Europa i Svijet
Hrvatska
Mlada hrvatska reprezentacija je u finalu europskog prvenstva u Chemnitzu!

Mlada hrvatska reprezentacija je u finalu europskog prvenstva u Chemnitzu!

Autor: Saša Ćirić

Nije ovo bila utakmica za one sa slabim srcem.

Nakon što je Izrael deklasirao Francusku u prvom polufinalnom susretu U20 Europskog prvenstva u Chemnitzu, na parket su u 20:15 izašli mladi košarkaši Njemačke i Hrvatske.

U iznimno neizvjesnom susretu Hrvatska je pobjedila Njemačku rezultatom 69-61!

Kao i četvrtfinalni dvoboj protiv Italije, prva četvrtina protiv fizički nadmoćne njemačke momčadi je počela iznimno nervozno. Nijemci su se trudili nametnuti tempo koji im odgovara, i činilo se u prvih nekoliko minuta da im poprilično polazi za rukom. Ipak, niti jedna momčad nije dobro podmazala nišanske sprave, pa je na polovici perioda rezultat tek 4-4. Naš izbornik Damir Rajković tada mijenja Karla Uljarevića, umjesto njega na teren šalje Matu Kalajžića. Mladi Omišanin uzvraća na najbolji mogući način i već u prvoj svojoj akciji (koš i dodatno bacanje) daje nagovijestiti da će ovo biti njegova dobra partija. Početak je to mini-dvoboja njega i Larsa Lagerpuscha na drugoj strani, obojica realiziraju napade svojih momčadi u dva uzastopna navrata. Lagerpuschova bacanja iniciraju seriju domaćih 8-0, kojom od dva poena zaostatka (7-9) dolaze do svoje najveće prednosti na utakmici od šest poena (15-9). Naša klupa zove minutu odmora, ali po povratku na teren nema nekog pomaka jer se nikako ne možemo sastati sa šutom. Kalajžić pogađa dva bacanja, nakon čega 45 sekundi prije kraja četvrtine Uljarević pogađa tricu za minimalan zaostatak (15-14). Nijemci griješe u ranoj fazi idućeg napada, nakon čega Ivan Vrgoč vraća Hrvatsku u vodstvo. Nils Hassfurther pogađa tricu za 18-16, a naši momci kreću u brzi zadnji napad. Josip Barnjak pak pogađa tricu sa zvukom sirene i na prvi odmor se odlazi s našom minimalnom prednošću (18-19).

Druga četvrtina ponovno počinje jačim angažmanom Njemačke. Kostja Mushidi iz Mege pokazuje zbog čega ga u srpskom feeder klubu smatraju za jedan od svojih najvrijednijih eksponata. Prvih nekoliko minuta drugog dijela se ponovno u prvi plan bacaju obrambene dužnosti, pa nakon pola četvrtine obje momčadi imaju po tek šest poena (24-25). No, za razliku od prve četvrtine, sad se taj trend nastavio kroz cijelih deset minuta druge. Premda smo nakon trice Matea Čolaka 2:40 prije poluvremena imali +6 (26-32), Njemačka je našla načina da se vrati u susret, pa ponajprije preko Louisa Olindea do odmora smanjuje na jedan poen zaostatka (31-32).

Treća četvrtina je, zar ste uopće sumnjali, također bila puna uspona i padova. Uljarević i Krešimir Ljubičić otvaraju period odličnom suradnjom iz picka, ali na drugoj strani Mushidi lovi Kalajžića na spavanju i zabija tricu uz prekršaj, nakon kojeg realizira i dodatno slobodno bacanje za 35-34. Prolaze minute, ali niti jedna momčad se ne odvaja na značajniju razliku. Kalajžić  na 7:10 pogađa tricu za +3 (38-41), a minutu i pol kasnije Uljarević ponovno pronalazi Ljubičića za +5. Čini se u tim trenucima da imamo odgovor za svaku njemačku akciju, i da je pravo vrijeme za prelamanje utakmice. Ipak, Ferdinand Zylka uzvraća lijepim šutom s poludistance, ali Toni Perković u idućem napadu polaže za novih pet poena razlike. Nakon novog koša domaćih, Mateo Drežnjak je imao otvorenu desnu stranu preko koje se sjurio ka obruču. Vinuo se visoko u zrak, ispod ga je dočekao njemački igrač uslijed čega je izgubio ravnotežu u zraku i promašio polaganje. Nijemci su krenuli u kontru, koju je prekršajem zaustavio Uljarević. Suci su to okarakterizirali kao nesportsku pogrešku i dodijelili domaćima dva bacanja i loptu sa strane. Nakon toga smo upali u crni period u kojem su Nijemci ponovno prešli u vodstvo (46-45). U jednoj kontri domaći igrač je plesao opasno blizu aut-linije, na što je izbornik Rajković žustro protestirao i za to bivao nagrađen tehničkom pogreškom. Hassfurther pogađa bacanje za 47-45 dvije i pol minute prije kraja. U tim trenucima se činilo kako je pozitivan ritam na strani domaćih i da će slijediti teške minute za naše dečke. Ipak, akrobatskim polaganjem Čolaka i tricom Kalajžića vraćamo prednost na našu stranu, pa u zadnju četvrtinu ulazimo s tri poena prednosti (47-50).

Završnih deset minuta počinje novim polaganjem Čolaka za već legendarnih pet poena prednosti. Nijemci se ne daju, pa u naredne dvije minute vraćaju utakmicu u egal. Na sedam minuta prije kraja svi mi koji smo pokušali utakmicu pogledati preko FIBA-inog youtube kanala smo se vratili u doba eurovizijske razmjene i nasumičnih pucanja signala. Što se točno u narednih nekoliko minuta događalo znaju samo oni koji su bili u dvorani u Chemnitzu. U razdoblju bez slike naši mladići su nešto manje od dvije minute prije kraja preko raspoloženog Ljubičića došli na +6 (56-62). Čolak je minutu prije kraja novim polaganjem to podignuo na osam, ali da završnica ne bi prošla mirno pobrinuo se Hassfurther novom tricom 45 sekundi prije kraja (59-64). Ipak, u psihološkom ratu slobodnih bacanja naši momci ne popuštaju, te zatvaraju utakmicu u potpunom miru. 

Konačnih 61-69 tako šalje domaću momčad u borbu za treće mjesto s Francuzima (sutra u 16:45), dok će naši mladići u borbu za zlato s Izraelcima u 19:00.

Najefikasniji u domaćim redovima bio je Hassfurther (15 poena), a pratio ga je Filip Stanić (11 poena, 8 skokova). U našim redovima su po 18 poena postigli Ljubičić i Kalajžić (11 skokova), Čolak je dodao 14, a Uljarević je uz 5 poena imao i 7 asistencija.