Hrvatska
Muke po Jusupu: „U svojih 30 godina karijere nikada nisam bio u kompliciranijoj situaciji!“

Muke po Jusupu: „U svojih 30 godina karijere nikada nisam bio u kompliciranijoj situaciji!“

Autor: Paulo Sarić

Akos Keller neće biti jedino pojačanje zadarske momčadi. Očekuje se i skorašnji dolazak novog igrača u bekovskoj liniji.

Prošlo je točno tjedan dana otkad je Danijel Jusup po peti put u svojoj karijeri sjeo na klupu KK Zadar. Povratak je stigao u prilično nezahvalnom trenutku, nakon 0-3 u ABA ligi koja je Zadranima već godinama ključno natjecanje u prvom dijelu sezone, a u dvije utakmice koliko je proveo za kormilom momčadi s Višnjika zabilježio je polovičan učinak. Nakon novog domaćeg poraza u regionalnom natjecanju od Cibone, na Gripama je preokretom u posljednjoj četvrtini srušen Split čime je kupljeno nekoliko dana mira pred nadolazeće izazove.

Prvi od njih na rasporedu je već večeras kada u Krešin dom stiže Alkar koji je nakon dvije pobjede u prva četiri kola poražen u posljednjem susretu od aktualnog hrvatskog prvaka Cibone.

Kroz ovaj tjedan smo pojačali treninge i podignuli opterećenje na igrače, obzirom da smo došli do generalne procjene da momčad treba puno bolje trčati. U današnjoj košarci bez trčanja nema kvalitetne igre. Tu vidim puno prostora za pomak – izjavio je trener Jusup i dodao – imajući u vidu da smo pojačali treninge, u susret ćemo ući u 'fullu', u crvenome!

Nije tajna da je 58-godišnji stručnjak nezadovoljan stanjem u kojemu je preuzeo ekipu. Kao glavne krivce prokazao je nedostatak kondicije i energije koje krivi za pad u posljednjim minutama utakmica u kojima su Dalmatinci prosuli teško sagrađene prednosti protiv Krke i Cibone.

Prvi korak je podići razinu fizičke pripremljenosti igrača, što neće biti lako postići igrajući dva natjecanja.

Moramo preuzimati rizike ako se želimo podignuti. Igramo dvije utakmice tjedno i morat ćemo gađati određene susrete i u njih ulaziti, što se kaže, iz crvenoga, da bismo skupili energiju koja nam je neophodna da bismo bolje trčali i bili bolji u stavu. Ta dva elementa po meni nikako nisu dobra! Njihov popravak zahtjeva vrijeme, a vremena nema.

FOTO: Basketball.hr

Stoga su povučeni i prvi potezi po pitanju trenera te su stručnom stožeru priključeni Tomislav Ružić i Bernard Kotlar.

Osvježili smo se. U svojih 30 godina karijere nikada nisam bio u kompliciranijoj situaciji i mislim da ovo ne može izvući jedan čovjek. Niti jedan, ma kako se on zvao! Zato sam pokušao angažirati sve moguće dostupne resurse kako bi se poboljšala kvaliteta rada na parketu – otkrio je najtrofejniji trener u povijesti KK Zadar i nastavio – priključili smo Tomu Ružića jer mislim da se mlade snage trebaju trenerski obrazovati te danas-sutra i preuzeti klub. Smatram da je to dugoročno ulaganje. Uključili smo i mog kolegu Kotlara s kojim surađujem već 30 godina i koji je izuzetan stručnjak u planiranju i programiranju treninga, što nam je u ovako kompliciranoj situaciji neophodno. Koliko god imam iskustva, mislim da bi bez toga dijela išlo teško. Trebamo uprijeti svi zajedno jer nemamo pravo na grešku.

Nisu to jedine promjene u dalmatinskom abaligašu. U ponedjeljak je stigao kapetan mađarske reprezentacije Akos Keller, a njegovo ime, izgleda, neće biti usamljeno na listi dolazaka.

Koliko vidim, sigurno ćemo potražiti neko rješenje, najvjerojatnije kratkoročno za ABA ligu. Treba nam vanjski igrač. Radimo punom parom i gledamo, naravno u skladu s našim financijskim mogućnostima. Mislim da momčadi treba iskustvo na vanjskim pozicijama da pokušamo nešto napraviti. Klub to neće puno koštati na dva mjeseca… Neće to biti čudo, ali moramo sve pokušati – zaključio je Jusup.

Utakmica s Alkarom igra se večeras u dvorani „Krešimir Ćosić“ s početkom u 19 sati.