Europa i Svijet
Mundobasket SKUPINA G: Francuska uvjerljivi favorit skupine

Mundobasket SKUPINA G: Francuska uvjerljivi favorit skupine

Autor: Teo Cilar

Veliko iznenađenje bilo bi da dalje ne prođe dvojac Francuska-Njemačka.

Došli smo do predstavljanja predposljednje skupine na Svjetskom prvenstvu u kojoj se nalaze Francuska, Njemačka, Dominikanska Republika i Jordan.

Francuska je uvjerljivo najveći favorit skupine i nalazi se na 3. mjestu FIBA-ine rang liste. Predvode ih Nando De Colo, Evan Fournier, Nicolas Batum i najbolji obrambeni igrač NBA lige, centar Rudy Gobert.

Tu su još dva igrača iz NBA lige, Frank Ntilikina iz New York Knicksa i Vincent Poirier iz Boston Celticsa, a iz snažnih Europskih momčadi dolaze Mathias Lessort koji će mijenjati Goberta na mjestu centra, Andrew Albici iz Zenita, Louis Labeyrie iz Valencie te Axel Toupane iz Unicaje. Izuzetno snažna momčad koja može bobiti svaku reprezentaciju na ovom Svjetskom prvenstvu i jedan je od glavnih favorita za zlato. U ovoj skupini će im protivnici teško parirati.

Njemačka kao 22. na FIBA rang ljestvici drugi je favorit skupine. Predvođeni bekom Oklahoma City Thundera, Dennisom Schroderom, Danielom Theisom iz Boston Celticsa te Maximilianom Kleberom iz Dallas Mavericksa drugo mjesto skupine nebi im smjelo pobjeći.

Ostatak reprezentacije igra u respektabilnim klubovima od Johannesa Voigtmanna iz CSKA,   tu su Bayernovi Paul Zipser, Maodo LO i Danilo Barthel, Niels Giffey i Johannes Thiemann iz Albe te Robin Benzing iz Bešiktaša. Protiv Francuske će teško, ali Jordan i Dominikanska republika ne bi smjeli biti problem.

Dominikanska Republika je solidna reprezentacija, nalaze se na 18. mjestu FIBA-ine rang ljestvice, ali po igračkim imenima ni blizu Francuske ili Njemačke. Krilo Sandiel Rojas igra u Španjolskoj za UCAM Murciu, Eulius Baez je član Herbalife Gran Canarie, a krilni centar Ronald Roberts igra za Elan Chalon. Ostatak reprezentacije nastupa u domaćoj ligi, a cilj će im biti pobijediti Jordan i pokušati iznenaditi Njemačku koju je prošli tjedan u prijateljskom ogledu dobio Japan.

Jordan se nalazi na tek 49. mjestu FIBA-ine rang liste. Teško će bilo kojoj reprezentaciji u ovoj skupini otkinuti bodove, a jedina prilika će im biti Dominikanska Republika. Prognoziramo prolazak dalje Francuske i Njemačke.