Europa i Svijet
Mundobasket SKUPINA B: Nikad snažnija Nigerija

Mundobasket SKUPINA B: Nikad snažnija Nigerija

Autor: Teo Cilar

Iako su papirnati favoriti B skupine, Rusija i Argentina strahuju od snažne Nigerije predvođene NBA igračima.

Argentina je u ovoj skupini najviše rangirana reprezentacija po FIBA-inoj ljestvici, a nalaze se na visokom petom mjestu. Predvode ih dva MVP-a, a riječ je o Nicolasu Laprovittoli (Juventut) koji je bio MVP španolske Endesa lige dok je drugi košarkaš Real Madrida, izvrsni bek Facundo Campazzo i MVP finala španjolskog prvenstva.

Nije to sve, roster Argentine prepun je igrača koji igraju Endesa ligu kao što su Nicolas Brussino (Iberostar Tenerife), Gabriel Deck (Real Madrid), Marcos Delia (UCAM Murcia), Patricio Garino (Kirolbet Baskonia), Luca Vildoza (Kirolbet Baskonia) i Lucio Redivo (Breogan). Iskustvom će ih predvoditi neuništivi Luis Scola koji se ni s 39 godina na leđima nije zasitio igranja za reprezentaciju, a ovo će mu biti peto Svjetsko prvenstvo.

Rusija je imala velike ciljeve za Svjetsko prvenstvo u Kini, ali sve se raspalo s ozljedama. Tako su prvo ostali bez svojeg najboljeg igrača i strijelca Alexeya Shveda, otpao je zatim i centar Timofey Mozgov kao i Dmitry Kulagin, a posljednji je s liste otpao krilni igrač CSKA, Joel Bolomboy. Rusija i dalje u svojoj momčadi ima mnogo Euroligaških igrača, ali niti jednog koji kontinuirano može zatrpavati protivničke koševe kao recimo Shved. Deseta reprezentacija svijeta prema FIBA-inoj rang ljestvici i takva neće imati nikakvih problema protiv slabašne Koreje u skupini, ali za prolaz dalje trebat će im jedna pobjeda u utakmicama protiv Argentine ili snažne Nigerije.

Afrički sastav je već na prijašnjim velikim natjecanjima pokazao da može odigrati dobro i iznenaditi papirnate favorite. Na ovo Svjetsko prvenstvo Nigerija dolazi s najjačom momčadi ikad. Iako su rangirani kao 33. reprezentacija svijeta, vrlo lako bi se mogli popeti puno više nakon ovog mundobasketa.  Predvode ih NBA igrači kao što su Al-Farouq Aminu (Portland), Ekpe Udoh (prošla sezona Utah, od nove sezone član Bejinga), Josh Okogie (Minnesota), mladi Chimezie Metu (San Antonio) dok su iz Europskih momčadi tu Ike Iroegbu (Science City Jena), Stan Okoye (Herbalife Gran Canaria), Talib Zanna (Ironi Ness Ziona) te Michael Eric (Lietkabelis).  To je garancija da se mogu upustiti u borbu za prvo mjesto skupine, a odmah na samom startu igraju protiv Rusije gdje bi pobjedom došli na milimetar do prolaska prvog kruga.

Korea na Svjetsko prvenstvo dolazi kao 32. reprezentacija svijeta, dakle bolje rangirana od Nigerije, ali po kvaliteti rostera nisu blizu niti jedne reprezentacije u ovoj skupini i bilo bi pravo čudo da ostvare jednu pobjedu. Naša prognoza je da iz ove skupine dalje idu Argentina i Nigerija.