Hrvatska
Muka po Škrljevu trajala punih 30 minuta

Muka po Škrljevu trajala punih 30 minuta

Autor: Paulo Sarić

Daleko je Zadar od Cibone. Sudeći po Škrljevu, punih 52 razlike.

Nakon puno muke košarkaši Zadra stigli su do jedanaeste pobjede u dvanaest susreta hrvatskog prvenstva. Puna 31 minuta trebala je igračima Danijela Jusupa da na paketu pokažu barem djelić onoga što je Cibona demonstrirala prošli tjedan i u pozitivnom raspoloženju, pobjedom 72-79, uđu u nedjeljni susret protiv Crvene zvezde.

Uvijek neugodno Škrljevo! Niti tjedan dana nakon što su susret protiv aktualnog državnog prvaka Cibone završili sa sibirskim minusom od 59 poena, igrači Damira Rajkovića pune su tri četvrtine držali drugog hrvatskog abaligaša u šahu. Već je samo otvaranje dvoboja pokazalo da su se domaćini jutros ustali na pravu nogu, odnosno da Zadrani nakon trodnevnih porečkih priprema i nisu baš u utakmici. Jesu li noge teške, je li pobuna na brodu Bounty o kojoj se proteklih dana pisalo uistinu bila toliko ozbiljna, ili je pak podcjenjivanje suparnika uzelo svoj danak, ostaje nam za nagađati.

Činjenica je da je su domaćini gotovo čitavo prvo poluvrijeme diktirali ritam igre protiv neusporedivo skuplje momčadi iz Donatova grada. U pravoj momčadskoj partiji teško je istaknuti nekog pojedinca, no dojam je da su 'Zeleni' imali pravi odgovor na sve zamisli trenera Jusupa.

Kada je trebalo pogađati, pogađali su. Kada to nisu uspijevali hvatali su napadače skokove, pa se na veliki odmor otišlo s 39-37 za Škrljevo.

Nastavak je donio sličnu sliku. Zadrani na parketu nisu uspijevali potvrditi individualnu kvalitetu koju nedvojbeno posjeduju pa je semafor na ulasku u četvrtu četvrtinu pokazivao izjednačenih 59-59.

Za iskorak Zadra trebalo je sačekati dobru rolu Domagoja Vukovića koji je svoju treću tricu na utakmici nadogradio s još četiri vezana poena i serijom 0-7 odveo Zadrane do prve osjetnije prednosti, da bi Bryon Allen nedugo potom dalekometnim ubačajem povisio na 64-71. Upravo je 27-godišnji Amerikanac kojeg je prije samo nekoliko dana Jusup htio otpustiti zbog neprijemčivosti trenerskih ideja sa sedam vezanih poena prelomio utakmicu i doveo svoju momčad na dvoznamenkastu razliku, efektivno riješivši pitanje pobjednika.

Do kraja je čista inercija, ili tonus, kako bi rekao Aco Petrović, odveo Zadar do nove pobjede u HT Premijer ligi.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Vuković sa 19, te Ivanov i Allen s 14 poena, dok je domaćine predvodio Mate Mandić s 18 koševa.