Europa i Svijet
Mundobasket SKUPINA A: Kina i Poljska se nadaju prolasku u drugi krug

Mundobasket SKUPINA A: Kina i Poljska se nadaju prolasku u drugi krug

Autor: Teo Cilar

Najavu Svjetskog prvenstva otvaramo s najmanje atraktivnom skupinom A.

Skupina A je na ovom Svjetskom prvenstvu, barem na papiru, naj neatraktivnija i s najmanje zvučnih imena u njoj.

Favorit skupine je Poljska koja ima najkvalitetniji roster, ali niti jednu superzvijezdu. Glavna imena su im Mateusz Ponitka koji igra za Lokomotiv Kuban, naturalizirani A.J. Slaughter koji je član Asvela i Adam Waczynski koji je član Unicahe iz Malage.  Njih troje uz nekoliko solidnih igrača koji nastupaju većinom u Poljskoj ligi, trebali bi biti dovoljno za osvajanje prvog mjesta u skupini gdje su im protivnici domaćin Svjetskog prvenstva Kina, Venezuela i Obala Bjelokosti. Poljska je na FIBA rang ljestvici na 25. mjestu.  

Venezuela je najbolje rangirana reprezentacija FIBA-ine rang ljestvice u ovoj skupini. Smješteni su na 20. mjestu, a odmah na otvaranju prvenstva odigrati će “derbi“ protiv Poljske. Gregory Vargas i Nestor Colmenares su prva imena reprezentacije, a tek Jhoran Zamora igra u Europi, točnije u španjolskom Clubu Ourense Baloncesto SAD. Krilni centar Michael Carrera drugi je igrač ove reprezentacije koji igra u inozemstvu, točnije u Meksiku dok svi preostali igrači igraju u domaću ligu. Prilično su divlja momčad koja može biti opasna ako im se dopusti da se raspucaju. U prilog im neidu i loše igre s pripremnih utakmica pred ovo Svjetsko prvenstvo.

Obala Bjelokosti najlošije je rangirana reprezentacija ove skupine, nalaze se na tek 64. mjestu FIBA rang ljestvice. Imaju nekoliko igrača koji igraju u Francuskoj, a tu je i Deon Thompson, trenutno član Unicaje, a iza sebe ima impozantnu listu klubova za koje je igrao kao što su Union Olimpija, Alba, Bayern, Hapoel Jerusalem, Galatasaray, Crvena zvezda i Žalgiris. Atletski moćna ekipa, kao gotovo sve afričke reprezentacije, ali s najmanje izgleda za prolazak skupine.

Za kraj smo ostavili domaćina Kinu. Na FIBA-inoj rang ljestvici se nalaze iza Venezuele i Poljske, na 30. mjestu. Imaju dva igrača s NBA iskustvom. Prvo ime je svakako Yi Jianlian koji je od 2007. do 2012. godine solidno igrao u NBA ligi za Milwaukee Buckse, New Jersey Netse, Washington Wizardse i Dallas Maverickse. Tu je i odlični Zhou Qi koji je sezonu 2017-2018 proveo u Houston Rocketsima i njihovoj razvojnoj momčadi Rio Grande Valley Vipersima. Nije se previše naigrao pa se ovog ljeta vratio u domovinu u Xinjiang Flying Tigerse. Treće ime ove reprezentacije je Wang Zhelin, MVP kineske lige u prošloj sezoni. Reprezentacija koja će se boriti za prolazak skupine, a kao domaćini mogu očekivati i sudački vjetar u leđa jer zna se koliko je košarka popularna u Kini.