Europa i Svijet
Mundobasket SKUPINA C: Španjolska bez konkurencije

Mundobasket SKUPINA C: Španjolska bez konkurencije

Autor: Teo Cilar

Skupina C ima jednog izrazitog favorita i tri reprezentacije koje će voditi veliku borbu za drugo mjesto.

Današnji dan nastavljamo s predstavljanjima skupina C i D. Krećemo sa skupinom C koju predvodi druga reprezentacija svijeta po FIBA rang ljestvici, snažna Španjolska.

Treba biti realan i reći kako je Španjolska u ovoj skupini za nekoliko stepenica iznad ostalih reprezentacija i pravo čudo bi se trebalo desiti da im netko od trojca Portoriko, Iran i Tunis ozbiljnije zaprijeti.

Predvođeni NBA prvakom, centrom Marc Gasolom, izvrsnim bekovima Sergiom Lullom i novim igračem Phoenix Sunsa Rickyjem Rubiom, a kada im pridodamo Rudyja Fernandeza, braću Hernangomez, Barcelonine Victora Clavera, Pierrea Oriolu i Pau Ribasa, ova reprezentacija se može nositi sa svima i jedan je od favorita za najsjajnije odličje. Možda nisu snažni kao nekada kada su tu bili Serge Ibaka, Pau Gasol, Nikola Mirotić i Sergio Rodriguez, ali bez obzira na to Španjolska je dobro posložena, imaju spoj mladosti i iskustva te su jedni od glavnih favorita na ovom prvenstvu.

Portoriko se nalazi na 15. mjestu FIBA-ine rang ljestvice, ali ovo nije ni sjena nekadašnje momčadi koju su predvodili Carlos Arroyo i Larry Ayuso. Imaju tek dva igrača koja igraju u Europi, a to su Gian Clavell (Estudiantes) te Gary Browne (Ironi Ness Ziona). Mladi Ivan Gandia je na sveučilištu North Florida, a Angel Rodriguez je član razvojne NBA momčadi Rio Grande Valley Vipersa. Ostatak reprezentativaca igra u domaćem prvenstvu. Vidjeli smo ih na pripremnom turniru protiv Hrvatske C reprezentacije. Naši momci su ih dobili i neće biti čudo ne prođu li skupinu. Očekujemo veliku borbu između njih, Tunisa i Irana za drugu poziciju koja vodi u sljedeći krug.

Iran se nalazi na 27. mjestu FIBA rang ljestvice, a predvodi ih centar Hamed Haddadi koji je Alfa i Omega ove reprezentacije. Imaju još jednog igrača koji poznatog hrvatskim ljubiteljima košarke, prije svega navijačima Cibone. Riječ je o centru Aaronu Geramipooru koji je na kratko nosio dres Cibone prije par sezona i nije ostavio neki značajniji trag.

Svoju šansu vidi Tunis kojeg predvode dva vrlo kvalitetna košarkaša. Iako su najslabije rangirana reprezentacija ove skupine, tek na 51. mjestu FIBA-ine rang ljestvice, nosioci igre su im kvalitetniji nego oni kod Portorika i Irana. Upitna je “pomoćna“ radna snaga i koliko će im ostali suigrači pomoći.

NBA centar Salah Mejri (Dalas Mavericks) i bek Maccabija iz Tel Aviva Michael Roll činit će odličan bekovsko-centarski tandem i uopće ne bi bilo veliko iznenađenje da upravo oni uz Španjolsku prođu u drugi krug natjecanja.