Europa i Svijet
Mundobasket SKUPINA E: SAD unatoč silnim otkazima veliki favorit

Mundobasket SKUPINA E: SAD unatoč silnim otkazima veliki favorit

Autor: Teo Cilar

Atrakcije neće nedostajati u ovoj skupini.

Stigli smo i do skupine E koju predvodi reprezentacija SAD-a i koja je veliki favorit za prvo mjesto u grupi. Jedina prijetnja u skupini biti će im Turska. Oslabljena Češka će pokušati poremetiti planove Turskoj i proći u drugi krug dok je Japan u ovoj skupini najlošija reprezentacija.

Izbornik Greg Popovich sa svojim pomoćnikom Steveom Kerrom ostao je bez mnogih superzvijezda koje su otkazale nastup na Svjetskom prvenstvu pa će se morati dobro pomučiti ne bi li došli do zlatne medalje.

Da im neće biti lako, pokazala im je Australija koja ih je dobila i pokazala da su ranjivi. Vodeći na FIBA-inoj rang ljestvici, Amerikanci, fizički su najdominantnija reprezentacija ovog Svjetskog prvenstva svim otkazima unatoč. Predvodit će ih Kemba Walker i Donovan Mitchell. Odlični bekovi kojima će pomagati sve bolji Jayson Tatum, zatim pouzdani šuter Milwaukee Bucksa Kris Middleton, a uz njega tu je još jedan odlični šuter Joe Harris.

Za obranu najboljih protivničkih bekova biti će zadužen Marcus Smart, a na krilnim pozicijama su Harrison Barnes i još jedan igrač Celticsa, Jaylen Brown što znači da je jedna trećina reprezentacije sačinjena od igrača Bostona. Na centarskim pozicijama su Brook Lopez iz Bucksa i Miles Turner iz Pacersa kojima će pomagati Mason Plumlee.

Turska 17. na FIBA-inoj rang ljestvici ima nekoliko NBA igrača, ali niti jedan nije toliko kvalitetan da bi reprezentacija SAD-a morala strahovati od njih.

Predvodit će ih naturalizirani Scottie Wilbekin i Erslan Ilyasova, a puno se očekuje i od Cedija Osmana, igrača Cleveland Cavaliersa. Tu je i Furkan Korkmaz, igrač 76-ersa, a NBA iskustvo ima i centar Semih Erden. Iskustvom predvode Melih Mahmutoglu te Dogus Balbay, a svi oni trebali bi garantirati osvajanje druge pozicije koja vodi u idući krug, a znati će iskoristiti opuštanje ili podcjenjivanje američke reprezentacije.

Češka koja je 24. na FIBA rang ljestvici na Svjetsko prvenstvo dolazi bez najboljeg igrača Jana Veselog. Veliki je to hendikep na centarskim pozicijama. Predvodit će ih Tomas Satoransky, a uz njega će reprezentaciju nositi iskusni Blake Schilb i Pavel Pumprla dok će na centarskim pozicijama najviše minuta dobiti Patrik Auda i Ondrej Balvin koji igra za španjolsku Gran Canariu. Nisu bez šansi i mogu do drugog mjesta u skupini, šanse vide u tome da Turska zna igrati jako loše na velikim natjecanjima kojima nisu domaćini.

Japan je najlošije rangirana reprezentacija u skupini na tek 48. mjestu FIBA-ine rang ljestvice, ali poslali su upozorenje pobjedom protiv Njemačke prošlog tjedna i definitivno ih se ne smije podcijeniti. Predvode ih Yuta Watanabe koji u NBA igra za Memphis Grizzliese i mladi, talentirani Rui Hachimura kojeg su kao devetog na NBA draftu ove godine uzeli Washington Wizardsi. U odnosu na druge reprezentacije u skupini, tu je premalo kvalitete za nešto ozbiljnije. Prolazak dalje u ovoj skupini prognoziramo reprezentacijama SAD-a i Turske.