Europa i Svijet
Muhammed Ali nokautirao Šarasa i Žalgirisa

Muhammed Ali nokautirao Šarasa i Žalgirisa

Autor: Branko Tabak

Prvi finalist Final Foura Eurolige je Fenerbahce Dogus koji će u nedjelju braniti prošlogodišnji naslov protiv pobjednika susreta Real-CSKA 79-67.

Iz Beograda za Basketball.hr Branko Tabak 

Na krilima brojne vojske navijača koja je okupirala, po slobodnoj procjeni, 80 posto kapaciteta dvorane Fenerbahçe je stekao ugodnu uvodnu prednost 7-1.

Foto: Šime Zelić (Basketball.hr)

Obrambeno Žalgiris se uspio posložiti, napadački i dalje su bili ispod svoje razine. I otvoreni šutevi bili su kratki, a na prvi ubačaj Litvanaca iz igre čekalo se više od 5 minuta kada je Kevin Pangos zabio za 7-3. 

Utakmica je ušla u ritam koš za koš pa je Fenerbahçe na prvi odmor između četvrtina otišao s prednošću 19-13.

I u drugom poluvremenu Fener je imao svoj nalet kojeg je s dva atraktivna zakucavanja začinio Jan Vesely za već ozbiljnih +12  (32-20) u 15. minuti igre. I opet je uslijedio zeleni val za 'ista meta isto rastojanje' rezultat na kraju prvog poluvremena (39-33). 

Datome (12, šut 5/6)),  Vesely (8) i Wanamaker (6) su nosili igru Fenerbahçea. Pangos je s 8 poena, 3 skoka i 2 asistencije bio igrač koji je Žalgiris održao u igri za finale. 

Nakon što se približio na -4 i propustio napad za približavanje na jedan posjed Žalgiris je opet potonuo. Kostas Sloukas i Brad Wanamaker pogađali redom otvorene šuteve i odveli svoju momčad na +13 (50-37) u 25. minuti igre, Prerano za zatvaranje utakmice. Žalgiris je uzvratio furiozna serijom 11-0 koja je  započela (Edgars Ulanovas) i završila (Pangos) tricama za  50-48. 

Foto: Šime Zelić (Basketball.hr)

U posljednjoj četvrtini treće četvrtine Ali Muhammed je donio, kakav-takav, mir Željku Obradoviću uoči završnih 10 minuta. Puno bolje se osjećao nakon 150 sekundi igre zadnje dionice unutar kojih je Muhammed pospremio dvije trice i dvicu za 64-52.  Nije to bio početak kraja Žalgirisa. Bio je to kraj. Predavali se nisu, no povratka više nije bilo. Fener je vodio cijelu utakmicu, imao je bolje otvaranje i raspoloženog Muhammeda koji je za 11 minuta zabio 19 poena. Imali su Željka Obradovića koji pak ima atomsku momčad. I ono najvažnije, njihov je uspjeh imao tko proslaviti, glasni, srčani i vjerni navijači koji su u svakom trenutku pratili događanja na parketu i bili uz svoju momčad.

Željka Obradovića tek jedna stepenica dijeli od besmrtnosti, od desetog naslova klupskog prvaka Europe. Hoćemo li biti svjedoci povijesnog sportskog događaja znat ćemo u nedjelju oko 22 sata kada će se Fener sastati s pobjednikom susreta Real - CSKA. 

Navijači Žalgirisa koji su pobrali ovacije i suparničkog tabora, morat će čekati još neko vrijeme. Uz stručnjaka kakav je Šarunas Jasikevičius, ne dugo. Zemlja košarke to zaslužuje.  

Foto: Šime Zelić  (Basketball.hr)