Europa i Svijet
Mundobasket SKUPINA D: Neprikosnovena Srbija

Mundobasket SKUPINA D: Neprikosnovena Srbija

Autor: Teo Cilar

Uz Srbiju u ovoj je skupini veliki favorit za prolaz dalje Italija.

Skupinu D predvodi možda i najveći favorit Svjetskog prvenstva i četvrta na FIBA-inoj rang ljestvici, Srbija. Italija je na Svjetsko prvenstvo došla u vrlo snažnom sastavu i uvjerena da i oni mogu uzeti prvo mjesto u skupini. Njihova utakmica sa Srbijom trebala bi odlučiti tko će u drugi krug prenijeti maksimalan broj bodova. Filipini i Angola pokušati će iznenaditi dva velika favorita i pomrsiti im račune.

Unatoč izostanku Miloša Teodosića, Srbija na poziciji razigravača ima odlične Vasilija Micića i Stefana Jovića. Na šuterskim pozicijama su pokriveni s odličnim Bogdanom Bogdanovićem i novopečenim NBA igračem, Markom Gudurićem. Tek sada dolazimo do najjačeg dijela reprezentacije Srbije, a to su unutarnje pozicije. Predvođeni prvom zvijezdom ovog Svjetskog prvenstva, Nikolom Jokićem, Srbija ima pregršt opcija. Tu je još jedan NBA igrač, Nemanja Bjelica. Centarska linija je također “teška artiljerija“. Centar 76ersa Boban Marjanović biti će strah i trepet za svakog protivnika u reketu, tu je i odličan centar Olympiacosa Nikola Milutinov kao i neizostavni Miroslav Raduljica koji je baš u dresu reprezentacije posebno nadahnut i pruža odlične igre. Kada dodamo da je Srbija u pripremnom razdoblju dobila svih deset utakmica, od čega dva puta protivnika u skupini, Italiju, Grčku u Ateni, a u posljednjem susretu i Francusku, jasno je zašto su najveći favoriti ovog Svjetskog prvenstva.

Italija je smještena na 13. mjesto FIBA-ine rang ljestvice, a predvode ih Danilo Gallinari, Luigi Datome i Marco Belinelli koji će imati najveće ovlasti. Niti ostatak reprezentacije nije za odbaciti. Naturalizirani amerikanac Jeff Brooks pomoći će na krilnim pozicijama, dok će na bekovskim pozicijama uz Belinellija biti odlični Daniel Hackett, čudljivi Alessandro Gentile te Amedeo Della Valle. Fali im odlični Nicolo Melli, ali i u ovom sastavu, Italija će biti tvrd orah svima, a prolazak skupine ne bi trebao biti upitan.

Filipini su 31. momčad na FIBA-inoj rang ljestvici, a predvodi ih bivši NBA igrač Andray Blatche koji ima sve ovlasti u momčadi. Ostatak reprezentacija igra domaću filipinsku ligu, dobri su šuteri i mogu biti vrlo neugodni. Obratit ćemo pažnju na mladog i talentiranog Roberta Lee Bolicka Juniora. Svoju šansu za prolazak skupine tražit će u prvom kolu protiv Italije. Velika iznenađenja često su se dešavala na otvaranju velikog natjecanja u prvim utakmicama i tom mišlju vodit će se i Filipini.

Angola je najlošija reprezentacija po kvaliteti u ovoj skupini, a nalaze se na 39. mjestu FIBA-ine ljestvice.  Oni su ujedno i jedna od najstarijih momčadi na prvenstvu (prosjek 31 godina). Eduardu Mingasu je već 40 godina na leđima, Reggie Moore ima 38, a dobro poznati i najtrofejniji reprezentativac Angole Olimpio Cipriano je treći najstariji s 37 godina. Imaju tek dva igrača mlađa od 25 godina i pitanje je koliko mogu odgovoriti zahtjevima današnje košarke na turniru kao što je Svjetsko prvenstvo. Prognoziramo Srbiji prvo, a Italiji drugo mjesto u skupini.