Europa i Svijet
Hrvatska
Može li itko zaustavit Fenerbahce?

Može li itko zaustavit Fenerbahce?

Autor: Paulo Sarić

Darussafaka Dogus je slavila na zadarskom turniru u pripremi sezone, Fener u polufinalu s uvjerljivih 3-0.

Nakon dvije pobjede na domaćem terenu, aktualni europski prvak je bez većih poteškoća svladao momčad nekadašnjeg NBA trenera Davida Blatta i u gostima 74-90. Već je prva dionica oslikala smjer u kojemu će susret teći. Gosti su utakmicu otvorili serijom 0-11 na krilima bivšeg dvojca Partizana, Bogdanovića i Veselyja, te su je bez većih poteškoća održavali do kraja meča. Darüşşafaka niti u jednom od tri susreta nije uspjela pronaći način da uspori napad kluba iz azijskog dijela Istambula pa je i u ovom susretu primila 90 koševa.

Wanamaker je ponovno bio kamen temeljac napadačkih akcija svoje momčadi, ali najbolje što je uspio bilo je svojim 15. poenom primaknuti Doguş na sedam koševa zaostatka. Doduše, došao je domaćin u nastavku i na samo minus dva u 29. minuti, ali je aktualni turski šampion ponovno ubacio u brzinu više i mirno izborio finale.

Bogdanović je ponovno bio najefikasniji u redovima Fenerbahçea sa 19 koševa, dok se kod domaćina Wanamakeru sa 17 poena danas priključio i nekadašnji igrač San Antonio Spursa, James Anderson, koji je zabio 21 koš. No, napad nikada nije ni bio upitan. Problemi su se nalazili na drugoj strani parketa, a tu momčad osvajača zlatne europske medalje sa Rusijom nije mogla parirati najbogatijem turskom klubu.

Ante Toni Žižić je odigrao solidnu utakmicu sa osam poena i četiri skoka za 15 minuta provedenih na parketu.

Fener u finalu čeka boljeg iz druge polufinalne serije u kojoj Beşiktaş vodi sa 2-0 u seriji protiv Andolu Efesa bivšeg hrvatskog izbornika Velimira Perasovića.