Europa i Svijet
Hrvatska
Mršić iz Španjolske: Ovdje je kao u Zadru, a Musa igra najbolju košarku u karijeri

Mršić iz Španjolske: Ovdje je kao u Zadru, a Musa igra najbolju košarku u karijeri

Kratki razgovor s bivšim izbornikom

Nakon što je Veljko Mršić praktički preko noći podnio ostavku na mjesto izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije, kako bi mogao preuzeti španjolsku momčad Rio Breogan, za tportal se osvrnuo na sezonu u kojoj su najugodnije iznenađenje

Iako je po dolasku u Španjolsku 50-godišnji Veljko Mršić bio pozitivan na koronavirus, zbog čega je odmah morao u izolaciju, vrlo brzo je uspio svoju košarkašku filozofiju prenijeti igračima. Momčad kojoj je bio cilj uoči početka sezone ostanak u ligi bori se za ulazak u doigravanje za prvaka. Trenutačno su na osmom mjestu s učinkom 12-11, ali pritiska nema.

'Zadovoljan sam iako stara izreka kaže da uvijek može bolje. Izgubili smo tri utakmice u gostima doslovno za jednu loptu, Joventut nas je dobio nakon produžetka, protiv Baskonije smo vodili 36 minuta i pali u završnici, a u Sevilli smo platili danak tome da nam je osam igrača tek izašlo iz izolacije. No cilj je ostvaren, a to je ostanak u ligi. Čelnici kluba su jako zadovoljni ovom sezonom', kazao je za tportal Mršić, također jako zadovoljan time kako je klub organiziran i životom u Lugu.

'Ovdje je, slično kao u Zadru, košarka sport broj jedan. Nogometni klub igra u drugoj ligi i dvorana nam je stalno puna. Užitak je raditi ovdje.'

Foto: KK Zadar/Zvonko Kucelin 

Posebna priča je i 23-godišnji Džanan Musa, bosanskohercegovački košarkaš koji igra u životnoj formi. Kemija između Muse i Mršića postoji još iz zagrebačke Cedevite, u kojoj mu je kao 16-godišnjaku dao veliku slobodu u igri i priliku da griješi.

'Džanan ima svega 23 godine, ali i veliko iskustvo te puno utakmica iza sebe. Proveo je nekoliko sezona u NBA ligi te je većinom igrao u razvojnoj G ligi, ali i radio individualno. Bio je kratko i u Anadolu Efesu, vrhunskom klubu koji je postao prvak Europe. Ukratko, trenutačno je prvi strijelac lige s više od 20 koševa po utakmici i najbolji u poretku za MVP-a po broju indeksnih bodova. Musa je jedno od najvećih iznenađenja sezone, ali mene nije iznenadio. Uvjeren sam da još može napredovati, jer ima dosta toga što može popraviti, i na dobrom je putu.'

Foto: Basketball.hr/Šime Zelić

Prisjetio se Mršić i toga kako je Musa kao 16-godišnjak igrao u regionalnoj ABA ligi i već tada zapeo je za oko NBA skautima.

'Da, Džanan je dobio šansu u Cedeviti kada sam bio prvi trener i moram reći da je on iskoristio svoju priliku, za razliku od nekih drugih igrača koji su isto u tom uzrastu dobili šansu, a kasnije nisu napravili ništa', rekao je pravu istinu Mršić, dodavši za kraj:

'Džanan je prerano otišao u NBA ligu, za koju još nije bio spreman, ali nije ni prvi ni zadnji koji je požurio. Mladim igračima nije lako odbiti ugovor u NBA momčadi jer je ipak to vrhunac za bilo koga tko se bavi košarkom. No sada je ovdje i igra najbolju košarku u karijeri', završio je Mršić te bi uskoro, kako pišu španjolski mediji, mogao produžiti ugovor s momčadi Rio Breogan jer je osnovni cilj - ostvaren.