Hrvatska
Možemo Stojko i ja otići, može doći sv. Ivan Pavao, ali bez rada nećemo se maknuti ni milimetar

Možemo Stojko i ja otići, može doći sv. Ivan Pavao, ali bez rada nećemo se maknuti ni milimetar

Autor: Branko Tabak

Kad sam prije godinu i pol dana rekao javno da trebamo krenuti ispočetka s U 20 selekcijom pojačanom s par iskusnijih javnost me je dočekala na na nož kao idiota.

U jeku oštrih kritika izazvanih neuspjehom reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Dino Rađa na svom se službenom Facebook profilu osvrnuo na aktualni trenutak hrvatske košarke.

- Svaki rezultat je samo ogledalo rada u prošlosti. Tako da ovo što se dogodilo nije slučajno isto kao što nije slučajno da se to događa bas nama i tako već 20 i kusur godina.

Svi zajedno tribamo konačno izvadit glave iz pijeska i počet realno gledati na stvari. Mi s najboljim igračima odavno nismo više vrh europske košarke, a bez njih smo još niže. Pogledajte utakmice protiv Poljske. Oni su fizički jači i spremniji od nas. Samo je bilo pitanje kad će nas slomiti. I s najboljih igračima i bez njih. Da ne govorim o Litvi i ostalima s vrha. Sukus svega je da triba puno vise radit. U prvom redu klubovi i igrači individualno. Savez je u zadnjih par godina napravio dosta stvari za poboljšanje, ali bez suradnje klubova nećemo naprijed.

Liga je do prije dvije godine trajala dva mjeseca, a zaštićeno godište je iskorištavano da ti isti klinci rade manje jer mora igrat a ne da bi kroz igru napredovali. Igrači po reprezentacijama borave dva mjeseca godišnje, a sve drugo su po klubovima. Na pripreme dolaze neadekvatno pripremljeni pa je nemoguće mijenjati navike u kratkom roku.

I da smo uspjeli nekim slučajem otići dalje moje bi mišljenje bilo isto. Kad sam prije godinu i pol dana rekao javno da trebamo krenuti ispočetka s U 20 selekcijom pojačanom s par iskusnijih javnost me je dočekala na na nož kao idiota. Ja samo odavno realno gledam na stanje stvari i znam da je skoro nemoguće promijeniti navike starih igrača nego da se treba okrenuti mlađim generacijama i odgajati ih pravilnije. Ne zato što sam ja nešto posebno pametan nego zato što sam sve to prošao na svojoj koži i znan što me dovelo tamo gdje sam stigao. Samo i isključivo krvavi rad, red i disciplina te odricanje od normalnog života. To je jedini put naprijed. I možemo Stojko i ja otići, može doći sveti Ivan Pavao za predsjednika i trenera ali nećemo milimetar naprijed ako se ne počne radit puno bolje. Svaki klinac se triba pogledat u ogledalo i reći što hoće. 

Svaki klub će morati isto tako drastično unaprijedit rad. I zato apeliram na svih da ovo ne shvate kao skidanje odgovornosti jer i mi u Savezu uzimamo svoj dio na leđa nego kao put za izaći iz sveg' ovog stanja. Vrijeme generacije '92 je odavno prošlo, ali ta generacija zna jako dobro što ju je dovelo do osvajanja 10 medalja u 10 godina. Pitanje je samo tko se hoće do kraja zrtvovati u krajnjem slučaju za sebe pa tek onda za klubove i reprezentaciju, napisao je Rađa.