Hrvatska
Musa do Kupa „Krešimir Ćosić“ dobiva hrvatsko državljanstvo?

Musa do Kupa „Krešimir Ćosić“ dobiva hrvatsko državljanstvo?

Autor: Paulo Sarić

Domaćini su pobjedom nadoknadili poraz iz Zagreba te u nastavak sezone ulaze rame uz rame s aktualnim hrvatskim prvakom.

KK Zadar je nakon velike borbe došao do prve ovosezonske pobjede nad Cedevitom. Utakmica je imala višestruki značaj. Osim što se na njoj Joshua Bostic oprostio od domaće publike, dalmatinska se momčad pobjedom izjednačila s hrvatskim prvakom na omjeru 12-1, a pritom je i nadoknadila minus iz zagrebačkog susreta koji je izgubila 76-65.

- Ostvarili smo ono što smo priželjkivali. Utakmica nam je bila bitna uz dva razloga. Željeli smo pobijediti kako bismo vratili atmosferu koju smo imali krajem prosinca, ali i iz razloga da napravimo novi korak ka drugoj ili možda čak i prvoj poziciji uoči doigravanja. Prednost domaćeg terena nam je izuzetno bitna – prokomentirao je vrijednost pobjede Aramis Naglić.

Vitamini su u susret ušli nakon poraza u Ljubljani dok su Zadrani imali „luksuz“ pripremati se samo za današnji dvoboj što se i vidjelo na terenu. Lošijem otvaranju i nekoliko padova unatoč, domaćini su većinu vremena izgledali fokusirano te su na koncu došli do bitnog trijumfa.

- Protok lopte nam je na početku bio nešto lošiji, no uspjeli smo na pravi način odgovoriti na agresivnost gostiju te smo na kraju nakon velike borbe zasluženo slavili. Znali samo da moramo čvrsto i agresivno igrati svih 40 minuta, a na ruku nam je išlo i što su oni igrali utakmicu prije 24 sata. Cedevita je kvalitetna ekipa i sigurno će bolje izgledati nakon što završi s europskom sezonom i posveti se samo domaćem prvenstvu. Veseli me što smo imali pet dvoznamenkastih igrača, a sada se okrećemo daljnjim izazovima. Imamo težak raspored u narednim tjednima, a onda nam dolazi kup u kojem želimo pokazati maksimum – kazao je Naglić nakon utakmice.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

S druge strane, Cedevita je današnjim porazom prekinula niz od 12 pobjeda u HT Premijer ligi i upisala prvi poraz u domaćem prvenstvu.

- Čestitam Zadru na pobjedi. Treba ovo prespavati… Znali samo da će biti teška utakmica. Dok smo imali snage i koncentracije išlo nam je dobro, a kada smo pali Zadrani su počeli raditi razliku. Izgubili smo 19 lopti protiv ekipe koja nije agresivna što govori o našem izdanju – rekao je gostujući trener Jurij Zdovc koji nije bio zadovoljan što njegova momčad nije u potpunosti očuvala prednost stečenu u zagrebačkom susretu - na kraju smo izgubili 11 razlike, a upravo radi toga sam i pozvao zadnju minutu odmora. Na kraju je Zadar uspio dobiti s onoliko razlike s koliko je izgubio u Zagrebu. Idemo dalje, učinit ćemo sve da se dignemo i odigramo što bolje u srijedu te dođemo do pobjede.

Iako je njegova momčad manje od 24 sata ranije odigrala utakmicu u 343 kilometra udaljenoj Ljubljani slovenski stručnjak nije tražio alibi.

- Neću se više izvlačiti na umor. Nije nam lako, ali idemo dalje. Vidi se da je u momčadi prisutno puno nervoze i sada je na nama trenerima da ih smirimo.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Gosti su cijelu vrijeme muku mučili s pravilima koja dopuštaju samo dva strana igrača na parketu, što je posebno došlo do izražaja sredinom treće četvrtine kada je jedna od učestalijih zamjena bila Musa-Cherry pošto obojica nisu mogli u isto vrijeme biti na terenu.

- To nam je donekle poremetilo ritam. Nekoliko puta smo morali raditi dvostruke zamjene, no nadam se da će situacija biti lakša kada Džanan Musa dobije hrvatsko košarkaško državljanstvo – izjavio je Zdovc.

Kada bi to moglo biti?

- Ja se nadam što prije. Prema onome što znam trebao bi u veljači ispuniti sve uvjete te bi u nastavku prvenstva i kupu trebao biti računan kao domaći igrač što će nam olakšati posao – zaključio je trener hrvatskog prvaka kojega za tri dana očekuje novi europski izazov kada u Zagreb dolazi Trento.

Zadrani se okreću regionalnim iskušenjima te već sutra, s početkom u 18 sati, gostuju kod Igokee u Aleksandrovcu.