Time-out
Mokine suze, Pinova duhovitost i knjiga za naraštaje koji dolaze

Mokine suze, Pinova duhovitost i knjiga za naraštaje koji dolaze

Autor: Branko Tabak

Veličanstven skup u Zadru.

- Vi niste ni Donat, ni Morske orgulje, vi ste živuće zlato i srebro Zadra, poručila je na današnjoj prezentaciji fotomonografije 'Stvarnost i mit' posvećene Giuseppeu Pinu Giergi rektorica Sveučilištu u Zadru, Dijana Vican.

Ovo je samo jedan od fragmenata velebnog skupa koji je ispunio zadarsko Hrvatsko narodno kazalište.

Mijenjali su se govornici, od organizatora proslave Gierginog rođendana i inicijatora nastanka ove publikacije Bože Miličevića, preko autora knjige Dražena Žure i Bernarda Paleke, urednika izdanja Bernarda Kotlara, preko izaslanika premijera Andreja Plenkovića - državnog tajnika Krunoslava Katičića, do Pinovih prijatelja i suigrača iz vremena bivše države Vitala Eiselta i Zorana Moke Slavnića.

Mokine suze

Slavnićev govor bio je posebno emotivan

- Često sam dolazio u Zadar, kao igrač i trener. Ta publika... Svašta sam proživio. Ali bi nakon utakmice uvijek znali prepoznati prave majstore i čestitati im na tome. Hvala im, rekao je Slavnić koji je pobrao ovacije nazočnih prilikom prvog spominjanja njegova imena.

- Za mene postoje dva idola. U nogometu to je Dragoslav Šekularac, a u košarci Pino Giergia. Ne znate vi koji je osjećaj kada ste vi ovdje, a on tamo, vaš idol. Uz medalje koje sam osvojio u sportskoj karijeri ovo mi je najvažniji događaj i najveća nagrada u životu, rekao j Slavnić i zaplakao.



Ispraćen je s pozornice dugotrajnim pljeskom.

Ništa manji nije zavrijedio Vital Eiselt.

- Sinoć sam na utakmici vidio jednog malog. Rekao mi je da ima osamdeset godina, a onda zabio 22 koša i gađao bacanja 8 od 8, rekao je Eiselt koji se prisjetio anegdote kada je Pino na putu do zrakoplova i u zrakoplovu za Brazil samo šutio.

- Zato je sve nadoknadio kad smo sletjeli, poentirao je Eiselt koji je Pinu poručio kako se vide za 20 godina.

- I ja ću tada još igrati, dobacio je odlazeći s pozornice.

Pinova duhovitost

Posljednji govornik bio je slavljenik Giergia koji je u duhovitom govoru oduševio nazočne.

- Hvala vam što ste se okupili u ovolikom broju kako bi proslavili moje starenje, a onda je nastavio: 

- Mi sportaši smo vam kao pontoni koji spajaju mostove razumijevanja, ljubavi i tolerancije, rekao je Pino koji je primio telegram čestitku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i u čiju čast je zapjevala klapa Intrade.



Bio je to jedan značajan skup. Bio je i više od toga. Bio je to skup ispunjen porukama ljubavi, nabijen emocijama.

Bio je to skup koji je pokazao što Zadar znači na košarkaškoj karti svijeta. Usuđujemo se napisati, bio je to povijesni skup koji nam je u nasljeđe ostavio jednu vrijednu publikaciju za naraštaje koji dolaze.