Europa i Svijet
Mundobasket SKUPINA F: Aco i Brazil prijete Antetokounmpu i Grčkoj

Mundobasket SKUPINA F: Aco i Brazil prijete Antetokounmpu i Grčkoj

Autor: Teo Cilar

Skupina F će nam uz skupinu H biti definitivno najzanimljivija za gledanje.

Tri kvalitetne reprezentacije nalaze se u skupini F, nešto slično kao i u skupini H, a kada tu dodamo da reprezentaciju Brazila vodi Aleksandar Petrović, jasno je zašto će nam ova skupina biti jedna od najzanimljivijih, a tu je naravno i odlična Crna Gora koje će prvi puta nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Novi Zeland je najlošije rangirana reprezentacija ove skupine, ali izuzetno su opasni i pokušat će preko Crne Gore i Brazila doći do druge pozicije.

Grčka je jedan od favorita za najsjajnije odličje na ovom Svjetskom prvenstvu, predvođena MVP igračem NBA lige, Giannisom Antetokounmpom.  Sastavljena od većine Euroligaških igrača Olympiacosa i Panathinaikosa, Grčka je odlično pokrivena na svim pozicijama. Jedini problem im je ozljeda jednog od najboljih Euroligaških bekova i igrača Fenerbahčea, Kostasa Sloukasa. On će prema posljednjim informacijama biti vrlo vjerojatno spreman zaigrati na ovom Svjetskom prvenstvu, ako ne odmah na početku turnira, onda nešto kasnije.

Dok se ne vrati Sloukas, Grčku će na poziciji organizatora igre predvoditi odlični Nick Calathes i naknadno pozvani igrač UNICS-a iz Kazana, Evangelos Mantzaris. Krilne pozicije će popunjavati Georgios Printezis, Kostas Papanikolaou, Ioannis Papapetrou i Panagiotis Vasilopulos uz naravno prvog igrača reprezentacije Antetokounmpa. Prekaljeni Ioannis Bourousis i Georgios Papagiannis radit će probleme protivnicima u reketu. Reprezentacija je to koja je jedan od glavnih favorita za zlato, a trenutno se nalaze na 8. mjestu FIBA rang ljestvice.

Reprezentacija koja nas najviše zanima je Brazil koju vodi naš Aleksandar Petrović. Oni su na 12. Mjestu FIBA-ine rang ljestvice, a predvode ih iskusni Marcelinho Huertas, Leandro Barbosa i Anderson Varejao. Nije to sva artiljerija Brazila. Tu su i bivši igrači Cedevite Vitor Benite i Augusto Lima. Ima Brazil i aktualnih NBA igrača, Cristiano Felicio je član Chicago Bullsa, a talentirani Bruno Cabolco je igrač Memphis Grizzliesa.  Valja spomenuti i Rafu Luza koji igra za španjolsku Andorru.

Uvjereni su da mogu i do prve pozicije protiv Grčke, a ako tko zna kako dobiti Antetokounmpa i društvo, to je Aco. Možete očekivati istu taktiku Brazila protiv Grčke kao što je to uradila Hrvatska. Usporiti ritam, svesti ih na igru 5 na 5 i zatvoriti reket te puštati Antetokounmpa i Calathesa na dalekometne šuteve. Pitanje je samo mogu li to igrači Brazila sprovesti u djelo. Uz Grčku su uglavnom favoriti za prolazak skupine.

Crna Gora je po prvi puta na Svjetskom prvenstvu, a tu dolaze kao 28. reprezentacija svijeta   i sigurno će osjećati svojevrsni pritisak. Kvalitetu imaju i mogu se upustiti u borbu za drugu poziciju u skupini. Posebno su jaki ispod koša gdje ih predvodi zvijezda Orlando Magica Nikola Vučević i Valencijin Bojan Dubljević. Zamjena za Vučevića na centru je Juventutov Marko Todorović. Nije to sva artiljerija, tu su krilni centri Milko Bjelica i Zaragozin Nemanja Radović. Braća Šehović donijet će koševe i iskustvo na krilnim pozicijama.

Vrlo dobru bekovsku liniju predvode razigravači Nikola Ivanović i naturalizirani amerikanac Derek Needham dok će na mjestu šutera biti Petar Popović. Vrlo dobra reprezentacija koja bi mogla pomrsiti račune u ovoj skupini.