Europa i Svijet
Hrvatska
Mulaomerović: Švedska igra atipičnu košarku

Mulaomerović: Švedska igra atipičnu košarku

Autor: HKS hks Photo: Marin Sušić

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Tek je dan do iznimno važne utakmice hrvatske reprezentacije. U petak, u 18:30, Hrvatska će ugostiti Švedsku u utrci za plasmanom na Svjetsko prvenstvo koje će se 2023. igrati u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Hrvatska je u dosadašnjim kvalifikacijama na 0-2 nakon tijesnog poraza od Slovenije i Finske i stoga bi pobjeda protiv Vikinga značila mnogo. S druge strane, u obje utakmice europskih kvalifikacija Hrvatska je slavila nad Švedskom.

Izbornik hrvatske reprezentacije Damir Mulaomerović na brzinu je približio švedsku ekipu:

„Švedske igrače poznajem, neke sam trenirao i poznajem otkada sam vodio reprezentaciju BiH. Glavni su im igrači Ludvig Hakanson i Tobias Borg koji uživaju veliko povjerenje mladog trenera koji im je dosta toga dao u ruke. Atletična, brza ekipa, igraju atipičnu košarku i bit će doista interesantno. Moramo zaustaviti taj njihov način trčanja prema naprijed. Spremili smo se, napravili smo dobar scouting, a od srijede smo krenuli s upoznavanjem reprezentativaca s individualnim i timskim karakteristikama švedskih igrača.“

Mikko Riipinen, pomoćni trener švedske reprezentacije, apsolutno je svjestan teškog terena koji ih čeka:

“Očekujemo vrlo tešku utakmicu. Hrvatska je jako dobra momčad u svim područjima igre. Znamo da moramo doći pripremljeni i da ćemo morati dati puno da budemo konkurentni s Hrvatskom na njihovom parketu. No, dolazimo s dobrom ekipom koja je gladna.“

O činjenici kako je Švedska u obje utakmice europskih kvalifikacija izgubila od Hrvatske kaže: „Moramo naučiti pouke iz prethodnih utakmica, ali također moramo ići dalje i biti ovdje i sada. Ovo je nova utakmica i moramo biti spremni od samog početka.”

KVALIFIKACIJSKE UTAKMICE ZA SP 2023, 2. CIKLUS

  • 25. veljače 2022. u 18:30 Hrvatska – Švedska (KC Dražen Petrović, Zagreb)
  • 28. veljače 2022. u 19:00  Švedska – Hrvatska (Norrkoping)

*Ulaznice za domaću utakmicu sa Švedskom su u prodaji na ulaznice.hr, kao i na blagajni dvorane na dan utakmice, a obje utakmice prenosit će uživo SportKlub televizija.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo se igraju u šest kvalifikacijskih ciklusa po dvije utakmice, podijeljenih u 1. i 2. krug, kao što je bio slučaj i s kvalifikacijama za prošlo Svjetsko prvenstvo. Sljedeći ciklusi su u lipnju 2022., kolovozu 2022. studenom 2022. te veljači 2023.

Mrežna stranica FIBA kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023