčadi, trebat će nam neko vrijeme da se uigramo. Svoju šansu vidimo u domaćim utakmicama, gdje smo pokazali da možemo biti "tvrd orah" svakome. Kao što sam rekao, ostanak u ligi bio bi veliki uspjeh, a šansu za to vidimo u domaćim utakmicama gdje nas uvijek prati naša vjerna publika. U gostima što napravimo, dobro napravimo.

Za kraj, Hrženjak ističe:

- Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez Uprave kluba na čelu s predsjednikom Željkom Horvatom i tajnikom Dariom Šenvaldom. U današnje vrijeme nije jednostavno naći sredstva za funkcioniranje kluba na toj razini, i naša Uprava ulaže velike napore kako bi nam to omogućila, zaključuje Hrženjak.

Dodajmo kako u sklopu sportskog društva Podravac djeluje i ženski košarkaški klub koji nastupa u A1 ligi. Djevojke su sezonu otvorile pobjedom protiv Dubrave 107-40. ŽKK Podravac Gigant pod vodstvom trenera Ivice Molnara drugu sezonu u nizu je član elitnog razreda ženske košarke pa možemo reći kako je, s obzirom na veličinu, Virje najkošarkaškija sredina u Hrvatskoj.