Europa i Svijet
Mundobasket SKUPINA G: Australija, Kanada ili Litva?

Mundobasket SKUPINA G: Australija, Kanada ili Litva?

Autor: Teo Cilar

Najjača skupina Svjetskog prvenstva.

Prava poslastica za sve ljubitelje košarke biti će skupina G u kojoj su tri izuzetno kvalitetne reprezentacije, a dalje mogu samo dvije. Australija, Litva i Kanada voditi će žestoku borbu za prve dvije pozicije koje vode u idući krug dok je Senegal autsajder u ovoj skupini koji će pokušati nekome pomrsiti račune.

Litva je najbolje rangirana reprezentacija u skupini, nalaze se na 6. mjestu FIBA rang liste. Posebno su jaki na centarskim pozicijama gdje će igrati dva NBA igrača, Jonas Valanciunas i Domantas Sabonis. Odlični Mantas Kalnietis zatim Ronaldas Seibutis, Jonas Maciulis i Paulius Jankunas predvodit će momčad iskustvom. Tu je još jedan bivši NBA igrač, sada član Olympiacosa, Mindaugas Kuzminskas. Mislili ste da je to sve? Nije. Edgaras Ulanovas, Lukas Lekavicius i Marius Grigonis su uz Jankunasa iz Žalgirisa s kojim odlično igraju u Euroligi. Rokas Giedraitis ima dobru sezonu iza sebe u Albi, a tu je i jedini predstavnik Rytasa, Arnas Butkevicius. Ovo je ekipa koja spada u sam vrh i jedna je od favorita natjecanja, ali takve su reprezentacije Australije i Kanade isto.

Australija na Svjetsko prvenstvo dolazi osokoljena pobjedom nad reprezentacijom SAD-a. Oni su 11. momčad na FIBA-inoj rang ljestvici. Predvode ih bek San Antonio Spursa Patty Mills, sada već bivši centar Golden State Warriorsa, hrvatskih korijena, Andrew Bogut, odličan šuter Utah Jazzera, Joe Ingles, centar Phoenix Sunsa i novi suigrač našeg Darija Šarića, Aaron Baynes te bek Cleveland Cavaliersa, Matthew Dellavedova.

Nathan Sobey i Jock Landale igraju u Europi. Prvi je u Strasbourgu dok je Landale igrač Žalgirisa. Ostatak reprezentacije igra u Australiji, a iz domaće lige valja izdvojiti Chrisa Gouldinga i Davida Barlowa. Gdje bi im bio kraj da je tu još i Ben Simmons?

Kanada je rangirana kao 23. reprezentacija svijeta po FIBA-inoj ljestvici. Nema im Thristana Thompsona i Kellya Olynyka i to im je hendikep, ali i bez njih, to je snažna reprezentacija. Corey Joseph iz Sacramento Kingsa i Kem Birch iz Orlando Magica dolaze iz NBA lige. Tu je i Barcelonin Kevin Pangos, a iz Španjolske lige dolaze još Melvin Ejim (Unicaja), Conor Morgan (Juventut) i Phill Scrub (Estudiantes). Bradya Heslipa znamo još iz vremena kada je trpao koševe na ABA ligaškim parketima, Thomas Scrubb je član Strassbourga dok je centar Kyle Wiltjer član Turk Telekoma.

Senegal na prvenstvo dolazi kao 37. reprezentacija FIBA-ine liste i kvalitetom jako zaostaju od preostale tri reprezentacije. Imaju igrača koji igraju u snažnim europskim klubovima. Maurice Ndour igrač je UNICS-a iz Kazana, Mouhammad Faye igra Euroligu u dresu Crvene zvezde, Hamady Ndiaye je u Avelinu dok je Ibrahima Faye u Leuvenu. Šanse za prolaz dalje su im male ili gotovo nikakve. Naša prognoza je da u ovoj skupini dalje prolaze Australija i Litva.