Europa i Svijet
Hrvatska
Mulaomerović u uzvratu Švedsku 'napada' s istih 12 igrača

Mulaomerović u uzvratu Švedsku 'napada' s istih 12 igrača

Autor: Hrvatski košarkaški savez - HKS Photo: Marin Sušić

Ponedjeljak, 19 sati

Hrvatska je reprezentacija jučer doletjela u švedski gradić Norrkoping na uzvratnu utakmicu protiv Švedske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. 

U Švedskoj je prije mjesec dana ukinuta većina epidemioloških mjera pa, među ostalim, nitko ne nosi maske, i, što je bitnije za samu utakmicu, nema ograničenja kapaciteta na tribinama. Drugim riječima, sutra se protiv Hrvatske očekuje navijačima ispunjena Stadium Arena s 3500 sjedećih mjesta. Inače je tu dom Dolphinsima, košarkaškom klubu koji je u ovom trenutku prvi na ljestvici švedske lige.

Izbornik Damir Mulaomerović je službeno debitirao na klupi hrvatske reprezentacije protiv Švedske u Zagrebu, ranije su upisani i porazi protiv Slovenije i Finske i svjestan je težine situacije, no daleko je od predaje.

S obzirom na poraz protiv Švedske u Zagrebu, hoće li biti taktičkih promjena u uzvratnoj utakmici?

'Sigurno će biti promjena u taktičkom smislu, sada i znamo više stvari“, kazao je Mulaomerović. “Očekujem bolju komunikaciju u obrani, a i napadački sigurno moramo bolje. Evidentna je razlika bila u tome što su oni dosta uigraniji od nas, mi nismo u tri-četiri dana priprema dobili tu fluidnost u igri.'

Što izbornik očekuje od same utakmice? 

'Vidim da je dvorana rasprodana, čeka nas teška utakmica i teška atmosfera. Dosta nas je sve pogodio taj poraz i dečki su svjesni što moramo napraviti, dobiti tih sedam poena razlike, dati sve od sebe i odigrati puno bolje, prije svega napadački. Obrambeno je bilo više-manje dobro, osim nekih situacija gdje smo ispadali jedan na jedan. Vjerujem u ovu ekipu, dobro se spremamo. Došli smo ovdje dva dana ranije, zajedno sa Šveđanima. Jučer smo napravili lagani trening, osjetili dvoranu, danas imamo dva treninga, sutra još jedan da se pripremimo i nadam se pozitivnom rezultatu.'

Tomislav Zubčić je bio najbolji hrvatski igrač na zagrebačkom susretu, s 20 poena bio je jedini koji je ubacio dvije znamenke u koš.

'U predstojećoj utakmici očekujem puno bolji angažman u obrani i napadu, iako smo pokazali veliku dozu energije protiv Švedske i u Zagrebu. Mislim da ćemo na ovoj utakmici pokazati puno više jer poznajemo ekipu protiv koje igramo, znamo što nam je raditi, što popraviti i tu tražimo pobjedu', kaže Tomislav i nastavlja o reprezentaciji:

'Ekipa je dosta homogena, dečki se znaju dugi niz godina, pogotovo ovi stariji. Igrali smo skupa, odrasli smo skupa, a s mlađim dečkima će to puno bolje izgledati nakon par dana. Skupili smo se i nakon četiri dana odigrali utakmicu u kojoj smo se dobro pokazali energetski, međutim nedostaje uigravanja. Teško se skupiti na četiri treninga i pokazati ono najbolje što možemo.'

U Švedskoj će pobjedu tražiti istih 12 igrača koji su protiv Švedske stupili na parket i u Zagrebu. Utakmica je na rasporedu u ponedjeljak, 28. veljače u 19:00 sati, a uživo će se moći pratiti na trećem programu SportKluba – SK3.

POPIS IGRAČA 

  • #2  Goran Filipović
  • #5  Filip Krušlin
  • #9  Sven Smajlagić
  • #10 Lovro Gnjidić
  • #11 Tomislav Zubčić
  • #17 Karlo Matković
  • #22 Danko Branković
  • #23  Mateo Drežnjak
  • #24  Filip Bundović
  • #27  Ivan Ramljak
  • #32  Roko Rogić
  • #33  Željko Šakić

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo se igraju u šest kvalifikacijskih ciklusa po dvije utakmice, podijeljenih u 1. i 2. krug, kao što je bio slučaj i s kvalifikacijama za prošlo Svjetsko prvenstvo. Sljedeći ciklusi su u lipnju 2022., kolovozu 2022. studenom 2022. te veljači 2023.

Mrežna stranica FIBA kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023