Regija
Mornar ne staje s pojačanjima!

Mornar ne staje s pojačanjima!

Autor: Paulo Sarić

Nakon što su prije nekoliko dana doveli tamnoputog crnogorskog reprezentativca, sinoć je potpisan još jedan Amerikanac. Riječ je o mladom i talentiranom centru Karviaru Shepherdu kojemu će igranje u Mornaru biti prvi profesionalni angažman u karijeri.

Nedugo poslije produljenja ugovora s nekolicinom domaćih igrača, te osnaženja svojih redova s Brandisom Raley-Rossom i Urošem Lukovićem, crnogorski Mornar je doveo nova dva Amerikanca. Prvi je u Bar sletio crnogorski reprezentativac Derek Needham koji je potpisao ugovor na godinu dana, a sinoć mu se pridružio i mladi Karviar Shepherd.

Needham je nakon završetka amaterske karijere na sveučilištu Fairfield odlučio izgraditi karijeru na Starom kontinentu, a prva postaja na tom putu bio mu je litavski Šiauliai. Dobra debitantska sezona donijela mu je angažman u ukrajinskom Himiku u kojemu je postigao rijetko viđen uspjeh – sezonu bez poraza. U Ukrajini je ujedno bio proglašen i za najkorisnijeg igrača prvenstva što je privuklo interes momčadi sa zapada kontinenta. Najbrži je bio Braunschweig u čijim je redovima bilježio najbolje brojke u karijeri zabijavši 15 koševa uz 3.8 asistencija po susretu. Prošlo je ljeto nastupio za crnogorsku reprezentaciju u kvalifikacijama za EuroBasket, a lanjsku je sezonu odradio u talijanskoj Reggiani. Renomirano ima zasigurno bi trebalo predstavljati veliko pojačanje za crnogorski sastav, a ostaje nam za vidjeti kako će se slagati s Raley-Rossom koji je prošle sezone dobar dio vremena provodio na poziciji razigravača u bugarskom Beroeu.


No, da tu nemaju namjeru stati potvrdila je nedavna izjava Đorđija Pavićevića koji je najavio dva nova spektakularna pojačanja. Jednog Crnogorca koji igra na pozicijama četiri i pet te jednog američkog centra. Dok se glasno špekulira da se kod prvog radi o prošlosezonskom igraču Crvene zvezde Milku Bjelici, sinoć je potvrđeno ime trećeg Amerikanca u redovima momčadi s obale Jadranskog mora. Riječ je o mladome Karviaru Shepherdu koji je potpisao dvogodišnji ugovor s crnogorskim sastavom. Novog igrača Mornara teško da se može okarakterizirati kao spektakularnim pojačanjem, no zasigurno se radi o košarkašu koji će donijeti komplementarne vještine ostatku ekipe.

Shepherd je 211 centimetara visoki igrač jako dobrih atletskih sposobnosti i po tom bi pitanju trebao nadomjestiti lanjskog ljubimca publike Octaviusa Ellisa. Protekle četiri godine je proveo na Texas Christian Universityju, a zanimljivo je primijetiti da su mu brojke, kao i minutaža, opadali kako su sezone protjecale. Prve je godine igrao preko pola sata i za to vrijeme zabijao 9.1 poena uz 6.8 skokova po susretu, da bi mu se do posljednje sezone vrijeme provedeno na parketu smanjilo na tek 11.3 minuta što mu je bilo dovoljno za 4.4 koša i 2.4 skoka u prosjeku.


Iako je tek sredina srpnja crnogorski viceprvak već ima 13 igrača pod ugovorom te je na korak do zatvaranja sastava za iduću sezonu. Prema sadašnjem stanju, izgleda da najave o borbi za doigravanje Jadranske lige nisu bile pretjerane. No, tako je i lani izgledalo s makedonski MZT-om, pa ga je na koncu hrvatski stručnjak Ante Nazor trebao spašavati od ispadanja. Stoga treba pričekati početak sezone i vidjeti kako će na papiru dobro posložena momčad kliknuti tamo gdje je jedino bitno – na terenu.