Europa i Svijet
Hrvatska
Mladi hrvatski reprezentativac na posudbi u ACB ligi

Mladi hrvatski reprezentativac na posudbi u ACB ligi

Autor: Paulo Sarić

Nakon odlaska Filpa Tončinića koji trenira s Cedevitom, Burgos će i naredne sezone imati Hrvata u sastavu.

Mladi hrvatski reprezentativac Emil Savić pronašao je novi klub. Igrač španjolskog prvaka Valencije iduću će sezonu odraditi na posudbi u San Pablo Burgosu koji je prošle sezone izborio promociju u ACB ligu.

Savić je rođen 26. ožujka 1998. godine u Zagrebu, a košarkašku je karijeru započeo u KK Rudeš iz kojega je vrlo mlad, sa samo 17 godina, preselio u Španjolsku. Nakon godine dana u Espacio Torrelodonesu prešao je u Valenciju u čijem je dresu lani debitirao u EuroCupu. U drugom najjačem europskom klupskom natjecanju skupio je, doduše, tek 11 sekundi u trećem susretu polufinala doigravanja protiv izraelskog Hapoel Jerusalema, a većinu je sezone proveo u drugoj momčadi Valencije u kojoj je prosječno bilježio 6.3 koša uz nešto manje od tri skoka i dvije asistencije u prosjeku.


Savić je bio i član svih mlađih reprezentativnih uzrasta, a pritom je najviše uspjeha imao u kadetskoj reprezentaciji 2014. godine kada je za 19 minuta koliko je provodio na terenu zabijao četiri koša i hvatao isto toliko skokova. Ovo je ljeto bio dio momčadi koja je u rumunjskoj Oradei izborila povratak u A diviziju europske košarke pod ravnanjem Damira Rajkovića. Savić je u pet susreta na terenu provodio nešto manje od osam minuta u prosjeku, što mu je bilo dovoljno tek za 1.6 poena, 1.8 asistenciju i jedan skok po susretu.