Europa i Svijet
Hrvatska
Mlada Hrvatica nominirana za najbolju razigravačicu NCAA, srušila i rekord Sue Bird

Mlada Hrvatica nominirana za najbolju razigravačicu NCAA, srušila i rekord Sue Bird

Sjajna Nika Mühl

Nika Mühl, hrvatska reprezentativka koja još nije zaigrala za seniorsku reprezentaciju, ali je imala zapažene brojke u mlađim reprezentativnim kategorijama, već treću godinu studira i igra na američkom sveučilištu Connecticut, poznatom UConnu, i iz godine u godinu oduševljava na parketu.

Košarkaška kuća slavnih Naismith i Udruga ženskih košarkaških trenera (WBCA) nedavno su objavile 10 kandidatkinja za nagradu Nancy Lieberman za 2023. godinu, među kojima je i naša Nika, a koja se dodjeljuje najboljoj organizatorici igre u elitnoj diviziji američke sveučilišne košarke (NCAA). Kandidatkinje su osim zavidne razine igre i vještina vođenja lopte morale pokazati i karakteristike vođe ekipe, baš kao što ih je imala i Nancy Lieberman, stanovnica Kuće slavnih klase 1996. godine. Treba napomenuti da lista kandidatkinja nije fiksna te da, ovisno o prikazanim igrama, igračice mogu biti dodane na listu i otpadati s iste, no sudeći prema Nikinom dosadašnjem učinku, vjerujemo da se s ovog prestižnog popisa ne miče.

No, Nika ne spava na lovorikama jer je na posljednjoj sveučilišnoj utakmici postavila novi rekord UConna po broju asistencija u sezoni, premašivši i legendarnu Sue Bird, četverostruku WNBA i svjetsku te peterostruku olimpijsku prvakinju. Zanimljivo, nakon U-Conna Sue Bird je čitavu WNBA karijeru provela u klubu Seattle Storm za kojeg je nedavno potpisala još jedna hrvatska reprezentativka – Ivana Dojkić.

Nika je u pobjedi UConna nad ekipom Xaviera 60:51 imala sedam asistencija, a već trećom je premašila rekord Sue Bird od 231 asistencije u sezoni. Naravno, sezona nije gotova i ta će brojka postati još impozantnija. Treba dodati i kako je Nika u devet utakmica ove sezone upisala i dvoznamenkaste brojke asistencija.

FOTO: FIBA (Europsko prvenstvo za juniorke 2019. godine)