Europa i Svijet
Hrvatska
Mršić nakon poraza od Nizozemske: Izgubili smo od bolje momčadi

Mršić nakon poraza od Nizozemske: Izgubili smo od bolje momčadi

Nizozemci izborili Eurobasket.

Večeras je reprezentacija Hrvatske upisala poraz od nizozemske reprezentacije u pretposljednjoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Današnjim su utakmicama u našoj skupini odlučeni putnici na EuroBasket – Hrvatska se s četiri pobjede iz prva dva ciklusa prva kvalificirala, Nizozemska je plasman ostvarila današnjom pobjedom protiv Hrvatske, a Švedska je porazom od Turske i rezultatom naše utakmice ostala bez plasmana.

Hrvatska ima prvi napad koji ne iskorištava, ni Nizozemci ne iskorištavaju svoju prvu priliku, no ipak ubacuju prvi koš. Miro Bilan, nezaustavljiv u reketu, upisuje dva koša za Hrvatsku (4:2). Potom slijede sušne dvije minute do Šakićevog polaganja, a zatim Hrvatska leti do prvog značajnijeg vodstva pri 11:4 nakon čega zabrinuti nizozemski izbornik Maurizio Buscaglia zove prvi time-out.

Šakić pogađa tricu za dvoznamenkasto vodstvo na 14:4 te kasnije još jednu za 19:6 i potpunu dominaciju Hrvatske u prvoj četvrtini. Yannick Franke kojeg se sjećamo po dobrim igrama za KK Zadar 2017. godine potom veže pet poena za kraj prve četvrtine pri 19:11.

Kušlin ubacuje tricu, a Bilan košem iz okreta dovodi do ponovnih 10 razlike pri 27:17. Nizozemska obrana tada dobiva na žestini i izabranici Veljka Mršića se moraju dobro pomučiti za svaki poen. No, i naša se reprezentacija odlikuje dobro promišljenom obranom pa prvo poluvrijeme završava na zadovoljavajućih 35:27.

U drugom poluvremenu se nastavlja teška borba za svaki koš, Hrvatska se muči s napadom, a Nizozemci posebno ograničavaju Bilanovo kretanje. Nakon sedam minuta igre Hrvatska ima samo četiri poena i to iz slobodnih bacanja, a post prekida debitantski pogodak Gorana Filipovića – trica za 42:35. Nizozemska se priključuje na 44:43 i ubrzo tricom Schaftenaara izjednačuje na 46:46. Kloof iz vrlo teške pozicije ubacuje tricu za prvo vodstvo Nizozemske pri 46:49, a u posljednju se četvrtinu ulazi s 48:49.

U drugom je poluvremenu pala statistička učinkovitost šuta Hrvatske, Nizozemci vode već i sa 6 poena pri 48:54. Dominik Mavra Hrvatskoj upisuje 5 vezanih poena za 53:54, no Nizozemci na krilima Franckea dolaze i do 53:60. Trica Kloofa dvije i pol minute do kraja za 55:63 bila je indikativna za konačan smjer utakmice. Nakon koša Williamsa za dvoznamenkastu prednost Narančastih (55:65) više nije bilo snage ni mogućnosti za povratak u utakmicu, a konačan rezultat na semaforu glasi 57:65.

KOMPLETNA STATISTIKA

Željko Šakić, kapetan reprezentacije u ovom kvalifikacijskom ciklusu: „Utakmica je bila teška, kao što smo i znali da će biti. Borili smo se, vidjeli ste, ali to danas nije bilo dovoljno. Svaka čast momcima. Znam da ćemo u sljedećoj utakmici biti bolji, danas je bila bolja Nizozemska i moramo im čestitati.“

Veljko Mršić, izbornik reprezentacije: „Zaslužena pobjeda Nizozemske, odigrali su stvarno dobro drugo poluvrijeme, dobru obranu, a u napadu su nekim trenucima pogodili teške šuteve. Mi nismo bili dobri u drugom poluvremenu, naročito napadački, a čak i obrambeno u jednom dijelu to nije bilo na nivou onoga što smo igrali prvo poluvrijeme i kako smo igrali utakmice ranije. Međutim, stalno sam govorio da je Nizozemska jako dobra momčad. I prvu smo utakmicu u Nizozemskoj odigrali kako-tako i na kraju pobijedili s jako dobrom obranom. Ovdje smo donosili loše odluke u drugom poluvremenu, puno smo forsirali šut za tri poena i to je odlučilo utakmicu. Izgubili smo večeras od bolje momčadi. Dali smo sve od sebe, a nažalost zbog ozljeda nismo bili u najboljem sastavu. No onaj osnovni zadatak koji smo imali, to smo napravili – plasirali smo se na Europsko prvenstvo.“

Posljednju utakmicu kvalifikacija Hrvatska igra protiv Turske u ponedjeljak, 22. veljače s početkom u 18:00 sati (prijenos na HTV2 i SportKlubu).