Time-out
Mlađahni trener Novosel i 21-godišnji Plećaš zapalili Kutiju šibica

Mlađahni trener Novosel i 21-godišnji Plećaš zapalili Kutiju šibica

Kup je naš!

Prvi povijesni dan svakako je bio 25. svibnja 1969.godine kada je Lokomotiva priskrbila prvi trofej zagrebačkoj muškoj košarci. Kapetan Eduard Bočkaj ushićeno je podigao pehar namjenjen pobjedniku četvrtog Kupa Jugoslavije. Sastav Lokomotive s klupe je predvodio tada mladi trener Mirko Novosel (30), a izvrstan je bio još jedan mladac, Nikola Plećaš koji je imao samo 21 godinu i činio je ubojiti trio zajedno s Milivojem Omašićem i Većaslavom Kavedžijom koji su u finalu protiv Olimpije iz Ljubljane ubacili 64 od 78 koševa. Zagrepčani su slavili 78:77.

Pedeset godina poslije Plećaš koji je igrao za Lokomotivu punih deset godina (1966 – 1976) se prisjeća prvog velikog trofeja ”Ono što je činjenica da smo mi tu utakmicu igrali u novoj dvorani ”Kutija šibica” koja se neposredno pred tu utakmicu napravila. Konačno smo se maknuli s Tuškanca i ušli u dvoranu. Bio je to veliki trenutak za nas i pobjeda u finalu protiv Olimpije koju je predvodio sjajni igrač i čovjek Ivo Daneu koji je teško gubio važne utakmice.

Za Lokomotivu su igrali: Damir Topić, Nikola Plećaš, Milivoj Omašić, Željko Godić, Davor Rukavina, Većeslav Kavedžija, Damir Rukavina, Eduard Bočkaj, Ivica Valek, Frane Luković, Matan Rimac i Željko Mandić.

Lokomotiva 1970 / Stoje s lijeva: Damir Rukavina, Davor Rukavina, Damir Topić, Frane Luković, Ivica Valek, Eduard Bočkaj.
Čuče: Željko Mandić, Željko Godić, Nikola Plećaš, Ivica Sučević, Matan Rimac, Većeslav Kavedžija