Hrvatska
Mogu li 'Soniksi' dovršiti košarkašku bajku koji su počeli pisati prošle sezone?

Mogu li 'Soniksi' dovršiti košarkašku bajku koji su počeli pisati prošle sezone?

Autor: Paulo Sarić

Od pozivnice do doigravanja za ulazak u HT Premijer ligu.

Lani negdje u ovo doba košarkaši Sonik Puntamike 'pokisli' su se vraćali iz Dubrovnika. Razlog nije bio samo pljusak koji je Zadrane pratio velikim dijelom puta iz grada vaterpola i Sv. Vlaha, već i rezultat na parketu gdje su 'Gospari' upisali uvjerljivu pobjedu. Da stvar bude gora ozlijedio se i startni centar Josip Ceranja koji je iskrenuo skočni zglob čime su se urušile šanse Kraljevićevih momaka da od sezone u kojoj su kao jedini trećeligaš u povijesti hrvatske košarke izborili plasman na završni turnir Kupa „Krešimir Ćosić“ ispišu pravu bajku.

Ljeto je prošlo bez velikih turbulencija, da bi početak rujna donio pravu „bombu“. Nakon odustajanja Zagreba od Prve muške lige, ili možda bolje rečeno nakon gašenja kluba iz Trnskog, oslobodila se jedna pozivnica za sudjelovanje u drugom razredu hrvatske košarke. Velike dvojbe i nije bilo pa su Puntamičani zaobilaznim putem stigli tamo gdje su i očekivali biti na jesen – u prvoligaškom društvu.

Uskoro su počele stizati i prve prinove, većinom iz redova potonule 'Žute podmornice' koja je nekoliko mjeseci ranije ispala iz HT Premijer lige, a kao veliko pojačanje vratio se i iskusni Teo Petani, no rijetki su očekivali borbu za vrh tablice.

Sezona stabilizacije i „zlatna sredina“ svima su bili na usnama.

FOTO: Luka Gerlanc

Danas Zadrani s pole-positiona kreću u borbu za povratak u elitu iz koje su ispali prije sedam godina. Protivnik im je zagrebački Agrodalm koji s klupe vodi Joško Garma.

Tko bi se tome nadao u devetom mjesecu?

- Kako su se stvari razvijale kroz pripremni period i slaganje počeli smo gajiti nade da bismo mogli biti među prve četiri ekipe, iako nam turnir u Puli gdje smo prije početka sezone od Škrljeva izgubili 40 i od domaćina dvadesetak razlike to i nije davao za pravo. Svi su bili skeptični, no već sam tad u svlačionici rekao svojim igračima da bez obzira na rezultat vjerujem da imamo kvalitetu biti pri vrhu tablice – otkriva trener Sonik Puntamike Šime Kraljević i nastavlja – iskreno, nisam mislio da ćemo biti prvi, no znao sam da imamo snage za borbu za vrh.

Početak sezone donio je povratak na „mjesto zločina“ i uvjerljivi poraz u Gospinom polju, no ni to nije obeshrabrilo Zadrane.

- Sportski direktor me nakon te utakmice pitao što mislim s ovom ekipom, a ja sam mu rekao da mislim biti prvi. Naravno, malo više kroz šalu... Nakon tog poraza pričao sam s igračima i rekao im da trebamo skupiti glave i početi igrati ono što smo uigravali na treninzima – otkriva čovjek pod čijim je vodstvom Sonik prošle sezone izborio završnicu Krešina kupa.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Puntamičane je boljih rezultata u prvom dijelu sezone koštao kasni početak priprema. A2 liga starta nekoliko tjedana nakon Prve muške lige pa je pozivnica u jednu ruku uhvatila 'Sonikse' na 'krivoj nozi'.

- Kasno smo krenuli. Bili smo svega četiri tjedna u trenažnom procesu, a optimum je sedam tjedana. No, iz kola u kolo naša se forma dizala i na svoje je mjesto počelo sjedati ono što smo se dogovarali. Iz kola u kola smo bili sve kompaktniji i sve bolji – rekao je rođeni Šibenčanin.

Borbenost. Tom bi se riječju najlakše mogao opisati zaštitni znak Zadrana koji su od prvog kola protivnike lomili agresivnošću i obranom preko cijelog terena na koju se većina momčadi nikako nije mogla priviknuti.

- Osobno gajim takav stil igre, a to nalaže i temperament zadarskih igrača. Pogotovo kada imate ovakvu konfiguraciju momčadi s dva izvanredna beka: agresivcem Dinom Palčićem i jako inteligentnim Teom Petanijem koji zahvaljujući dugogodišnjem iskustvom igranja na visokom nivou kontrolira događanja na parketu, uz motorične igrače koji nisu klasični centri. Osim Eddija koji je suvremena četvorka, možda čak ni to sa svojih 198 centimetara, i nemam klasične igrače pod obručima te sam morao gajiti brzi stil igre, što nam je i pošlo za rukom.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Agrodalm je ligaški dio natjecanja završio na četvrtoj poziciji, no dojam je da su Garmine trupe tijekom čitave sezone prikazivale visoku razinu igre. Poletni i brzi Zagrepčani predvođeni iskusnim Ribarićem, Baranom i Matićem stvarali su probleme svim suparnicima u Prvoj muškoj ligi. Doduše, u oba ovosezonska susreta slavili su Puntamičani, posljednji put na gostovanju nakon dva produžetka, no večeras se igra nova utakmica.

- Radi se o jako nezgodnoj momčadi koja ima izvanrednu napadačku tranziciju. Ono što ih cijelu sezonu krasi jest nezgodan stil igre u kojemu svih pet igrača imaju i kvalitetu i slobodu šutnuti u svakom trenutku. Ne budemo li kompaktni u obrambenoj tranziciji imat ćemo velikih problema. Često idu na napadački skok, što je još jedna stvar na koju ćemo morati pripaziti – smatra strateg zadarskog sastava.

Premda različiti ljudi kao najveći problem hrvatske košarke ističu različite stvari, teško je oteti se dojmu da su najveći problem, kao i u većinu sfera života, novci. Republika Hrvatska ima zastarjeli porezni sustav, pogotovo što se tiče financiranja sporta, a u takvim je uvjetima teško pronaći sredstva i za najelitnije klubove, a kamo li ne za one koji se natječu u nižem rangu. Imajući to u vidu ima li Sonik ambicije igrati HT Premijer ligu?

- Igrači i ja smo te ambicije imali od samog početka., ali i sami ste svjedoci situacije u hrvatskoj košarci. Ne samo kod nas, već u svim klubovima. Besparica. Uprava je kao glavni cilj pri samom ulasku u sezonu stavila stabilizaciju u ovom rangu košarke. Željeli smo vidjeti što možemo. Relativno smo mlada ekipa i nemamo imperativ, no ukaže li nam se prilika učinit ćemo sve da to napravimo. Predsjednik kluba gospodin Mirko Jošić jučer je u medijima kazao da će, izborimo li na parketu HT Premijer ligu, učiniti sve kako bismo ju i igrali.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Za kraj, ima li favorita?

- Ne bih nikoga izdvajao, nema tu favorita. Niti jedna momčad nema igrača za kojeg biste mogli sa sigurnošću tvrditi da će zabiti 30 poena i biti prevaga. Svi ovi momci su dobri igrači, no onaj tko bude agresivniji i borbeniji na koncu će doći do pobjede – zaključio je Kraljević.

S njegovim se riječima slaže i kapetan Dino Palčić koji je obilježio sezonu s čak dva trostruko-dvocifrena učinka. Prvi u gostima protiv Dubrave, drugi na domaćem terenu protiv Zapruđa.

- Slažem se da nema favorita. U igri su ostale najbolje četiri momčadi i svatko svakoga može pobijediti. Veliku prednost stvara domaći parket, što se pokazalo i kroz ligu. Sve četiri momčadi su pobjeđivale doma, uz tek pokoji poraz, i mislim da će to biti velika prednost i u doigravanju. Mi smo na domaćem terenu izgubili samo od Jazina, dok Agrodalm uz poraz od nas ima samo jedan kiks... S druge strane, kreće nova liga i pobijedit će onaj tko pokaže više borbenosti i kvalitete na terenu – izjavio je 29-godišnji Zadranin.

Utakmica se igra u dvorani Jazine s početkom u 19 sati.